Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Tavuk Dünyası’nda başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Tavuk Dünyası İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ebru Anıldı’ya merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.
Ebru Anıldı’nın kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!
Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
1995 yılında Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü’nden mezun oldum. 1997 yılında İnsan Kaynakları alanı ile tanıştım ve Bayındır Holding’den almış olduğum iş teklifi ile çok kısa bir sürede İstanbul’a taşındım. Yaklaşık 2,5 yıl Bayındır Holding tecrübemden sonra Uyar Şirketler Grubu’nda da yine İnsan Kaynakları Uzmanı olarak görev aldım. 2002 yılında Sabancı Holding’de İnsan Kaynakları Uzmanı pozisyonunda çalışmaya başladım. 2008 yılının Nisan ayında ise Teknosa A.Ş’ye Ücretlendirme ve Çalışma İlişkileri Müdürü olarak terfien transfer oldum.
2016 yılında Teknosa’da İnsan Kaynakları Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi olarak tüm İnsan Kaynakları fonksiyonundan sorumlu olarak görevimi yürüttüm. Ekim 2020’de ise Tavuk Dünyası A.Ş.’de İnsan Kaynakları Direktörü olarak çalışmaya başladım. 1 Ocak 2023 tarihinden bu yana ise İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktayım.
Ayrıca Uluslararası Paten Birliği’ne bağlı Artistik Buz Pateni ISU Hakemi ve başhakemiyim. Artistik Buz Pateni’nin en büyük şampiyonaları olan Dünya Şampiyonalarında ve Avrupa Şampiyonalarında uzun yıllardır hakem olarak görev almaktayım.
Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?
Adil olmak, objektif olmak ve güven vermek diyebilirim. Aynı zamanda yaptığım işi severek ve keyif alarak yaparım. Farklı düşünceleri dinlemeyi severim. Farklı düşünceleri bir araya getirerek en doğru çözümleri ekiple birlikte bulmaya her zaman özen gösteririm. Ayrıca ekibimi yetiştirmekten, geliştirmekten de motive olurum. Bugüne kadar yetiştirdiğim bir çok yeni mezunlarım bugün yöneticilik / müdürlük kademelerinde görev alıyor.
Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Tavuk Dünyası’nda geleceğin liderleriyle birlikte çalışmak ve onlara yatırım yapmak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda Merkez Ofisimizde bizimle birlikte çalışan uzun dönemli stajyerlerimiz bulunuyor.
Staj programımız kapsamında stajyerlerimizi öncelikle bir oryantasyon programına dahil ediyoruz. Sonrasında ise; bilgi ve becerilerini kullanabilecekleri, deneyim kazanmak istedikleri bölümlere yerleştiriyoruz. Staj süresince farklı departmanları deneyimlemek isteyen stajyerlerimize de esnek yaklaşmakta ve bölüm / fonksiyon değişikliklerini yaparak kendilerine en uygun bölümü / işi bulmalarına da destek olmaktayız. Stajyerlerimiz aynı zamanda şirket içinde yapılan eğitim ve gelişim programlarına da katılmaktadır. Staj programları sonunda da başarılı olan stajyerlerimiz ile mezuniyetleri sonrasında çalışmaya devam etmekteyiz. Şu anda merkez ofisimizde staj programımızdan mezun olan 8 eski stajyerimiz bugün uzman yardımcısı / uzman olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Genç yeteneklerimiz, yapılandırılmış staj programımız sayesinde; staj süreleri boyunca hem ilgi alanlarını, yeteneklerini keşfediyor hem de farklı fonksiyonlardan belirlediğimiz mentor’leri sayesinde koçluk alma fırsatı buluyorlar. Potansiyeli ortaya çıkan geçlerimizi yetiştiriyor ve genç istihdam yaratarak yeni mezun olan gençlerimize fırsat eşitliği sunuyoruz.
Aynı zamanda restoranlarımızda da yapılandırılmış bir staj programımız mevcut. Meslek Liselerinde / Mesem Merkezlerinde öğrenim gören öğrencileri Tavuk Dünyası Akademi Müdürlüğü tarafından dizayn edilen 2 yıllık bir eğitim ve gelişim programına dahil edip geleceğin şeflerini yetiştirmeye özen gösteriyoruz. 2 yıllık staj eğitim programından başarı ile geçen stajyerlerimize “Şef Adayı” olarak mevcut şubeleri için iş tekliflerimizi sunmaktayız. Bugüne kadar bu programdan mezun olarak restoranlarımızda çalışmaya başlamış 50 Stajyerimiz bulunmaktadır.
