Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Tahincioğlu’nda başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Tahincioğlu İnsan Kaynakları Ve Kurumsal İşler Direktörü Tuğba Akgün’e merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.
Tuğba Akgün’ün kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!
Okuyucularımız için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
2003 yılında Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümünden mezun oldum. Hemen ardından o dönem Cadbury Schweppes firması ile birleşme sürecinde olan Kent Gıda’da Genel Müdüre Bağlı Mütercim tercüman olarak çalışmaya başladım. Kent Gıda’da çalıştığım 3 yıllık süre zarfında, birleşmeye bağlı olarak şirkette yaşanan değişim ve dönüşüm sürecinde hem Genel Müdürlük, hem de İnsan Kaynakları başta olmak üzere birçok departman ile çalışma fırsatı yakaladım. Bu süreç bana kariyerime insan kaynakları alanında devam etmek istediğimi gösterdi. 2006 yılında Kent Gıda’dan ayrılıp Tahincioğlu Holding ve grup şirketlerinde sırasıyla İnsan Kaynakları Uzmanı, İnsan Kaynakları ve Kurumsal İşler Müdür Yardımcısı ve İnsan Kaynakları ve Kurumsal İşler Müdürü olarak görev yaptım.
2015 yılında Marmara Üniversitesi HR Management & Development yüksek lisans programını, 2020 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi Leadership Academy of Business programını tamamladım. İki dönemdir Esas Sosyal’in İlk Fırsat Programı kapsamında gönüllü mentorluk yapıyorum.
Halen Tahincioğlu Grubu İnsan Kaynakları ve Kurumsal İşler Direktörü olarak tüm grup firmalarının insan kaynakları politika ve stratejilerinin belirlenmesi ve buna uygun olarak insan kaynakları süreçlerinin yönetimi ve koordinasyonu görevlerini yürütüyorum.
Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?
Açık ve şeffaf iletişim çalışma hayatıma başladığım tarihten bu yana benimsediğim en önemli ilkedir. Özellikle üzerinde durduğum diğer ilkeler ise; ekip çalışması, ekiplerin zamanla inisiyatif alabilecek şekilde geliştirilmesi ve delegasyon.
Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?
Ana öznesi “insan” olan bir bölümde çalışmak; en başta insana dair bütün duygu, düşünce ve eylemleri iyi tanıyıp gözlemlemeyi, empati kurabilmeyi, adil ve şeffaf olmayı gerektirir. Ancak insan kaynakları aynı zamanda analitik düşünebilme, değişim ve dönüşümü öngörüp buna uygun eylemler tasarlama, değişim ve dönüşüme öncülük edebilme, çeviklik ve adaptasyon yetkinliklerini de içerir.
İnsan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyem öncelikle dijitalleşen dünyada yeni nesil insan kaynakları uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmalarıdır. Aynı zamanda, bir çalışanın birden fazla kariyer öyküsüne sahip olabildiği bu dönemde çalışan bağlılığını artıracak uygulamalar üzerinde düşünmelerini ve dünyadaki trend ve eğilimleri takip etmelerini tavsiye ederim.
Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?
Özellikle pandemi döneminde yaşananlar, şirketlerde İnsan Kaynakları bölümlerini kriz yönetimi, belirsizlikler karşısında hızlı karar ve sorumluluk almaya zorladı. Kriz ve belirsizlik durumlarında inisiyatif kullanabilmek, tüm paydaşlar açısından doğru ve hızlı kararlar almak, bu kararları çalışanlara etkin bir şekilde iletmek ve günün sonunda alınan kararların sorumluluğunu taşımak insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı bence.
Tahincioğlu’nda genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Tahincioğlu olarak, şirketlerimizi geleceğe başarılı bir biçimde taşıyacak ana unsurun genç yetenekler olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle, daha ortaokul ve lise yıllarından itibaren bu yeteneklerin, değişen iş dünyasının dinamikleri, mevcut ve oluşacak yeni meslekler hakkında bilgi sahibi olmalarını önemsiyoruz. Özellikle üniversitede bölüm tercihi yaparken bu bilgileri dikkate almalarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda, “Ofis ve Meslekleri Keşfetme” etkinliğimizle, çalışma arkadaşlarımızın çocuklarını merkez ofis, şantiye ve satış ofislerimizde ağırlıyor, farklı meslek gruplarından çalışanların sunumlarıyla kendilerine hangi meslek grubunun ne iş yaptığı, bu meslekler için mevcut durumda gerekli yetkinlik ve becerilerin neler olduğu, gelecekte ihtiyaç duyulacak yetkinlik ve becerilerin neler olacağı hakkında bilgi veriyoruz. Pandemi döneminde ara verdiğimiz bu etkinliğimizi yeni dönemde de devam ettireceğiz.
Ayrıca, yaz dönemlerinde uyguladığımız staj programlarıyla, üniversitelerin özellikle mühendislik ve mimarlık bölümlerinde okuyan öğrencilerinin uygulamalı eğitim almasını sağlıyoruz.
İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple çalışmanın da son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın hangi özelliklere sahip olmasını istiyorsunuz?
Çok seslilik, karşıt görüşleri açık yüreklilikle dile getirebilme ve inisiyatif alabilme ekip arkadaşlarımda aradığım en önemli özellikler arasında yer alıyor. Ekip arkadaşlarımda aradığım olmazsa olmaz kriterlerden biri de iş hayatında yaşanan değişim ve dönüşümlere hızla adapte olup yorumlayarak bunu kendi iş yaşamlarına dahil edebilmeleri.
Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?
Genç arkadaşlarıma öncelikle üniversite yıllarından itibaren gerek stajlar, gerekse gönüllü çalışmalar yoluyla iş hayatını tanımalarını tavsiye ediyorum. Kendinizi sorgulayın; nasıl bir işte, nasıl bir çalışma ortamında, hangi alanda çalışmaktan mutlu olduğunuzu irdeleyin. Günümüzde bir çalışanın hayatına birden fazla kariyer öyküsü sığdırabildiği bir dönemde yaşıyoruz. Bu nedenle hiç bir zaman, hiç bir şey için geç değil. Yeni yetkinlikler, yeni beceriler geliştirmenin yollarını arayın, bunu yaparken özellikle dijital dönüşüme adapte olun. Gelişim için sadece başarı hikayelerini değil, başarısızlık hikayelerini de dinleyin.
Gelecek dönemde dijitalleşmenin etkisiyle sizce çalışanlardan beklenen nitelikler neler olacak?
Şirketlerin stratejik hedefleri doğrultusunda beklenen niteliklerin farklılık göstereceğini düşünsem de; dijital bir dünyaya doğan genç arkadaşlarımızın çoğunda gözlemlediğim sürekli öğrenme arzusu, yaratıcılık, veri analizi, girişimcilik, sorgulayıcı olma belirleyici nitelikler arasında yer alacaktır. Bunun yanı sıra, değişime uyum gösterme ve empati kurabilmenin de beklenen nitelikler arasında olacağını öngörüyorum.
Tuğba Akgün’e bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!