Humanspire #52 İnsan Kaynakları Grup Başkanı Hakan Öker

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine TAV Havalimanları Holding’de başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. TAV Havalimanları Holding İnsan Kaynaklarından Sorumlu Grup Başkanı Hakan Öker’e merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Hakan Öker’in kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

1986 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldum. 1988 yılında Beksa, Bekaert-Sabancı Çelik Kord A.Ş.’de Personel Uzmanı olarak başladım, 1988-1998 yılları arasında Beksa’da farklı sorumluluklar üstlendikten sonra kariyerime Kordsa’da Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü, Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grubu Kalite ve Bilgi Sistemleri, Ortak Hizmetler Direktörü ve ardından da Sabancı Holding’de Projeler Direktörü olarak devam ettim. Ocak 2007’de Kordsa Global’de, Küresel İnsan Kaynakları Sorumluluğunu üstlendim, Ocak 2009’da İnsan Kaynakları ve Bilgi Sistemleri’nden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine atandım. Temmuz 2015’de Kordsa Global’de İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttüm. 4 Ocak 2016 tarihinden bu yana TAV Havalimanları Holding A.Ş’de İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı, 1 Ocak 2020 tarihinden bu yana ise İnsan Kaynaklarından Sorumlu Grup Başkanı olarak görev yapmaktayım. Bu arada birçok projede yer aldım. Yaklaşık 2 yıl kadar o dönem çalıştığım şirketin ARGE’si tarafından geliştirilen bir inşaat takviye malzemesi ile ilgili startup yönetme sorumluluğunu da üstlendim. 


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Başta çeşitlilik, adalet ve eşitlik olmak üzere doğru dengeyi sağlayacak tüm unsurlar çalışma hayatımın ilkelerini oluşturur. Bunun yanında; süreçlerin, insanların ve genel olarak çalışma hayatının ölçülü, prensipli, esnetilebilir kurallar çerçevesinde yapılanması benim için önemlidir. Zaman planlamasını iyi yönetmek ve inovatif bakış açısına sahip olmak da ilke edindiğim ve çalışma hayatında başarıyı getirdiğine inandığım konuların başında gelir.


Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?

Özellikle meslekle ya da yapmak istedikleri işlerle ilgili olarak karar vermeden önce, kişinin kendini iyi tanıması ve ne istediğini bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Neyi yapabilirim, güçlü yönlerim neler, gelişme alanlarım neler, ne yapmak istiyorum ve benim profilim yapmak istediklerimi gerçekleştirmeme yetecek uyumda mı? Bunlar önemli sorular… İş hayatına yeni başlayacak olan kişiler için en büyük avantaj: daha yolun başında olmaları. Bu noktada fırsatları var ise İnsan Kaynaları da dahil olmak üzere birkaç farklı departman ve konuda staj deneyimi edinmelerini ve bu sayede kendilerine uygun olup olmadığı, bu işi gerçekten isteyip istemedikleri ve uzun vadeli yapabilme durumları konusunda ölçümlemelerini tavsiye ederim. Eğer kişi İnsan Kaynakları’nda kesin olarak çalışmaya karar verirse bu kez her alanda deneyim elde etmeye çalışmalıdır. Büyük bir organizasyonsa rotasyona girmek ya da küçük bir organizasyon ise her alana dokunmaya çalışmak öngörülebilir.

İnsan Kaynakları Departmanı kurumların çekici gücüdür. Bu bağlamda iyi bir İnsan Kaynakları çalışanı olmak istiyorsak yenilikçi fikirlerle gelmek, dijitalleşen çağa ayak uydurmak, hayatın değişkenlerini (ekonomik durum, ihtiyaçlar, kuşaklar vb.) yakından takip edebilmek ve öncü olmak gerekir.


Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?

İnsan Kaynakları Departmanı olarak şirketin ve her bir departmanın dinamiklerini ayrı ayrı biliyor ve yönetiyor olmak gerekir. İnsan Kaynakları yöneticilerinin ikinci önemli konusu da şirketin yönetim kurallarını belirleyen ve/veya uygulayan departman olmaktır. Bu noktada her kesimden çalışan için (giriş seviyesinden en üst yöneticiye kadar) şirketin kültürünü, alışkanlıklarını ve bağlılıklarını da iyi yorumlayarak, doğru yöntemlerle süreçleri uygulamaları gerekmektedir. Aksi takdirde İnsan Kaynakları’nın içselleştirilmesi mümkün olamayacağı gibi doğru bir yönetim tarzı da benimsenmemiş olacaktır. Gerek kuralların ve yeni süreçlerin uygulanması esnasında, gerekse de günlük rutinde İnsan Kaynakları profesyonellerinin şirketin iç dinamiklerine, çalışanların ihtiyaçlarına ve güncel gelişmelere hakim olması gerekmektedir. İnsan Kaynakları Departmanı ve profesyonelleri şirketlerin ilk yüzüdür. Bu bağlamda da; yukarıda bahsettiğim konuları içselleştirmek, ilk resmi doğru çizebilmek, dengeleri doğru sağlayabilmek ve şirketin bilinirliğini olumlu yönde aktarabilmek işin en zorlu kısmını oluşturuyor diyebiliriz.

Ayrıca; hem kurumsal hem de durumsal davranmayı bilmek, öğrenmek ve becermek gerekir. Hiç unutulmaması gereken bir diğer konu da her zaman çalışan için adil, şirket için doğru kararları alabilmektir.


TAV Havalimanları’nda genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Uzun süredir üzerinde çalıştığımız, daha önce lise ve üniversitede okuyan gençlerimize sunduğumuz stajyer kariyer destek programlarını bu yıldan itibaren geliştirerek farklı bir platforma taşıdık. Bu kapsamda 2022 yılından itibaren üniversitelerin genç yeteneklerini şirketimize katacak, karşılıklı faydayı sağlayabilecek bir program başlattık.

NTAV (New TAV) adını verdiğimiz bu program ile üniversitelerden yeni mezun olmuş ve/veya 3-4. sınıf olup, 1 yıl boyunca şirkete tam zamanlı vakit ayırabilecek gençlerimizi seçme-yerleştirme sürecinden geçirerek TAV Grup Şirketlerinde 1 yıllık bir sürece dahil edeceğiz. Programda gençlerden oluşan bir yetenek  havuzu oluşturulacak, sonrasında tamamı gelişim programları ile desteklenecek, rotasyona girecek, mentorluk-koçluk gibi süreçlerle desteklenecek ve minimum 3 departmanda çalışıp karar vermelerine destek olunabilecektir. Programın sonunda da başarılı olan çalışanlarımıza hem iş fırsatı sunmayı, hem de TAV’a genç bir yetenek kazandırmış olmayı hedefliyoruz.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Ekipte en çok önem verdiğim konuların başında hem kişisel özellikler hem de yetenekler anlamında çeşitliliğin olması gelir. Bunu yaparken ekibe yeni katılacak kişilerin hem yeni fikirlerle gelmesini, hem de bir anlamda mevcut ekibe uyumlanma çabasını önemserim. TAV gibi kurumsal-komplike yapılardan oluşmuş büyük organizasyonlarda bireylerin başarıları ekiplere, ekiplerin başarıları da organizasyona ancak takım çalışması ile birlikte yansıyabilir. İyi bir ekibin mihenk taşlarını; çalışanların görev bilinci, takıma uyumu ve maksimum fayda hedefi oluşturur. Görev bilinci ve hedefleri yüksek kişiler ise ancak bir takımın parçası olabildikleri sürece faydayı maksimize edebilirler.


Kariyerinizin başındaki kendinizle bugün bir araya gelme imkanınız olsaydı o günkü Hakan Öker’e neler söylerdiniz?

Sanırım daha sabırlı olmam gerektiğini, küçük adımlarla ilerlemenin daha emin ve değerli olduğunu ve daha çok okumam gerektiğini söylerdim. 


Global olarak pandemi sürecine nasıl hazırlandınız ve bu süreci nasıl yönettiniz?

Pandemi süreci havacılık sektörü açısından çok önemli bir kriz yönetimine sahne oldu diyebilirim. Havacılık dolaşımının neredeyse sıfır noktasına vardığı ya da operasyonları kısıtlı kapasite ile açtığımız zamanlarımız oldu, bunu maksimum fayda ile yönetmeye çalıştık. Çalışanlarımızın bu süreçten maddi-manevi en az hasarı alması için süreçlere ve yeni gelişmelere çok hızlı adapte olduk. Başta çalışanlarımız, çalışanlarımızın yakınları ve yolcularımız olmak üzere tüm havalimanından yolu geçenlerin sağlıkları için İş Sağlığı Güvenliği birimleri olarak globalde önlemlerimizi aldık. Çalışanlarımızın Mart 2019’dan Ekim 2021 tarihine kadar uzaktan çalışmalarını sağlayacak aksiyonu aldık. Teknolojik gelişmeleri takip ettik, uzaktan çalışmayı sağlayacak ekipmanları hızlıca tüm idari kadro çalışanlarımıza sağladık ve süreçlerde anlık bilgilendirme/duyuru yayınladık. Bu süreçte ayrıca teknoloji şirketimizle de gelişmelere adapte olarak çalışanlarımıza danışmanlık hizmeti verdik. TAV’ın birden fazla ülkede çok çeşitli organizasyonları olduğundan anlık ve yakın takip gerektirecek süreçleri yönettik, ülkeden ülkeye değişen aksiyon planları hazırladık, sürekli takip ettik. Ekiplerimiz ve ekipmanlarımız açısından her zaman hazır bulunduk. Devletlerin aksiyonlarını anlık takip ettik ve Grup Şirketlerimiz içerisinde uygulamaya alabildik. Genel hatlarıyla ülkelerin aldığı kararlara paralel ve uyumlu, şirket içi dengeleri ve gelişmeleri de anlık raporlayıp doğru şekilde yönetmeye çalışarak, gerek çalışanlarımız gerekse de tüm yolcularımıza operasyonel süreçlerimizi aksatmadan hizmetimizi maksimum kapasite ile sürdürmeye gayret ettik.


Bu süreçte çalışanlarınızı işe bağlı tutmak ve motive etmek adına neler yaptınız?

Çalışanlarımızı bu süreçte sürekli olarak güncelledik, duyurular ile herkesin eşit şartlarda bilgilenmesini sağladık, klasik yönetim tarzımızdaki gibi şeffaf olduk. Çalışanlarımızın ülkeden ülkeye değişen devlet teşviklerinden yararlanmalarını sağladık, Şirket içi iyileştirmeler yaptık. Küçük toplantılar, aktiviteler, söyleşiler, online gösteri ve sunumlar, üst yönetimle online platformlarda bir araya gelme/duyuru-bilgilendirme süreçleri ile de motivasyonlarını sağlamaya gayret ettik.


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Gençlere en büyük tavsiyem; deneyimleri esnasında en başta kendilerini çok iyi tanımaları gerektiğidir. Kariyer yolculuğunda sürekli gelişime açık olmalı, tüm gelişmeleri yakından takip ederek güncel kalmaları gerekmektedir. Hedeflerini deneyim yolculuklarında netleştirmeleri, ne yapmak istediklerine göre hevesli, yüksek enerjili ve iddialı olmalılardır. Yolda karşılaştıkları olumsuzluklardan ders almalı ancak bunları olumlu yönde değiştirmek için enerji harcamalılardır. Engebeli yollar hep olacaktır, bunu kendi içlerinde bir mesele haline getirerek çözüme kavuşturana kadar uğraşmaları onları diğerlerinden daima bir adım öne geçirecektir.


Dijital demişken sizce yeni dönemde çalışanlardan beklenecek yetkinlikler neler olacak?

Dijital dönüşümün önemini hem İnsan Kaynakları olarak hem de grup Şirketlerimizden TAV Teknoloji olarak her zaman önem sıralamamızda yukarıda gördük, yakından takip ettik. Bu sayede öncülük ettiğimiz pek çok projeyi pandeminin başından bu yana büyük bir gayret ve yatırımla hayata geçirmeyi başardık. İnsan Kaynakları süreçlerinde öncelikle 2019 yılı itibarıyla canlıya aldığımız 5 fazdan oluşan süreçlerimizi buluta taşıma adı altında THX – Cloud Projemiz’e başladık. Şu ana kadar İK süreçleri fazını canlıya aldık ve artık yeni sistemimizi kullanmaya başladık. İkinci fazımız Performans Modülünün de ilk kısmını tamamlayarak süreçlerimizi dijital dönüşüme entegre ettik. Bunun yanında satınalma ve muhasebe modüllerimizde versiyon yükselttik, bütçe ve maliyet süreçlerinde iyileştirme çalışmaları yaptık ve sistemlerimizi geliştirdik, entegre olmayan kısımları da sürece dahil ettik. İnsan Kaynakları dataları sistemlere taşınırken eş zamanlı tüm grubun farklı sistemlerden gelmekte olan datalarını tek bir veri seti altında aynı noktadan tek seferde-aynı noktadan raporlayabilmeyi hedefledik, halihazırda bununla ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir. Bilişim bordro sistemimizi yeniledik, Cloud sistemi ile entegrasyonunu sağladık. Manuel olarak yaptığımız süreçlerin tamamını sistemler üzerinden gerçekleştirmek üzere hedeflerimizi belirledik. Personel geçiş sisteminde kart okuma sisteminden yüz tanıma sistemine geçiş yaptık. Tüm bunları hem çalışanlarımıza hem de ilgili diğer paydaşlarımıza gelişen dijital ortamlarda daha etkili ve verimli çalışma olanakları sağlamak için yaptık. Yeni dönemde de çalışanlarımızdan beklediklerimiz katılımcı, yenilikçi, gelişen ve geliştiren profillerde olmalarıdır.


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

Son dönemde benim de ilgi ile takip ettiğim, Nilay Örnek’in (Storytel’de) yayınlanan “Nasıl Olunur” podcast serisini dinlemelerini şiddetle öneriyorum. Ben her dinlediğim podcast’ten çok etkilendim, çok şey öğreniyorum.

Hakan Öker‘e bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın