Humanspire For Startups #19 hiVC & hiBoost CEO’su Bora Şahinoğlu

Startup dünyasına adım atmak isteyenleri heyecanlandıracak yeni bir yazı ile karşınızdayız. Humanspire for Startups’ın yeni röportajında hiVC & hiBoost CEO’su Bora Şahinoğlu’na merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık

Bora Şahinoğlu’nun kariyer yolcuğuna ve hiVC & hiBoost’un girişimcilik hikayesine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Bize biraz kendinizden ve eğitim hayatınızdan bahsedebilir misiniz?

Belçika’da büyüdüm ve tüm eğitim hayatımı orada tamamladım. 1989 yılında Bilgisayar ve İşletme Yüksek Mühendisi olarak Faculte Polytechnique Mons’dan mezun oldum. GIB Group, Carmeuse Europe gibi pek çok uluslararası firmada yönetici kimliğim dışında NETSİS pazarlama ve danışmanlık şirketini NETSİS Yazılım’ın kurucusu Murat Ihlamur ile beraber kurduk ve burada CEO olarak görev aldım. Ayrıca dünyadaki ilk mobil servis sağlayıcısı alanında hizmet veren şirketlerden biri olan Tikle’yi kurdum. Kurumsal hayatımın yanı sıra birçok farklı alanda yatırımcı olarak girişimlerin hayallerine ortak oldum. Uzun yıllardır girişimlerin keşfedilmesinde aktif rol oynayan platformların içerisinde yöneticilik yapıyorum. Bu bağlamda uluslararası hızlandırma programı Innogate’te mentor, StartersHub’da yönetim kurulu üyesi ve mentor, Mentor Effect’te kurucu ortak, yönetim kurulu üyesi ve mentor olarak görev yapmanın yanında Menapay, Sixa, XL Ventures, Monument Labs, Eventbaxx ve Angel Effect’in melek yatırımcıları arasında bulunuyorum. Aralık 2020’den bu yana ise girişimcilik ekosisteminin 360 derece yüksek etki hareketi hiWorld çatısı altında bulunan hiVC ve hiBoost’un CEO’su olarak görev alıyorum.


hiVC ve hiBoost hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Girişimcinin ihtiyaç duyabileceği tüm bileşenleri bir araya getiren yüksek etki platformu High Impact World – hiWorld çatısı altında bulunan hiVC, startup’ların iş modellerini geliştirip küresel başarılarını artırmak üzere değer yaratan bir girişim sermayesi yatırım ortaklığı olarak konumlanıyor. hiBoost ise henüz fikir aşamasında olan girişimleri erken aşamada ele alıyor. hiVC olarak temel amacımız; erken aşama girişimlere artan oranda yatırımların yapılmasının yanında girişimlerin sürdürülebilir bir şekilde büyümelerine, küresel ölçekte rekabet edebilecek düzeye çıkarılmasına ve exit edilmesine liderlik etmek. hiBoost tarafındaki önceliğimiz ise finansal yatırımın ötesinde kazanan iş modeli gerçekleştirmek. Bu kapsamda hiBoost olarak girişimlere uzun vadeli yatırımcı pozisyonu üstlenme ve sürdürülebilir ölçeklendirmeyi sağlamayı amaçladık. Fikir aşamasındaki girişimlere odaklanarak startup’lara iş geliştirmeden yatırıma, mentorluktan dağıtım kanallarına ve destek paketlerine kadar pek çok konuda rehberlik ediyoruz. Öte yandan girişimlerin yurtdışından fonlanmasına ve yurtdışına açılma yolculuklarına da destek oluyoruz.


Bu işi yapmak istediğinize ne zaman ve nasıl karar verdiniz? Bu iş henüz plan aşamasındayken sizi heyecanlandıran yönleri nelerdi?

Teknolojiye ve yeniliğe oldum olası merakım büyük. Kendi girişimlerim de oldu. Örneğin; henüz mobil kavramı hayatımızda yokken 1999 senesinde Tikle’yi kurdum. Tikle, bu yolculuğa soyunduğunda yüzlerce mobil servis kurguladı ve hayata geçirdi. Her zaman söylerim Tikle cep telefonundan mail okutan ilk şirkettir, o zamanlar bu alanda hiçbir marka yoktu. Bu merak doğal olarak beni girişimcilik ekosistemine yönlendirdi. Süreç biraz kendiliğinden oluştu ama genel olarak teknoloji inovasyon beni her zaman heyecanlandırdı ve heyecanlandırmaya devam ediyor.


Nasıl bir sermayeyle yola çıktınız? Finansal açıdan sizi ilk destekleyenler kimlerdi? Bu işin büyüme süreci nasıl ilerledi?

Üniversiteden mezun olduktan birkaç yıl sonra yönetim kurulu üyesi ve genel müdür vekili olarak Belçika şirketi Carmeuse’ün Türkiye’deki yönetimini temsil ettim. Daha sonra Netsis yazılımının kurucusu ile Netsis pazarlamayı kurdum ardından Tikle’yi kurdum. Bu yolculukta hep iyi insanlarla karşılaştım ve birlikte hareket ederek biraz kendi birikimlerim biraz onların destekleriyle bu noktalara geldim. Daha sonra Starters Hub, hiVCgibi daha profesyonel sermaye yapıları olan kurumlarla hem ortak hem yönetici olarak hareket ettim ve bu yönde çalışmalarıma devam ediyorum.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir? Size ilham olan isim veya isimler kimlerdir?

Her zaman yenilikçi ve katma değeri yüksek teknolojik işlerin içindeydim. Hayatımda hiçbir zaman parayı öncelikli olarak görmedim. Güzel ve faydalı işin yeteri kadar parayı da getireceğini düşünerek hareket ettim. Belki çok profesyonel bir yaklaşım değil ama hayatımdaki sonuçlarının güzel olduğunu düşünüyorum. En beğendiğim, bana ilham veren kişiler yakından tanıdığım dostlarım; Ersin Pamuksüzer, Barış Özistek ve Koray Gültekin Bahar.


Yaptığınız işin Türkiye ve dünyadaki pazar büyüklüğü ve gidişatını nasıl görüyorsunuz?

Yeni nesil girişimcilik çok hızlı büyüyen ve büyümeye devam edecek olan bir pazar. Yeniliklerin çok büyük bir kısmı yeni nesil girişimlerden oluşuyor. Kurumsal ve sadece kâr odaklı bir yapıda yenilikçilik çok zor bir süreç. Bu zorluğu 50 kişilik bir ekiple KOBİ düzeyinde bir şirkette inovasyon yapılamadığını gördüğümde anladım. Bu nedenle inovasyon ve yenilikçiliği girişimcilik ekosisteminde devam etmeye karar verdim.


Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

2022 yılının ilk 9 ayında girişimcilik ekosistemi için verimli bir dönemi geride bıraktık. Startups.watch verilerine göre 2022’nin ilk dokuz ayında 208 yatırım turuyla toplam 1 milyar 495 milyon dolar yatırım yapıldı. Getir’in rakamları hariç tutulduğunda bile bu dönemde tüm zamanların yatırım rekoru kırıldı. Bu yıl oyun, siber güvenlik, web 3.0 teknolojileri, finansal teknolojiler, tedarik zinciri çözümleri ve lojistiğin yanı sıra sağlık dikeyindeki girişimler yatırımcıların daha fazla ilgisini çekmeyi başardı. Öte yandan henüz yolun başında olan ve kitlenin gücüyle büyümesini hızlandırmak isteyen girişimler için kitlesel fonlama alternatifi 2022 yılında daha da güçlendi. egirişim, AIhere, Sensiball, shopalm ve evbee girişimleri kitle fonlamayla yatırıma eriştiler ve bunlar gibi birçok girişim de benzer şekilde fonlandı. Aktif platform sayısının artmasıyla önümüzdeki dönem bu alanda da yatırımları daha sık duyacağız.


Son olarak Youthall Blog takipçilerine kariyer planlama, girişimcilik ve iş dünyası hakkında tavsiyeleriniz nelerdir?

Dünya çok değişti, benim dönemimde işler daha kolaydı. İyi bir eğitim hayatı, iyi bir üniversiteden mezun olmak, büyük bir şirkette, iyi bir işe girmek ve kariyer yapmak kolaydı. Ancak bugünkü dünyada büyük şirketler artık eskisi kadar istihdam yaratamıyor. Nitelikli iş gücü sayısı yüksek ancak iş bulmak için rekabet çok fazla ve sınırlı pozisyon var. Bu nedenle özellikle Avrupa ve Amerika girişimciliği ve serbest mesleği teşvik ediyor. Ben de tüm gençlere kariyer yolculuklarında girişimciliği ve serbest mesleği deneyimlemelerini tavsiye ediyorum. Kurumsal hayatın rutini bazen sıkıcı olabiliyor, girişimcilik ruhuyla hareket edenlerin güzel ve faydalı işlere katkı sağlarken dünyayı daha güzel bir hale getireceklerine inanıyorum.

Bora Şahinoğlu’na bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire for Startups ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın