Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine CK Enerji Grubu’nda başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. CK Enerji Grubu İnsan Kaynakları Grup Direktörü Barış Müstecaplıoğlu’ na merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.
Barış Müstecaplıoğlu’nun kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!
Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
Kocaeli doğumluyum, ama lise yıllarımdan itibaren İstanbul’da yaşıyorum. Liseyi İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nde bitirdikten sonra lisans eğitimimi Boğaziçi Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamladım. Mühendislik okumama rağmen, insanlarla ilgili bir iş yapmak istediğim için mezun olduktan sonra Yapı Kredi Bankası’na İnsan Kaynakları alanında MT (Yönetici Yetiştirme) programına başvurdum. Kapsamlı bir değerlendirme süreci sonunda bu programa kabul edilince İnsan Kaynakları yolculuğum başladı. Yaklaşık 25 yıldır, Koç Grubu markası olan Divan Otelleri ve Restoranları, TAV Havalimanları, Arkas Holding gibi sektörlerinin lider şirketlerinde görev yaptım. Şu an İstanbul’un Avrupa Yakası başta olmak üzere 7 şehrimizde 8 milyonu aşkın insanımıza yaklaşık 8.500 çalışanıyla elektrik dağıtım ve satış hizmeti veren CK Enerji Grubu’nda İnsan Kaynakları Grup Direktörü olarak çalışıyorum. İş insanı kimliğimin yanında, çoğunluğu fantazya ve bilimkurgu türünde çok sayıda roman yazdım, bu kitapların bazıları Almanca, Çince, Hintçe gibi dünya dillerine çevrildi. Bu türlerde eserler veren sanatçı dostlarımla kurduğumuz Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği’nde (FABİSAD) başkanlık yaptım, bu dernek bünyesinde sanatımızda hayal gücü ve yaratıcılığı taçlandıracak projeler yapmaya devam ediyoruz.
Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?
Yaratıcılık, kararlılık ve disiplinli çalışma benim için çok önemli. Var olan süreçleri iyileştirmek, ihtiyaç duyulan konularda yeni süreçler tasarlamak için yaratıcı düşünceye ihtiyacımız var. Ama sadece fikir üretmek tek başına yeterli olmuyor. Bu fikirleri hayata geçirmek için disiplinli çalışmak gerekiyor. Gerçekten anlamlı ve değerli bir işi tamamlamak, bir hayali gerçekleştirmek uzun zaman alabiliyor, bazen aynı konu üzerinde sabırla ve azimle aylarca çalışmak gerekiyor. Bu yüzden kararlılık da önemsediğim ilkelerden biri. Bir işin yapılmasını anlamlı buluyorsak, onu tamamlayana kadar pes etmememiz gerekiyor. Dürüstlük ve güvenilir olmak da çalışma hayatında olmazsa olmaz değerlerimdir.
Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Şirketlerimizde yapılandırılmış bir yetenek yönetimi sürecini uzun zamandır özenle yürütüyoruz. Her sene şirket içi mülakatlarla belirlenen yetenek adaylarımız için özel tasarlanmış gelişim programları düzenliyoruz. Süreçte başarılı olanlara ödüllendirmeler yapıyoruz, ayrıca bu yeteneklerimizi kariyer tercihlerine göre “süreç yönetimi” ya da “insan yönetimi” konusunda yönetici adayı olarak konumluyoruz. Yönetici ve üstü tüm rollere atamalarda görev tanımlarına göre tasarlanmış vakalarla değerlendirme merkezi uyguluyoruz. Son iki senedir, yetenek yönetimi yaklaşımımızı saha çalışanlarımıza da entegre ettik. Yetenek havuzlarımızı 6 ayda bir gözden geçiriyor ve yeniliyoruz.
Yeni yetenekleri şirketlerimize çekmek için şirketlerimizin ve sektörümüzün ihtiyaçlarına göre tasarlanmış yeni mezun ya da öğrenci programları uyguluyoruz. Elektrik, Elektrik-Elektronik ve Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencilerimizin yer aldığı “BeStar Yeni Nesil Mühendis Gelişim Programı” kapsamında üniversitelerde yaptığımız etkinliklerde iki yılda 3.000’i aşkın başvuru aldık. Vaka çalışmaları ve münazara gibi pek çok aşamadan geçerek programa kabul edilen gençlerimiz daha mezun olmadan grubumuzda çalışmaya başlıyor. 6 ay süren programda hem kendilerine verilen işleri ve projeleri yerine getiriyorlar, önemli deneyimler kazanıyorlar hem de içinde sosyal etkinliklerin ve ödüllendirmelerin de olduğu kapsamlı bir eğitim programına katılıyorlar.
2018 yılından bu yana üç ilde devam eden “Enerjinin Yıldızları” projemizde ise Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışıyoruz. CK Enerji Grubu olarak faaliyet gösterdiğimiz Antalya, Sivas ve İstanbul’da belirlenen 3 meslek lisesinde laboratuvar maliyetlerini de karşılayarak Yüksek Gerilim Dalı bölümleri açtık. Proje çerçevesinde bu dalı tercih eden öğrenciler, yöneticilerimiz ve uzmanlarımız tarafından teorik ve uygulamalı dersler ile destekleniyor. Ayrıca bu bölümü tercih eden öğrencilerimize eğitim hayatları süresince burs ve staj imkânı, mezuniyetlerinden sonra istihdam olanağını sağlıyoruz. Enerjinin Yıldızları, sadece grup şirketlerimize değil, tüm elektrik dağıtım sektörüne yetenek yetiştiren, bize ülkemize fayda sağlamanın mutluluğunu yaşatan bir proje. Bu projeyle bugüne kadar 524 öğrencimizi şirketlerimize ve sektöre kazandırdık.
İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?
Kendim için önemsediğim ilkeleri, ekip arkadaşlarımı seçerken de önemsiyorum. Onların da problemlere ve süreçlere yenilikçi bir bakış açısıyla bakabilmelerini, yaratıcı çözümler üretebilmelerini, bu çözümleri hayata geçirirken ya da ekibimizden beklenen kritik işler üzerinde çalışırken disiplinli ve kararlı olmalarını isterim. Uzmanlık alanlarında kendilerini sürekli geliştirmeleri, öğrenmeye açık olmaları, ellerinden gelenin en iyisini yapmak için istekli olmaları beni mutlu eder. İşle ilgili beceriler dışında, iyi insanlar olmaları da önemli. Sadece kendi kazanımlarını düşünerek ekip ruhunu zedeleyen, hayata sürekli olumsuz bakan, başka insanların duygularına ve hassasiyetlerine önem vermeyen kişilerle özel hayatımızda olduğu gibi iş hayatında da karşılaşabiliyoruz. Bu tür insanlar iş bilgisi ya da becerisi açısından ne kadar yetenekli olurlarsa olsunlar, ekibin uyumunu ve iş barışını korumak önceliklidir.
Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?
Çalışma hayatı ortalama 45 sene sürüyor, bu açıdan kariyerlerinin ilk döneminde unvanlara, maaşlara değil kendilerini geliştirme fırsatlarına odaklanmalarını öneririm. Üniversiteden mezun olduktan ve kendi hayatlarını kurduktan sonra etraflarında onlara gelişim odaklı ödevler veren öğretmenleri, çalışmaya teşvik eden anne ve babaları olmayacak. Gelişmeye ve öğrenmeye devam etmek her şeyden önce kendi sorumlulukları olacak. Kendi iradeleri ve azimleriyle bunu yapmazlarsa, 4 sene iyi bir üniversitede okumuş olmaları, 45 senelik kariyer mücadelesinde onlara yetmeyecektir. Teknolojinin ve bilginin bu kadar çabuk eskidiği bir çağda, sürekli öğrenme tutkusuna ve çevikliğine ihtiyacımız var.
Şirketinizde yapay zekâ teknolojisini işe alım ve mülakat süreçlerinizde kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız nasıl kullanıyorsunuz? Kullanmıyorsanız gelecekte kullanma konusuna nasıl bakıyorsunuz?
İşe alım süreçlerimizde yerel ve uluslararası platformlar kullanıyoruz, bu kariyer platformlarının kendi yapay zeka teknolojileri var. Bu sayede aradığımız yetkinlikte adayların özgeçmişlerine kolayca ulaşabiliyoruz. Aday tarama dışında mülakat gibi işe alım süreçlerinde henüz yapay zeka kullanmıyoruz. İleride bazı adımlarda bunu değerlendirebiliriz ama işe alımda insan faktörünün tamamen ortadan kalkacağını düşünmüyorum, bunu doğru da bulmuyorum. Yapay zeka özgeçmiş tarama ve raporlama gibi rutin iş süreçlerinde verimlilik sağlayacaktır, fakat bir kişinin bir işte ya da şirkette mutlu olup olmayacağı, uyum sağlayıp sağlamayacağı gibi içgörüler verecek seviyeye gelmesi için daha uzun yıllar var.
Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?
25 yıllık mühendis, insan kaynakları yöneticisi ve roman yazarı deneyimlerimi birkaç sene önce “Hayallere Ulaşma Rehberi” isimli kitabımda bir araya getirdim. Tecrübelerimden faydalanmak isteyenlere bu kitabı önerebilirim. Bunun dışında bir kişi için şu film ya da kitap faydalı olur demek için o kişiyi çok iyi tanımak, güçlü ve zayıf yönlerini, hassasiyetlerini bilmek gerekir. Nasıl doktorlar muayene etmeden ilaç yazmazsa tanımadığımız birine böyle bir öneri yapmayı da doğru bulmuyorum. Her filmin, kitabın, konuşmanın farklı alt metinleri ve faydalı vardır, önemli olan kişinin kendini tanımasıdır, kendisine karşı dürüst olarak gelişim alanlarını ve ihtiyaçlarını fark edebilmesidir. Genç yeteneklere önerim, kimsenin mükemmel olmadığını ve öyle olmalarının beklenmediğini ayırt etmeleri, herkes gibi geliştirmeleri gereken yönleri olduğunu anlamaları ve bu yönleri keşfetmeye odaklanmaları. Güçlü yanlarımız zaten bizim için birer altın bilezik, ancak zayıf yönlerimizi, gelişim alanlarımızı fark edip bunların üzerinde çalışırsak gelecekte bugün olduğumuzdan daha yetkin bireyler oluruz. Her gün bir öncekinden daha iyi, daha becerikli, daha az hata yapan kişiler olmayı hedeflersek, bunu yaparken de etrafımızdaki insanlarla olumlu ve yapıcı ilişkiler kurarsak, hayal ettiğimizden bile daha heyecan verici yerlere ulaşabiliriz.
Barış Müstecaplıoğlu’na bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!