Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Düzey’de başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Düzey İnsan Kaynakları Direktörü Müge Özmeriç’e merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.
Müge Özmeriç’in kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!
Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
Çalıştığım sektörler farklılık gösterse de 23 yıldır İnsan Kaynakları alanında çalışıyorum. İlk olarak Finansbank’ta kariyerime başladım. 17 yıldır da Koç Topluluğu’nun bir üyesiyim. 4,5 yıllık Otokoç serüvenimin ardından 12 yıl boyunca Arçelik Global’deydim. Kariyer hayatıma şimdi de yine topluluk içinde Düzey’de İK Direktörü olarak devam ediyorum.
Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?
Adil olmak, şeffaflık, tutarlılık ve saygı. Ne kadar farklı düşünce yapısına sahip olursa olsun tüm çalışma arkadaşlarımıza aynı saygıyla yaklaşmanın çok önemli olduğuna inanıyorum.
Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?
En başta insanı çok sevmeli. Bu alana girmek isteyen herkes öncelikle kendine “Odağıma insanı koyabiliyor muyum?” diye sormalı ve bunu çok iyi değerlendirmeli. İnsan dediğimiz her gün kendini yeniden keşfeden bir canlı… Bizim alanımızda çalışacak kişinin belirsizlik ve değişim yönetimini sevmesi, kişisel motivasyonunu her daim yüksek tutabilmesi çok kritik.
Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?
Bir yandan kişiye özel ihtiyaçları karşılamaya ve çalışanı motive etmeye çalışırken, diğer yandan da İnsan Kaynakları sistem ve süreçlerini tüm çalışanlara adil olarak uygulamaya çalışmak.
Düzey’de genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Çok özel bir staj programımız var. Bir yıl süren ve bizzat iş deneyimi kazandıkları, özel eğitimlere katılarak geri bildirim aldıkları bir yolculuk tasarlıyoruz ve gençlere bir stajdan çok daha fazlasını vaad ediyoruz.
İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?
Her zaman kendini geliştirmeye açık olması, değişimden korkmaması, hata yaptığında bunun arkasında durması, takım olmanın değerini bilmesi ve takım arkadaşları için fedakarlık yapmaya hazır olması çok önemli. Bu özelliklere sahip arkadaşlarımın kariyerlerinde çok hızlı ilerlediklerine bizzat şahit oldum.
Kariyerinizin başındaki kendinizle bugün bir araya gelme imkanınız olsaydı o günkü kendinize neler söylerdiniz?
Daha cesur ve önyargısız ol derdim. Çok daha fazla ülkeye gidip çalış. Her gün kendine bir şey kat, çeşitlilikten daha fazla beslen ve her hafta bir kitap bitir diye de eklerdim.
Düzey olarak pandemi sürecine nasıl hazırlandınız ve bu süreci nasıl yönettiniz?
Düzey FMCG Sektöründe faaliyet gösterdiği için pandemide çok yoğun çalıştık. O dönemde tüm çalışma arkadaşlarımıza sağlık sektöründe kullanılan özel kıyafetler gibi bir çok ekipman sağladık. Aylarca bu kıyafetlerle hizmet verdiler.
Uzaktan çalışılabilecek tüm arkadaşlarımız uzaktan çalıştılar. Yan faydalarını sağladık. Şimdi de hibrit modele geçmek için hazırlıklarımızı yürütüyoruz. Çalışanlarımıza persona bazlı ve çalışan deneyimini odağına alan bir ofis dönüş planı için çalışıyoruz.
Bu süreçte çalışanlarınızı işe bağlı tutmak ve motive etmek adına neler yaptınız?
Çalışma arkadaşlarımız ve ailelerinin sağlığı en öncelikli konumuzdu. Covid önlemleri en üst seviyede aldık. Çalışma koşullarını esnek yönettik. Online eğitimler ve iş sağlığı güvenliği önlemlerimiz ile çalışma arkadaşlarımızın yanında olduk. Tamamen uzaktan ve hatta şehir dışından çalışmalarına olanak sağladık. Bu süreci çalışma arkadaşlarımızı değerli hissettirerek yönettik. Bu aksiyonlarımızın sonuçları çalışan bağlılığı anketlerimize de çok pozitif yansıdı.
Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?
Cesur olsunlar, farklı deneyimlere açık olsunlar. Uluslararası bir vizyon edinerek düşünce yapılarını bu bakış açısıyla geliştirsinler. Yurt dışında çalışmayı düşünsünler. Tüm bu bakış açılarıyla en ufak fırsatları kovalasınlar, ilişkiler geliştirsinler çünkü bir kapı bir diğer kapıyı açıyor. Ön yargılı bakmamayı kendilerine motto edinsinler, o zaman ceplerine koyacakları deneyimleri çok daha çeşitli ve zengin olacaktır.
Müge Özmeriç’e bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!