Humanspire #75 İnsan Kaynakları Direktörü Gökhan Orakçıoğlu

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine English Home’da başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. English Home İnsan Kaynakları Direktörü, Gökhan Orakçıoğlu’na merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Gökhan Orakçıoğlu’nun kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

2000 Yılında Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden mezun oldum. Yaklaşık 24 yıllık kariyerimde savunma sanayii, enerji ve sağlık sektörlerinde deneyimim olsa da kariyerimin büyük bir bölümü perakende sektöründe geçti. Koton ve Boyner’de İnsan Kaynakları Direktörlüğü görevlerini yürüttükten sonra perakende dışında Acun Medya ve Getir’de Global İnsan Kaynakları Direktörlüğü pozisyonunda çalıştım ama perakendeden çok uzaklaşamadım ve bir yıl önce English Home ile sektöre geri döndüm. 


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Hem kişisel ilkelerim hem de yürütmekte olduğum işin temel gerekliliklerinin ortak bir paydada buluştuğunu düşünüyorum. Adil ve güvenilir olmak benim için olmazsa olmazlarım. Bunun dışında her zaman yeni fikirlere açık olmanın ve yaptığımız işi geliştirmenin hem beni hem de çalıştığım ekipleri çok geliştirdiğini söyleyebilirim. 


Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Mağaza çalışanlarımızın %25’i 18-25 yaş, Merkez çalışanlarımızın da %9,8’i 18-24, %29,72 22-28 yaş grubundalar, bu kadar önemli bir sayıda genç çalışanınız olduğu zaman çalışan deneyimini daha inovatif, şeffaf ve dinamik kurgulamak durumunda kalıyorsunuz. Şirket içi iletişim araçları, dijital İK uygulamaları (Performans ve geri bildirim kültürü, onboarding, eğitim ve gelişim araçları vb.)  bizim genç yeteneklerimizle bağımızı güçlendirmeye yarayan araçlardır.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Öncelikle işini sevmesi ve kendisi için doğru mesleği seçtiğinden emin olması lazım. Hayat sevmediğimiz işleri yapmak için çok kısa. Sevdiğiniz işi yaptığınıza inanıyorsanız daha yaratıcı, daha özgür olabiliyorsunuz. Ben de ekibimin hep yeni fikirlerle ve projelerle bana gelmesini, bilginin sadece yukarıdan aşağıya değil aşağıdan da yukarıya doğru akabildiğini görmek / göstermek isterim. Dünyayı, sektörü takip ederek yeni trendleri yorumlayan, bunları kendi alanına uygulamaya çalışan ekiplerle çalışmak isterim. Bununla beraber kendi kişisel ilkelerim olan adil ve güvenilir olmak her İK profesyoneli için temel bir kriterdir diye düşünüyorum.


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Ben üniversitede bölüm seçerken de bu mesleği yapmak istedim ve Türkiye’de eğitimini aldığı işi yapan şanslı azınlıklardan birisiyim. Geleceğimizle ilgili kararı verdiğimizde henüz çok genç oluyoruz ve hayattan beklentilerimiz zamanla değişiyor. Kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz bir iş yapıyorsanız, acele etmeden ve cebinize sürekli yeni bir şeyler koyarak sağlam adımlarla gitmek lazım. Ben kariyerimin başındaki kendimle bir araya gelsem ona ‘Doğru yoldasın devam et!’ derdim.


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

Sektöre adım atacak genç arkadaşlarımızın yakından gözlem yapması oldukça değerli. Bu konuda şeffaflıkla sektörün bilgilerini, gelişim alanlarını, araştırmalarını paylaşan bazı dernekler var. Bunlardan bir tanesi 1970 yılında kurulan Personel Yönetimi Derneği (Peryön). Diğeri de 2012 yılında kurulan Türkiye Eğitim ve Gelişim Platformu Derneği.

Bu iki dernek de Youtube kanalları, podcast kanalları ile gençlere büyük katkısı olacak içerikler üretiyorlar. Tegep’in sesi Podcast kanalı da bunlardan bir tanesi. 

Bunlarla birlikte Hülya Mutlu, Sinan Sülün, İnanç Ayar, Nilay Örnek gibi alanında uzman isimlerin Podcastleri insana çok şey kazandırıyor. Hızlı öğrenmek isteyenler için güzel bir yolculuk Podcast serileri.

Gökhan Orakçıoğlu’na bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın