DenizBank’ta kariyerine başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir röportaj ile karşınızdayız. DenizBank İnsan Kaynakları ve Deniz Akademi Grubu Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Elkin’e merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık. Keyifli okumalar!
1. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? (Akademik altyapınız, sektör geçmişiniz, iş dışı aktiviteleriniz ve ilgi alanlarınız nelerdir?)
1971 doğumluyum, 1993 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde İngilizce İşletme alanında Lisans eğitimini tamaladım. Kariyerime 1993 yılında Yapı Kredi Bankası’nda Müfettiş Yardımcısı olarak başlayıp, 1998-2000 yılları arasında Kurumsal Pazarlama Bölümü’nde Müşteri Yönetimi Birim Müdürü ve 2000-2004 yılları arasında Dışbank’ta Ticari Pazarlama Direktörü olarak çalıştım. 2004 yılında DenizBank’a geçtim ve 2007’ye kadar Ticari Bankacılık Grup Müdürü görevini yaptım. 2007-2008 yılları arasında DenizBank’ta Eğitim Grup Müdürü, 2008-2014 yılları arasında DenizBank’ta İnsan Kaynakları ve Deniz Akademi Grup Müdürlüğü yaptım. Şimdi ise Şubat 2014’den itibaren DenizBank’ta İnsan Kaynakları ve Deniz Akademi Grubu Genel Müdür Yardımcısı olarak görevime devam ediyorum. İşin yoğun temposunu birlikte paylaştığım bir ailem var.
2. Çalıştığınız bankacılık sektöründen bahseder misiniz? Sektörünüzü diğer sektörlerden ayıran özellikler nelerdir? Sektörünüzün geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Dijitalleşen dünyamız, bankacılık sektörünü de içine alarak, sektörün dijitalleşmesini hızlandırıyor. Şu anda dünya çapında en gelişmiş bankacılık teknolojileri Türkiye’de bulunuyor. Gelecekte bankaların çalışma formatının teknolojiyle beraber değişeceğini düşünüyorum. Çalışma formatı değişse de verecek olduğu hizmetler önemini ve talebini kaybetmeyecek. Bu değişimlere tanık olmak benim için çok heyecan verici.
3. Sizce, hangi özeliklere sahip insanlar sizin sektörünüzde başarıyı yakalar?
Bankacılık sektörünün yapısı gereği iyi eğitimli, teknolojiye yatkın, yabancı dil bilen, genç, istekli, yaratıcı ve takım çalışmasına yatkın kişiler başarılı oluyorlar. Adaylarımız, ayrıca kurum kültürüne ve imajına uygun olmalarını, yetkinliklerinin işe uygun olmasını, katma değer yaratabilmelerini, problem çözücü ve analitik düşünce yapısına sahip olmalarını da bekliyoruz.
4. Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? (Staj programlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
DenizBank’ta farklı öğrenci kitlelerine yönelik toplamda 4 staj programımız bulunuyor. Deniz’e İlk Adım Staj Programı lise son sınıfta okuyan öğrencilere yönelik olup, Eylül-Haziran ayları arasında stajyerlerimize haftanın 3 günü işbaşı mesleki eğitim kazanmalarını sağlıyor.
Üniversite öğrencileri içinse; Deniz’in İncileri Staj Programı’mız yaz döneminde staj yapmak isteyen 3’üncü sınıf öğrencileri için tasarlanmış olup, Şubat ayında başvuru sürecimiz başlayacaktır. Yaz boyunca programa katılan stajyerlerimiz Türkiye’nin her bölgesinde bulunan şubelerimiz ve Genel Müdürlüğümüzde istedikleri bölümlerde çalışıp, online eğitimlere katılabiliyorlar.
Üniversiteler açıldıktan sonra da part-time çalışıp, bankacılık sektörü deneyimi kazanmak isteyen 4.’üncü sınıf öğrencileri, Deniz’in İncileri Plus Uzun Dönem Staj Programı’na başvuru yapabiliyorlar. Bu programın en başarılı mezunlarına ise Deniz’de çalışma fırsatı sunuluyor.
Diğer bir staj programımız ise Türkiye’de ilk online staj programı olan Denizaşırı Online Staj Programı. DenizBank’ı tanımak ve sektör bilgisini edinmek isteyen herkesi Denizaşırı Online Staj Programımıza bekliyoruz. Düzenli ofis çalışmalarına vakit ayıramayan veya uzakta oturan stajyerimize tamamen sanal ortamda ilerleyen bir aylık staj deneyimi sunuyoruz.
Bunun yanı sıra, genç adaylarımızın bankacılık sektörünü deneyimlemeleri amaçlı tasarladığımız Game of Bankers bankacılık oyunundan bahsetmek isterim. Facebook DenizBank İnsan Kaynakları sayfasından oynanabilen Game of Bankers, kullanıcılara farklı bankacılık görevlerini deneyimleme şansı sunuyor. Eğlenirken öğrenmeyi amaçlayan Game of Bankers, Gişe Görevlisi, KOBİ Bankacılığı, Bireysel Bankacılık, Ticari Bankacılık ve Tarım Bankacılığı bölümlerinde kullanıcılara bilgilerini test etme ve kendilerini deneme fırsatı veriyor… Yüksek puan alarak kategorileri başarıyla tamamlayan oyuncular Çıraklıktan Şube Müdürlüğü’ne terfi edebiliyor!
Genç çalışanlarımız için “Bilakis” adını verdiğimiz Tersine Mentorluk Programı ile 1990 ve sonrası doğumlu genç çalışanlarımız, üst düzey yöneticilerimize sosyal medya başta olmak üzere genç kuşakların beklentileri ve güncel trendler gibi birçok konuda mentorluk yapıyor.
İlk programı geçen sene yaptık, 6 ay süren programda Genel Müdürümüz Hakan Ateş’in de dahil olduğu 13 İcra Komitesi üyemiz Mentee olarak yer aldı. Bu yıl ise çalışanlarımızla birlikte Deniz’in İncileri Plus stajyerlerimiz ve bankamızla bağı bulunmayan üniversite öğrencileri de programa Mentor olarak katılım sağlayıp benim de aralarında bulunduğum 17 Üst Kurul üyesine mentorluk yapacak. Açıkçası ben de bu programı heyecanla bekliyorum.
5. Çoğu röportajlarda öğrencilere öneri verilmesi istendiğinde çok klasik cevaplar (Erasmus yapın, not ortalamasını yüksek tutun vb…) görüyoruz. Siz ne gibi farklı önerilerde bulunabilirsiniz?
Gençlerin çalışmak istedikleri iş alanlarıyla ilgili sektörel olayları ve kendileri için örnek aldıkları kişileri yakından takip etmelerini öneriyorum. Global, farklı kültürlere hızla uyum sağlamak isteyen herkes için yurt dışı deneyimi oldukça önemli. Fırsatınız olur ise mutlaka 1 dönem bile olsa yurt dışına gidin derim. Artık günümüzde rekabet oldukça arttı. Yeni mezun alımlarında diğer adaylara karşı sizin tek ayrıştırıcı özelliğiniz stajınız ve katıldığınız projeler olacak.
6. Bir insan kaynakları profesyoneli olarak gelecekte ne gibi yetkinliklerin önem kazanacağını düşünüyorsunuz?
Ülkemizin büyümesi açısından dijitalleşme becerilerimiz çok önemli. Başarılı olabilmek öğrenmeye açık olmak en önemli etken… Artık tek sektöre odaklanmak yetmiyor. Yani artık bilim alanından tutun popüler kültüre kadar trendleri ve haberleri takip etmek zorundayız.
Yavuz Elkin’e bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ederiz. Yakında yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle!