Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Biofarma İlaç’ta başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Biofarma İlaç İnsan Kaynakları Direktörü Kenan Barış Demirdelen’e merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.
Kenan Barış Demirdelen’in kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!
Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
Evliyim, 15 yaşında bir oğlum var, Adana’lıyım. Çukurova Üniversitesi’nde İşletme Lisans, Bilgi Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisans (MBA) eğitimi aldım. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları Yöneticiliği programını tamamladım.
Benim kariyerim, yaptığım bir staj ile şekillendi. Üniversite 3. sınıfta İnsan Kaynakları alanında çalışma düşüncesi şekillenmeye başlamıştı. Bu çerçevede okul bittikten sonra staj başvuruları yaptım. 1 aylık staj için Green Park Bostancı Otel İnsan Kaynakları Departmanı’nda başladım. Burada çalışanlarla ilgili bir veritabanı olmadığını farkettim ve Ms. Access’de bir veritabanı oluşturmak için öneride bulundum. Önerim kabul edildi ve proje üzerinde çalışmaya başladım. 1 ay sonunda İnsan Kaynakları departman yöneticisine bir sunum yaptım, kendisi IT departmanını aradı ve sunumu onlara da yapmamı istedi. Onlar da çalışmayı çok beğendiklerini ve kapsamı genişleterek uygulamaya almak istediklerini söylediler. Stajıma 1 ay daha devam etmem istendi, memnuniyetle kabul ettim ve 2 ay sonunda projeyi tamamlayarak askere gittim. Askerden dönüşte iş arama sürecinde The Marmara Taksim Otel’den arandım. Gerçekleşen iki görüşmenin ardından da İnsan Kaynakları departmanında çalışmaya başladım. Aslında buraya başvuru yapmamıştım ancak askere gitmeden önce yanında staj yaptığım yöneticinin (Sibel Hanım), çok olumlu şeyler söyleyerek beni önerdiğini öğrendim. Hayatıma dokunan kişilerden birisidir. Bu kısmı stajların ve fırsat geldiğinde hazır olmanın önemini vurgulamak için özellikle paylaşmak istedim.
The Marmara Otel’de dolu dolu geçen yaklaşık 3 yılın ardından 13,5 sene ODE Yalıtım A.Ş.’de sırasıyla İnsan Kaynakları Takım Lideri, İK Grup Takım Lideri ve İK Direktörü olarak çalıştım. Son 4 yıldır da Biofarma İlaç’ta, harika bir ekiple İnsan Kaynakları Direktörü olarak görevime devam ediyorum.
Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?
Dürüstlük, adil olmak, pozitif tutum, sürekli öğrenmek ve gelişmek. Bunlara ek olarak şeffaf iletişim, takım ruhu ve çözüm odaklı yaklaşımla çözülemeyecek bir sorun, daha iyiye ve ileriye taşınamayacak bir konu veya süreç yok bence. Yılmadan, vazgeçmeden elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmak da benim için çok önemli.
Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Staj özelinde çok yoğun başvuru alıyoruz ve koşullarımızı zorlayarak olabildiğince olumlu geri dönüş yapmaya çalışıyoruz. Biofarma’da her yıl yaklaşık 50 genç arkdaşımız staj yapıyor. Son birkaç yılda staj yapan arkadaşlarımızdan 10’u staj sonrası Biofarma’da çalışmaya başladı ve halen görevlerine devam ediyorlar. Üniversitelerin kariyer günlerinde de genç arkadaşlarımızla buluşarak paylaşımlarda bulunuyor, programlarımız hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz.
İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?
Bu konuda şanslı olduğumu söyleyebilirim. Kariyerim boyunca hem çok iyi yöneticilerle hem de çok iyi ekip arkadaşları ile çalıştım. Ekibimde çalışacak ideal adayla ilgili kritik kelimenin “tutku” olduğuna inanıyorum. Yaptığı veya yapmak istediği işe karşı tutkulu bir kişi gereken başarma azmini, öz disiplini, duygusal dayanıklılığı, çevikliği, yılmazlığı, özgüven ve özveriyi sergiliyor. Kariyerinde başarılı profesyonellere, sanatçılara, sporculara, yazarlara vb. bakın, ortak paydada yaptıkları işe karşı tutkuyu göreceksiniz. Sorumluluk duygusu ve farkındalığı yüksek olan kişilerin de bu yetkinlikleri ile fark yarattıklarını düşünüyorum. Tabi tüm bunlardan önce temelde karşılıklı güven ve iyi niyet olmalı.
Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?
Üniversite döneminde yapabildikleri kadar staj yapsınlar. Sağlıklı bir staj programı olan şirketlerde iş ile ilgili sorumluluklar alacak ve gelişim sağlayacaklardır. Ancak bu sağlanmasa bile staj yaptıklarında bir şirketin işleyişini, dinamiklerini, kurum kültürünü, iletişim dilini gözlemleme fırsatı bulacaklar. Farklı kademelerde bir çok çalışanla iletişimleri olacak. Özellikle staj yaptıkları departmanla ilgili düşünceleri netleşecek. Gelecekte o departmanda çalışmak istediklerine veya belki daha da önemlisi çalışmak istemediklerine dair sağlıklı karar verebilecekler.
Kişisel ve mesleki gelişimleri için fark yaratmak istiyorlarsa kitap okusunlar, önerim yılda minimum 12 kitap. Dünya klasiklerini, gelecekte çalışmak istedikleri alanlarla ilgili kitapları, girişimcilerin otobiyografilerini okumaları da çok faydalı olur. İletişim, felsefe ve psikoloji ile ilgili okumalarını da ayrıca öneririm. Günümüzde değişim hızı çok yüksek. Bu değişime ayak uydurmak için yaşam boyu öğrenmeyi benimsemeleri gerekecek. Bu sebeple yeni teknoloji ve trendleri daima yakından takip etmeliler, gerektiğinde sabırlı olmalılar. Balzac’ın dediği gibi “Bilginin efendisi olmak için, çalışmanın kölesi olmak gerekir”.
Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?
📚Kitap önerilerim:
- Acar Baltaş’ın bütün kitapları
- Tam Üstüne Bastın (Hülya Mutlu)
- Bir Ömür Nasıl Yaşanır (İlber Ortaylı)
🎥Film Önerilerim:
- Twelve Angry Men (12 Kızgın Adam)
Tüm genç arkadaşlara başarılarla dolu bir kariyer ve anlamlı bir hayat diliyorum.
Kenan Barış Demirdelen’e bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!