Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Türkiye Sigorta’da başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Türkiye Sigorta İnsan Kaynakları, Strateji ve Destek Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Doğan Başar’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.
Dr. Doğan Başar’ın kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!
Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
Lisans eğitimimi Karadeniz Teknik Üniversitesi İşletme bölümünde 2005 yılında bitirdim. Ardından Gebze Teknik Üniversitesi’nde Stratejik Yönetim Bilimleri alanında yüksek lisans eğitimimi tamamladım. 2009 yılından itibaren finans sektöründe insan kaynakları departmanı bünyesinde profesyonel kariyerimi sürdürmekteyim. Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank), Borsa İstanbul gibi sektörün önde gelen kamu ve özel sektör şirketlerinde İnsan Kaynakları Yöneticisi olarak yer aldım. 2018-2020 yılları arasında Borsa İstanbul’da, 2020 Ocak ayında ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda İnsan Kaynakları Genel Müdürü olarak görev aldıktan sonra, 2023 Eylül ayı itibariyle Türkiye Sigorta İnsan Kaynakları, Strateji ve Destek Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandım.
İş hayatıma devam ederken akademik çalışmalarımı da sürdürdüm. Londra’da dil ve insan kaynakları üzerine eğitimler aldım. Ayrıca 2008 yılında Avrupa Birliği bursu ile Çek Cumhuriyeti’nde bulunan Tomas Bata Üniversitesinde yine insan kaynakları yönetimi üzerine master yaptım. 2016 yılında doktora eğitimimi Gebze Teknik Üniversitesi’nde tamamladım ve 2017-2018 yılları arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulunda hem Dr. Öğretim Üyesi olarak hem de Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı ve Yüksekokul Müdürü olarak görev yaptım. Yazmış olduğum birçok akademik makale ve iki adet de kitap bölümüm bulunmaktadır. Çalışmalarımda yapay zeka süreçlerinin insan kaynakları uygulamaları üzerine olan etkisine, stratejik insan kaynakları yönetimine, kurumsal performansa, liderlik ve iş tatmini üzerine odaklanmaktayım.
Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?
Çalışma hayatımın en temel ilkesi, işimi sevmektir. İnsan kaynağına dokunmak ve onların gelişimine katkı sağlamak hem sektörde hem sektör dışında kazandığım deneyimlerin temelini oluşturmuştur. Başarımın dayanakları arasında; konuları çok hızlı şekilde değerlendirerek konuyla ilişkili kişilerin görüşlerini alıp, hızlı aksiyon ve karar alma yetisine sahip olmak yer almaktadır.
İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?
İyi bir yönetici; üstünden almış olduğu talimatı en iyi şekilde içselleştirip ekibini bu açıdan delege eden, karar noktalarında ekibine söz hakkı tanıyan, doğru zamanda doğru kararların alınması için takımını yönlendiren ve ekibinin duygularını anlayıp onları motive edebilen kişilerdir. Hem kendinin hem ekibinin hem de üstünün duyguları yönetemeyen kişi iyi bir lider olamaz. Ekibimde çalışanların da bu özellikleri taşımasını beklerim.
Kariyerinizin başındaki kendinizle bugün bir araya gelme imkanınız olsaydı o günkü size neler söylerdiniz?
Olaylar karşısında daha sabırlı, daha geniş bir bakış açısıyla, inovatif fikirlere önem vererek ilerlemeyi tavsiye ederdim. İnsan kaynaklarının gündeminde olan konuları daha yakından takip ederek, yapılan konferans vb. etkinliklere daha fazla zaman ayırmak da kariyerimin başındaki kendime önerilerimden biri olurdu.
Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?
Gençlerin başarılı olması için; verileri analiz etmeyi, yorumlamayı ve sonuçları ile hareket etmeyi öğrenebilecekleri bilişim okuryazarlığına kesinlikle sahip olmaları gerekiyor. Sigortacılık sektöründe hali hazırda bulunan birçok pozisyon önümüzdeki on yıl içerisinde bilişim alt yapısına dayalı, yapay zeka uygulamaları tarafından yönetilebilecek. Ancak bu demek değil ki sektörde iş imkanları azalacak. Bilişim okuryazarlığına sahip olan gençler bu yeni düzenle oluşacak yeni pozisyonlara aday olup gelişimlerini devam ettirebilecekler. Her ne kadar teknoloji gelişse de sigortacılık sektörünün ana odağında duyguları olan insanın olması ve bu duyguları anlayan insan kaynağının olması hiçbir zaman değişmeyecek. Çok çalışmadan başarı hiçbir zaman gelmiyor. Doğru zaman yönetimi ile beraber geleceğine yatırım yapan gençler her zaman fark yaratıyor.
Dr. Doğan Başar’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!