Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine insan kaynakları sektöründe başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir röportaj ile karşınızdayız. Alternatif Bank İnsan Kaynakları Müdürü Neslihan Şahin’e merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.
Neslihan Şahin’in kariyerinden kesitlerine ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!
Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
İnsan Kaynaklarında çalışmaya lise yıllarımda karar verdim. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünü bu sebeple seçtim. 40 kişilik sınıfımızda Endüstri alanında çalışmak isteyen o yıllarda bir tek bendim. Hacettepe’den sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Davranış Bilimlerinde Yüksek Lisans yaptım ve mobbing üzerine Türkiye’deki ilk tezlerden birini yazdım.
Sonrasında uzun yıllar keyifle çalışacağım, çok şey öğrendiğim Garanti Bankası ile kesişti yollarım. Önce Eğitim bölümünde daha sonra İnsan Kaynaklarında çalıştım ve 2016 yılında Garanti Filo İnsan Kaynakları Müdürü olarak atandım. Filo, bankacılık sonrası çok farklı ve güzel bir deneyimdi. 2019 yılı sonunda Alternatif Bank’a geçtim ve İnsan Kaynakları Müdürü olarak devam ediyorum.
Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?
Benim değerlerim arasında adalet ilk sıradadır. İnsan Kaynakları çalışanlarına hep şirketin adamı gözüyle bakılır. Oysa bizim durduğumuz yer doğrunun olduğu yer olmalıdır. Ne koşulsuz şartsız şirketin ne de koşulsuz şartsız çalışanın yanı. İK, doğrunun yanında yer almalıdır.
Açıklık, şeffaflık, samimiyet, ulaşılabilirlik, karşındaki kişiye değer vermek, birlikte çalıştığımız için birilerinin hayatında olumlu anlamda fark yaratmak benim için çok kıymetlidir.
Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?
İyi bir İK’cı olabilmek için iyi bir dinleyici ve gözlemci olmak, objektif bir bakış açısı, doğru soruları sorabilmek, insan kaynakları alanında bilgi ve donanıma sahip olmak gerekli ama yeterli değil.
Sadece insan kaynakları alanında bilgi sizi işin operasyon tarafında tutar. Çalıştığınız sektörü, şirketinizi, rakiplerinizi, müşteri profilinizi, şirketin finansallarını bir satışçı bir finansçı kadar olmasa da bilmek gerekiyor. Ancak o zaman iş ortağı olabilirsiniz. Ayrıca dünyadaki ilerlemeleri takip etmek de sadece İK’cılar için değil herkes için önemli diye düşünüyorum.
Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?
Bizim işimiz çoğu zaman keyiflidir. Adayları işe alır, gelişimlerine destek olur, kariyerlerinde ilerlemelerini gururla izleriz. Ama her şey her zaman böyle gitmez, bazen organizasyonel kararlar bazen performans, sebebi her ne olursa olsun yıllardır birlikte çalıştığınız arkadaşlarınızla çıkış görüşmesi yapmak durumunda kalırsınız. Nedenini iyi açıklamanız sizi bir ölçüde rahatlatsa da yine de zordur. O görüşme sırasında bundan böyle bir çalışanınız değil ama belki müşteriniz olmaya devam edecek bu arkadaşlarınıza göstereceğiniz özen, her zamankinden daha önemli ve hassas bir konudur.
Bazen de verilen kararlar, sonuçlar çalışanın beklentisi ile örtüşmeyebilir. Bunu ona açıklıkla söylemek bence en doğrusudur. Yani olumsuz geribildirimi de verebilmek gerekir.
Alternatif Bank’ta genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? (Staj, MT işe alım programlarınız ve genç yeteneklere yönelik projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?)
Alternatif Bank olarak genç arkadaşlarımızı aramızda görmekten çok mutlu oluyoruz. Pandemi sonrası üniversitelerin 3. – 4. sınıf ya da Yüksek Lisans öğrencilerine sunduğumuz staj kontenjanını iki katına çıkardık. Bu süreçte ihtiyacımız olduğunda stajyerlerimize iş fırsatları da sunduk. Online olarak yapılan bu stajlarda, stajyerlerimizi çalışanlarımızdan ayırmıyoruz. Stajyerlerimiz bankacılık hakkında e-learning olarak verdiğimiz temel eğitimlerin yanı sıra banka içindeki tüm webinar, konferans vb. etkinliklere katılabiliyorlar. Önümüzdeki dönem onlar için yeni ve çok güzel projelerimiz de var.
Ayrıca Müfettiş Yardımcısı ve MT sınavlarıyla da yeni mezunları aramıza katmaya devam ediyoruz. Hem iç hem dış eğiticilerimizle birlikte hazırladığımız, teknik ve kişisel gelişim eğitimlerinden oluşan eğitim programlarımızla bankacılığa sağlam bir giriş yapabilmelerine destek olmaya çalışıyoruz.
İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?
Uzun yıllardır bu işi yapan bir yönetici olarak çok rahat söyleyebilirim ki bugüne kadar, bilgisi eksik bile olsa işe olan istekliliği, gelişime açıklığı ve hızlı öğrenmesi, meraklı olması, işle ilgili motivasyonu, sorumluluk sahibi olması benim için önceliklidir.
Kariyerinizin başındaki kendinizle bugün bir araya gelme imkanınız olsaydı o günkü Neslihan Şahin’e neler söylerdiniz?
Ben uzun yıllar aynı kurumda çalıştım, geriye dönüp baktığımda bu kadar uzun zaman aynı yerde çalışmış olmayı çok iyi bir çalışma ortamı ve harika arkadaşlıklarıma bağlıyorum. Ama yeniden başlasam daha farklı sektörleri de deneyimlemek isterdim. Konfor alanından çıkmaya insanın kendini zorlaması gerekiyor.
Alternatif Bank olarak pandemi sürecine nasıl hazırlandınız ve bu süreci nasıl yönettiniz?
Bu konuda ödüllü bir bankayız. Pandemi başından beri her zaman çalışanlarımızın ve ailelerinin sağlığını ön planda tuttuk. Hepimizin evlerde olduğu günlerde, tüm çalışanlarımızla telefonla “Care Talk” görüşmeleri yaptık. Çalışanlarımızın sağlığı ve duygu durumları, ihtiyaçları hep odağımızda oldu. Hastalanan arkadaşlarımızı her gün aradık, bilgi aldık, ekip arkadaşlarıyla durumu paylaştık. Uzun dönemi kapsayan kurallar koymak yerine her ay ülke genelinde pandemi şartlarını göz önünde bulundurarak genel müdürlük ve şube çalışanlarımızın ofisten çalışma kotalarını durumsal olarak belirledik.
Salgının en yoğun olduğu zor zamanlarda şubelerimizi kardeş şubeleriyle birleştirerek ortak çalışma platformları oluşturduk, daha çok dayanıştık. Pandemi döneminde, daha önce inşa ettiğimiz kurum kültürümüzü bir kez daha yaşama / yaşatma fırsatı bulduk ve bu konuda yaptığımız çalışmalar sayesinde Stevie ödülü ile takdir edildik.
Bu süreçte çalışanlarınızı işe bağlı tutmak ve motive etmek adına neler yaptınız?
Dünya genelinde belirsizliğin çok fazla olduğu bir dönemden geçtik ve halen geçiyoruz. Özellikle pandemi nedeniyle tüm çalışanların hem özel hem de iş hayatlarında ilham almaya, olaylara pozitif bir bakış açısıyla bakarak, psikolojik sermayesine yatırım yapmaya ihtiyacı var. Bu kapsamla biz de İç Mentorluk kurgusuyla sürekli öğrenen organizasyonumuzda, Alternatif Bank yöneticileri ile çalışanları arasında bir öğrenme ilişkisi oluşturmayı amaçladık.
Çalışanlarımızın hem performanslarını artırmak, hem kendi potansiyellerini keşfetmelerini ve açığa çıkarmalarını sağlamak amacıyla Koçluk Programları yürütüyoruz. Daha önce yüz yüze ve sınıf içinde yaptığımız Oryantasyon ve Onboarding programlarımızı bu dönemde revize ettik.
Yılda bir olan performans değerlendirmemizi ikiye çıkararak, ara performans döneminde çalışanlarımızı puanlamadan, sadece geribildirim vermeye odaklı bench değerlendirmelerini hayata geçirdik. Ayrıca yöneticilerimizi daha sık geribildirim vermeye yönlendiriyoruz
Çalışan deneyimini iyileştirmenin en iyi yolunun çalışanı dinlemek olduğunu düşünüyoruz. Gerek Zoom platformu üzerinden birebir ve haftalık ekip toplantıları ile bilgi alışverişinde bulunarak gerekse proje gruplarında çalışanlarımızı dinlemeye odaklandık, ortak akılla hareket etmeye eskisinden de fazla önem verdik.
Eğitim ve gelişim planlarımızı aksatmadan tamamını Zoom platformu üzerinden online ortama aldık, bazılarını e- learning olarak devam ettirdik, bu sayede pandemi öncesinden daha fazla eğitim gün sayısına ulaştık. Yine bu dönemde uzaktan MBA, E-MBA fırsatlarını değerlendirmek isteyen çalışanlarımıza %80 bursla destek verdik.
Zoom üzerinden yaptığımız eğitimlere ek olarak her ay ailelerin de katılabileceği sağlıklı yaşamdan hobilere, çiçek bakımından dünyada en çok görülmek istenen ülkelere, film okuma atölyelerine, çocuklarımız için özel programlara, yarışmalara kadar pek çok aktivite ile her fırsatta çalışanlarımızla biraya geldik.
Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?
Önce hayal etmelerini tavsiye ederim. Ne istiyorlar, onları ne mutlu edecek bunları düşünsünler. Cevabı hemen bulamayabilirler, bu yüzden farklı sektörlerde staj imkanları araştırsınlar. İlgilendikleri işlerde başarılı olmuş profesyonelleri dinlesinler. Araştırsınlar.
Sürekli okusunlar, takip etsinler. Ufuk Tarhan’ın T insan modeli tanımlamasını çok seviyorum. Bir şeyin her şeyini, her şeyin bir şeyini bilen insan modeline ihtiyacımız var. Dijital bir dünyaya evriliyoruz. Bu konuyu da kimse yadsımamalı.
Digital demişken sizce yeni dönemde çalışanlardan beklenecek yetkinlikler neler olacak?
Her kurumun stratejileri doğrultusunda ihtiyaçları farklı yetkinlikler olacaktır. Ancak genel olarak baktığımızda önümüzdeki 10 yılda çok daha fazla sosyal ve teknoloji yetkinliklerine sahip çalışanlara ihtiyaç olacak. Temel dijital yetkinlikler, ileri düzey veri analizi, teknoloji tasarımı gibi yetkinliklere ihtiyacın %63 oranında, girişimcilik, empati, iletişim, hızlı adaptasyon ve sürekli öğrenmeye ihtiyacın %22 oranında artması bekleniyor.
Neslihan Şahin’e bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.