Startup dünyasına adım atmak isteyenleri heyecanlandıracak yeni bir yazı ile karşınızdayız. Humanspire for Startups’ın yeni röportajında Insha Ventures’ın Genel Müdür Vekili Hasan Sami Bayansar’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık
Hasan Sami Bayansar’ın kariyer yolcuğuna ve Insha Ventures’ın girişimcilik hikayesine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!
Bize biraz kendinizden ve eğitim hayatınızdan bahsedebilir misiniz?
Lisans eğitimimi 2010 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü‘nde, yüksek lisans eğitimimi ise 2021 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nde tamamladım. Profesyonel iş hayatıma 2008 yılında Kuveyt Türk’te başladım, ardından 2010 yılında PwC’de denetim alanında çalışmalar yürüttüm. 2013 yılında ise Albaraka Türk’te strateji bölümünde iş analizi ve proje yönetimi pozisyonunda görev aldım. 2016-2020 yılları arasında Türk Hava Yolları’nda Müşteri Çözümleri Başkanlığı altında Dijital Satış Çözümleri’nde web ve mobil teknolojiler konusunda İş Analistliği ve Proje Yöneticiliği görevlerini üstlendim. Insha Ventures’ın kurulduğu tarih olan 2020 yılı Ekim ayında FinTech girişimlerinden biri olan Kozmos’un Ürün Direktörlüğü’nde çeşitli finansal teknoloji ürünlerinin yöneticiliğini yürüttüm ve Ekim 2021 tarihi itibarıyla Insha Ventures Yönetim Kurulu’nun aldığı karar ile Insha Ventures Genel Müdür Vekilliği görevine atandım. Uzun yıllardır girişim ve inovasyon ekosistemine katkılar sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüyorum.
Insha Ventures hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?
Insha Ventures olarak 2020 yılında Albaraka Türk tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin ilk FinTech girişim kurucusuyuz. “Uçtan uca FinTech inşa eder, büyütür ve yatırım yapar.” anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda global FinTech çözümleri üretmeyi ve global bir Venture Builder olarak büyümeyi hedefliyoruz. Insha Ventures çatısı altında bugün 9 FinTech ürünümüz bulunuyor.
Bu ürünlerimizi kısaca açıklamam gerekirse; Almanya’da faaliyetlerini sürdüren getinsha ile sürdürülebilir ve inovatif dijital hesap hizmeti sunuyoruz. Yeni nesil dijital ödeme uygulaması cep POS çözümümüz Alneo, şirketlere zamandan ve mekandan bağımsız tahsilat yapma olanağı sağlıyor. Semosis ile senet oluşturma, yönetme, devretme ve tahsilat süreçlerini dijitalleştiren bir senet yönetim platformu olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Yeni nesil uzaktan müşteri edinme platformu KimlikBasit ile uzaktan müşteri edinim süreçlerini tamamen dijitale taşıyoruz. Bu yılın başında faaliyete başladığımız ve hali hazırda 1.200’den fazla noktaya ulaşan NakitBasit ile zincir market ve ödeme noktalarını ATM’ye dönüştürüyoruz. PosBasit ile e-ticaret işletmeleri, bireysel kullanıcılar ve pazar yerleri için sanal POS çözümü ve e-ticaret ekosistemi sunuyoruz. Kozmos ise, apartman ve site yöneticileri ile inşaat, bina yönetim, rezidans, plaza veya devre mülk yönetim şirketleri için online düzenli tahsilat platformumuz. Ayrıca FinTech’lerin ihtiyaç duyduğu pek çok finansal teknoloji API’si ve lisans altyapısını tek bir platformda sunan girişim geliştirme ekosistemi FLYP gibi önemli finansal teknoloji markalarımız da bulunuyor.
Türkiye’nin öncü FinTech girişim kurucusu Insha Ventures olarak bizler de insanların hayatlarını kolaylaştıracak dijital temelli uygulamaları geliştiriyoruz ve geliştirmeye de devam edeceğiz.
FinTech girişim kurucusu olarak konumlandırdığınız şirketinizde çalışmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz? Bu girişim henüz plan aşamasındayken sizi heyecanlandıran yönleri nelerdi?