Bu yıl staj programımızı (KAMPÜS-Genç Yetenek) yeniden tasarlamayı ve “Tersine Mentorluk Programı” ile genç yeteneklerimizin AI, dijitalleşme gibi bir çok konuyla ilgili bilgilerini de takım arkadaşlarımız ile paylaşmalarını, farklı nesillerin birlikte çalışma kültürünü daha da geliştirmeyi hedefliyoruz.
Önümüzdeki yıl için yeni mezunlarımıza ve uzman kadrolarımıza yönelik anlaşmalı üniversitemizle birlikte Mikro MBA Programı dizayn edeceğiz. Şirketimizde sürekli eğitim ve gelişim kültürü altında çalışanlarımız yıl içinde çeşitli gelişim programlarına dahil edilmektedir.
İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?
Başarıyı ancak iyi bir ekiple yakalayabiliriz. Birlikte çalışma kültürü benim için son derece önemli.
Birlikte çalışacağımız ekip üyesini seçerken öncelikle şirket kültürüne ve değerlerine uygun olup olmadığına bakıyoruz. Bunun haricinde ekibimizde ihtiyaç duyduğumuz bilgi-beceri ve deneyim seviyesine göre de bir değerlendirme yapıyoruz. Yeni mezunlarla çalışmayı da seviyoruz ve tercih ediyoruz. Yeni nesil gençlerin bakış açılarının ekipler için vazgeçilmez olduğuna da inanıyorum.
İyi bir ekip üyesi ayrıca her zaman kişisel ve mesleki olarak gelişime açık olmalıdır. Sorumluluk duygusunun gelişmiş olması, insan kaynakları alanında çalıştığımız için adil olma, iletişim becerisinin güçlü olması ve empati yeteneğinin de güçlü olması yine son derece önemli.
Yeni mezunları seçerken baktığımız en önemli ayrıştırıcı özellik ise bireysel gelişimine önem vermeleri ve istekli olmalarıdır.
Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?
Genç yeteneklere en büyük tavsiyem; sevdikleri işi yapmaları. Önce kendilerini tanımalılar ve neyi sevdiklerini ve neyi yapmaktan mutlu olacaklarını keşfetmeleri lazım. Bunun için de üniversitede okudukları dönem farklı şirketlerde ve farklı departmanlarda staj yapmaları son derece önemli.
Başarılı olmak için sabır da göstermeliler. Yeni nesil çok hızlı bir şekilde kariyer basamaklarını yukarı doğru çıkmak istiyor ancak biraz sabırlı olup çalıştıkları alanda bilgi ve beceri seviyelerini yükseltmek için çaba göstermeye devam etmeliler.Teknoloji ve iş dünyası sürekli değişiyor. Bu nedenle, öğrenmeye ve kendilerini geliştirmeye devam etmeliler. Yeni beceriler edinmek ve güncel kalmak, her zaman rekabet avantajı sağlar.
Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?
📚Kitap olarak önerilerim :
“Zengin Baba Yoksul Baba – Robert T. Kiyosaki”,
“Warren Buffett ve Finansal Tabloların Yorumlanması : Sürekli Rekabet Üstünlüğü Olan Bir Şirket Arayışı – Mary Buffett”
📺Dizi olarak önerilerim :
“Chernobyl – Çernobil nükleer felaketinin kısa ve vurucu bir hikayesi”
“Cosmos: A Spacetime Odyssey”- Neil deGrasse Tyson tarafından sunulan bu dizi evreni anlamamıza yardımcı olacak bilgileri içeriyor.
🎥Film olarak önerim :
“Blade Runner” – Distopik bir gelecekte geçen bu film insan olmanın ne olduğu ile ilgili eşsiz bir bakış açısı sunuyor.
🎙️Podcast olarak önerim :
“Stuff You Should Know” – Birçok ilginç konu hakkında bilgi vermek üzere hazırlanmış esprili bir podcast
Ebru Anıldı’ya bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!