Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Doğan Holding’de başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Doğan Holding İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Şebnem Bezmen’e merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.
Şebnem Bezmen’in kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!
Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
1993 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldum. Aynı yıl Koç Holding Yeni Mezun Yetiştirme Programı kapsamında ilk olarak Arçelik A.Ş. İnsan Kaynakları Bölümü’nde çalışmaya başladım. 1998 yılında Citibank Türkiye’ye Ücretlendirme ve Yan Haklardan Sorumlu Müdür olarak katıldım, sırasıyla Citibank Türkiye’de Eğitim ve Gelişimden Sorumlu Kıdemli Müdür rolü ve 2006 yılında da Bireysel Bankacılık’tan sorumlu İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı rolüne atandım. 2008-2011 yılları arasında Peppers & Rogers Group İnsan Kaynakları Direktörü olarak çalıştım. Özel bir proje nedeniyle 8 ay kariyerime ara verdim, 2012-2016 yılları arasında ID Danışmanlık bünyesinde Kıdemli Danışmanlık yaptım. 2016 yılında Burgan Bank bünyesinde Kurumsal, Ticari ve Dijital Bankacılıktan Sorumlu İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı olarak çalışmaya başladım. 2019 yılından bu yana Doğan Holding bünyesinde İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevindeyim. Davranışsal Koçluk Enstitüsü (Behavioral Coaching Institute) Koçluk Programı’nı tamamladım. Ayrıca Kanada NutraPhoria School of Holistic Nutrition’dan Bütünsel Beslenme Koçluğu (Holistic Nutrition Coaching) diplomam bulunuyor.
Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?
Çalışma hayatımda benimsediğim ilkeler normal hayatımda da önem verdiğim ilkelerle çok paralel aslında. Çalışkan olmak, öğrenmek, gelişmek, yeni fikir ve deneyimlere olan merak, saygı, olumlu iletişim ve ön yargılı olmamak en başta gelenlerden. Bunun yanında herhangi bir işi yapmış olmak için değil de gerçekten düzgün ve doğru yapmak, çalışma arkadaşlarım ya da çevremdeki kişilerin hayatına dokunmak da önem verdiğim konular.
Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?
Kariyer hayatı uzun bir yolculuk. Tek bir mesleğe odaklanılabileceği gibi gerektiğinde değişiklik yapmak da mümkün ama kariyer seçiminin bilinçli olarak yapılması son derece önemli. Severek yapılan bir işin kişinin genel mutluluğu ve hayatında duyduğu tatmin için çok önemli olduğunu düşünüyorum. O nedenle şu anda üniversite öğrenimi gören genç arkadaşlarımın meslek seçimi öncesi bir insan kaynakları çalışanı neler yapar, görebilmeleri için mutlaka insan kaynakları bölümlerinde staj yapmalarını öneririm. Doğan Holding’in staj programı Doğanı Keşfet ile bu süreci Doğan Holding ve grup şirketlerimizde deneyimleme fırsatı yakalayabilirler. Stajları esnasında yapılan işlerle ilgili mümkün olan en fazla bilgiyi almaya çalışsınlar. Sorumluluk almaktan kaçmasınlar. Ayrıca bu meslekte çalışan profesyonellerle de mutlaka konuşsunlar.
Bunun yanında global insan kaynakları uygulamalarını takip etmek ve modern insan kaynakları süreçlerini kurmak için iyi derecede yabancı dil özellikle de İngilizce’ye hakimiyet çok önemli. Bence bu sadece üniversiteye devam eden arkadaşlarım için değil tüm profesyoneller için geçerli.
Akademik başarı çok önemli ama yeterli değil. Çok çalışmak, sorgulamak, varsayımları ve mevcut bilineni kabul etmek yerine aramak, öğrenmek, değişime açık olmak, iyi dinlemek, zihinsel ve fiziksel dayanıklılık, pes etmemek, olumlu olmak, olumlu iletişim kurmak, öz yeterlilik sahibi olmak, başarısızlıktan yılmamak, iyi bir ekip üyesi olmak, vasat işle yetinmeden “daha fazlasını nasıl başarabilirim” bakış açısında olmak; fark yaratmanıza yardımcı olacaktır.
İnsan Kaynaklarında ileriye yönelik liderlik rollerini hedefliyorlarsa tüm insan kaynakları süreçleri hakkında bilgi sahibi olmaları çok faydalı olur. Buna işe alım, kariyer ve yetenek yönetimi, eğitim, öğrenim ve gelişim, ücret ve yan haklar süreçleri ve finansal okuryazarlık da dahil. İnsan Kaynakları her ne kadar içinde rakamları ihtiva ediyor gibi görünmese de içinde bulundukları şirketlerin finansallarına, stratejisine ve büyüme planlarına hakim olmaları kariyerleri adına çok avantaj sağlar. Tabii bunlar zaman içerisinde tecrübe ile olacak. Ek sorumluluk almak, gerekirse kariyerin başlangıcında kendi gelişimleri için çalışma saati harici de zaman ayırmak ve öğrenme sürecini devam ettirmekten vazgeçmemelerini öneririm.
Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?
İnsan Kaynakları profesyoneli olmanın zor yanlarından biri özellikle kriz ve belirsizliğin olduğu dönemlerde az ya da hiçe yakın data ile karar almak ve çalışanların beklentilerini yönetmek.
Doğan Holding’de genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Doğan Grubu olarak genç yeteneklere organizasyonumuzda yer vermek ve ileriye yönelik yöneticilik pozisyonlarımız için yetiştirmek için başlattığımız programlarımız bulunmaktadır:
1. Staj Programımız
2022 Nisan ayı itibariyle başvuruları almaya başladığımız “Doğanı Keşfet” staj programımız bulunuyor. Staj programımız tüm üniversitelerde okuyan öğrencilere açık olup ön koşul olarak sadece 3. veya 4. Sınıf olmalarını ve iyi derecede İngilizce bilmelerini bekliyoruz. Genç yetenek olarak değerlendirdiğimiz stajyer adaylarımızı staj yaptığı sürece boyunca çeşitli eğitimlerle destekliyoruz. Stajları devam ederken farklı departmanlarda yöneticilik yapan çalışanlarımızla bir araya getirerek kendi deneyimlerini anlattıkları sohbetler oluşturuyoruz. Stajları esnasında performansından memnun olduğumuz stajyer arkadaşlarımızı açık rollerimizde değerlendiriyoruz.
2. MT İşe Alımı
Vaka çalışmaları (Case Study) yaparak yeni mezun olmuş genç yetenekleri aramıza katmayı hedefliyoruz. Vaka çalışmaları esnasında adaylarımızı gözlemliyor, çalışmayı başarıyla tamamlayan adaylarımızı iş görüşmelerine dahil ediyoruz. Olumlu bulduğumuz adaylarımıza özellikle İş Geliştirme ve Strateji Bölümümüzde tam zamanlı rol öneriyoruz.
3. Üniversite Etkinlikleri
Üniversitelerde yer alan etkinliklere katılarak genç yeteneklerle bir araya geliyoruz. Geçtiğimiz ilkbahar ve yaz dönemi boyunca farklı okulların etkinliklerine katıldık. Önümüzdeki sene bu etkinliklere daha fazla katılmayı planlıyoruz. Genel katılıma açık dijital kampüs etkinliklerinde de yer alıyoruz.
4. Genç Doğan Tersine Mentorluk Programımız
Genç Doğan Tersine Mentorluk Programı kapsamında Doğan Holding ve iştirak şirketlerindeki yöneticilerimize tersine mentorluk hizmeti veriyoruz. Gönüllü genç mentorlarımız, mentorluk eğitimlerini tamamladıktan sonra yine gönüllü daha tecrübeli çalışanlarımıza mentorluk yapıyorlar. Bu programla, Genç Doğan grubu çalışanlarının, daha tecrübeli çalışanlarımıza, dijital teknoloji, sosyal medya kullanımı ve gençlerin kültürel hayata bakışı gibi konularla ilgili mentorluk vermelerini ve sinerjiyi arttırmayı hedefliyoruz.
İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?
Ne olursa olsun dürüstlük, işine karşı duyduğu heyecan ve heves; özetle işini tutkuyla sahiplenmesi. İşe ait tüm teknik bilgiye sahip olmasa bile öğrenmek için isteği ve çabası olması, olumlu iletişim kurması, çalışkan olması ve yenilikçi bir bakış açısına sahip olması önemli. Her konuda her şeyi bilmek mümkün değil. O nedenle çeşitlilik çok önemli; özellikle birbirimizin eksiklerini tamamlayacak farklı yetkinlik ve teknik bilgiye sahip alanlarda tecrübeli olan kişilerin ekibi tamamlamasına ve birlikte başarma kültürüne sahip olmasına önem veriyorum.
Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?
Aslında bir miktar 2. ve 3. Soruların cevaplarında bahsettim. Öğrenmeye, değişim ve adaptasyona açık olsunlar. Sevmedikleri bir işte çalışıyorlarsa kalplerinden geçenin ne olduğunu bulup bilgi açıkları varsa tamamlasınlar. Artık pek çok eğitime uygun rakamlara internetten ulaşılabiliniyor. Başarılı olmak için çalışkanlık ve istikrar çok önemli. Başarısız olduğumuz, işlerin yolunda gitmediği zamanlar da oluyor. Ama öğrenmek, yılmamak ve pes etmemek çok önemli.
Yaş aldıkça, tecrübelendikçe sorumluluklar ve bununla beraber stres seviyesi de artıyor. Bu nedenle streslerini yönetebilmeyi şimdiden öğrenmek çok önemli. Öğrencilik dönemlerinde sağlıklı alışkanlıklar edinsinler; spor, meditasyon, nefes teknikleri, hobiler, sağlıklı beslenme alışkanlıkları hem zihinsel hem de fiziksel dayanıklılıklarına çok yardımcı olur.
Sunum yapma becerileri kazansınlar. Kariyer yolculuğu kimseye teslim etmemeleri, bizzat sorumluluk almaları gereken bir konu. İlerlemek istiyorlarsa kendilerine bir şey sunulmasını beklemeden ne adımlar atmaları gerekiyorsa tespit etsinler. Gerekirse bu konuda koçluk ya da mentorluk alsınlar. Eğer ilerlemek istiyorlarsa gelişimlerini devam ettirsinler. Kendilerini kimseyle kıyaslamasınlar, hayatta ve kariyerde herkesin hızı ayrıdır ve bu çok normaldir.
Günlük hayatta pek çok zorluk olabiliyor ama olumlu olmaktan vazgeçmesinler. Hepimiz günümüzün çoğunu ofislerde iş arkadaşlarımızla geçiriyoruz; kimse olumsuza odaklı ve devamlı olumsuzu gören toksik iletişimi olan kişilerle vakit geçirmeyi tercih etmez.
Yazılı ve sözlü iletişimlerine çok önem versinler. Türkçe ana dilimiz olmasına rağmen maalesef doğru kullanılmıyor. Özellikle kariyerleri esnasında iş ortamında düzgün Türkçe kullansınlar.
Hata yapmaktan korkmadan aynı zamanda da özenli çalışsınlar. Aktif olsunlar, zaman çok hızlı akıyor. Kurs ve seminerlere katılmak, kitap okumak, sanatla amatör veya profesyonel ilgilenmek onları çok yönlü yapar. Özellikle çevrelerini genişletirken çok faydasını görürler.
Kendi bütçelerini yönetmeyi, yalnız yaşayacak kadar evlerini idare etmeyi öğrensinler.
Sosyal medya hesaplarını özellikle LinkedIn hesaplarını doğru şekilde yönetsinler. İşe alımlarda aday seçiminde çok kullandığımız bir platform.
Gelecek dönemde dijitalleşmenin etkisiyle sizce çalışanlardan beklenen nitelikler neler olacak?
Adaptasyon en önemli konu bence. Özellikle krizlere, değişen önceliklere, değişen teknolojilere hızlı adaptasyon. Bunun için de sınırlar içerisinde düşünmemek, açık fikirli olmak, devamlı kendini geliştirmek, meraklı olmak, girişimci fikirlerini ortaya çıkarmak önemli nitelikler olacak.
Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?
- Youtube’ta TED Talks önemli bir kaynak. Pek çok konuda, konusunda çok önemli kişilerin konuşmalarını dinleyebilirler.
- Ben elime ne geçerse okumayı seven bir kişiyim. Kişisel gelişim tarafında Acar Baltaş ve Doğan Cüceloğlu’nun kitaplarından çok fayda alıyorum. Bu konularda yabancı yazarların da kitaplarını çok fazla okuyorum.
- Nilay Örnek “Nasıl olunur?”, “Evrim Kuran ile 3+3”, “Barış Özcan ile 111 Hz” çok dinlediğim ve öğretici podcast’ler.
- İlham veren, gerçek hayat hikayelerine dayanan konular hakkında çekilmiş filmleri çok seyrediyorum ve tavsiye ediyorum. Özellikle önerebileceklerim Dalgalara Karşı (Soul Surfer), Kör Nokta (Blind Side), Zoraki Kral (The King’s Speech), Enigma (The Imitation Game) ve Akıl Oyunları (A Beautiful Mind) filmlerini çok öneririm.
Şebnem Bezmen’e bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!