Fikri ilk duyduğum andan itibaren bu fikrin bir parçası olmak istedim. Sürekli inovatif, yeni, kullanıcı deneyimi odaklı çözüm sunan ürünler geliştirmek, bunları belirli aşamaya gelene kadar büyütebilmek ve onları adeta yuvadan uğurlayan bir yerde olma fikri çok ilgi çekiciydi. Fiziksel bir atölye ya da üretim bandı olmayan “FinTech Fabrikası’nda” çalışıyoruz. Daha fikir aşamasındayken bile bir FinTech’e dair her şeyi düşünebileceğim muazzam bir yapı. Satıştan pazarlamaya, insan gücünden teknoloji altyapısına, kullanıcı deneyimi, ürün müşteri uyumu ve finans gibi pek çok alanın içinde olmak beni çok heyecanlandırıyor.
Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir? Size ilham olan isim veya isimler kimlerdir?
Üretmek benim en temel motivasyonum. Anlık, haftalık, aylık vb. herhangi bir zaman periyodunda sürekli üretimi düşünmek beni dinç ve etkin kılıyor. Bu koşulda çalışmaktan büyük keyif alıyorum. Mesleki anlamda etkilendiğim pek çok kişi olmuştur. Sektörümüzden ve birlikte çalışma fırsatı bulduğum Ahmet Albayrak ve Melikşah Utku ilk aklıma gelen isimler. Bu isimlerin haricinde de sürekli hem fikirsel hem de eylem anlamında ürettiğini düşündüğüm yerli yabancı pek çok isim gerek çalışma hayatım gerekse genel yaşamım için yol gösterici olmuştur. Bu isimlerle de tanışmayı ve fikir paylaşımında bulunmayı çok isterim.
Yaptığınız işin Türkiye ve Dünya’daki pazar büyüklüğü ve gidişatını nasıl görüyorsunuz?
FinTech girişim kuruculuğu Türkiye’de olduğu gibi dünyada da henüz gelişim aşamasında olan yeni bir alan. Pazar büyüklüğü anlamında dünyada ve Türkiye’de henüz oluşmuş raporlama ve veri söz konusu değil. Hem dünyada hem de Türkiye’de gelişimi çok açık bir alan olarak görüyoruz. Sektörümüz çok hareketli ve önümüzdeki yüzyıla damga vuracak çok yüksek potansiyelli gelişmelere sahne olacak. Finansal getiri, iş fırsatları ve üretim fırsatları gibi birçok açıdan FinTech dünyası ışık saçan bir sektör. Globalde ise bazı ülkeler önemli aşamaları atlattı, bazı başarısızlıklarla birlikte ciddi deneyimler elde etti. Avrupa’da dijital bankacılık, Amerika’da sigortacılık, Asya’da ödeme sektörlerinde önemli FinTech’ler var. Ülkemizde de e-para ve ödeme kuruluşları önemli gelişmelere imza atıyor.
Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
FinTech girişimleri, 2022 yılını yatırımlar ve birleşmelerle oldukça hareketli geçiriyor. Önümüzdeki dönemde de bu hareketliliğin artarak devam edeceğini öngörüyorum. Bu dönemde unicorn adaylarını daha belirgin bir şekilde görebiliriz. Global bir markanın FinTech ekosisteminden çıkabileceğine, yatırım alanında da FinTech destekli projelerin ses getirebileceğine inanıyoruz. Ayrıca Insha Ventures olarak Türkiye’yi global bir FinTech merkezine dönüştürmeyi hedeflediğimizi de vurgulamak isterim.
Son olarak Youthall Blog takipçilerine kariyer planlama, girişimcilik ve iş dünyası hakkında tavsiyeleriniz nelerdir?
Gerek yazılı gerek görsel gerek işitsel anlamda çok fazla içerik var. Bu bağlamda zengin bir içeriğe ulaşma imkanımız var. Genç arkadaşlarımın gerçekten kaliteli içerikler üreten mecralara yönelmelerini tavsiye ederim. Özellikle finansal teknoloji alanında uzmanlaşmak isteyenlere FinTech anlatan, öğreten, deneyimleten kim varsa ki bence bunları bulmak zor değil, o kişi, kurum ve kaynaklara erişmek ve o kaynakların çıktılarını (röportaj, makale, video, eğitim, seminer) mutlaka haftalık bir plan çerçevesinde takip etmelerini öneririm. Haftalık diyorum çünkü 1 ay FinTech dünyası için uzun bir süre. Bunun yanı sıra bu sektörü deneyimlemek isteyenlere de özellikle regülasyonları takip etmelerini, regülasyonlarla beraber değişen uygulama ve alışkanlıkları anlamaya çalışmalarını tavsiye ederim.
Hasan Sami Bayansar’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire for Startups ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.