Hayatınızı planlayarak hem daha düzenli, hem de daha hevesli olduğunuza inananlardansanız; bu içerik tam da size göre! Bullet Journal planlama yapmanın sıkıcılığının tam tersine oldukça eğlenceli içerikler üretmenize yardımcı oluyor. Nasıl mı? Haydi başlayalım!
Bullet Journal (BuJo) küçüklüğünde öğrenme zorluğu çekmiş olan Ryder Carroll tarafından bulunan bir sistem diyebiliriz. Dijitalleşen dünyadan sıyrılıp kendini yaratıcılıkla geliştirmek isteyen insanlar sayesinde Dünya’da trend olmuş bir planlama sistemidir. Bullet yazdığı için kurşunla alakasını sorgulayıp adını merak edenlere istinadenJ madde imleri anlamına gelen “Bullet” ve buna yardımcı “signifier” yani belirteçler ile neyin neden ve hangi amaçları içerdiğini size kolaylıkla aktaran kişisel bir ajandadır.
1) Bullet Journal’a nasıl başlarım?
Bullet Journal serüvenine başlamadan önce birkaç şeye ihtiyacımız var. Bunların başında “Noktalı Defter” geliyor. Evet doğru, çizgili değil boş değil kareli hiç değil. Noktalı! Bunun sebebi aslında çok da basit; aklımızda ne varsa hiçbir engel, çizgi tanımadan olduğu gibi,aynı zamanda “düzenli” çizebilmek için bu defteri kullanacağız. Bullet Journalımızı doldurmak içinse renkli renkli bir sürü kalem, renkli bantlar ve kâğıtlar da bize çok yardımcı olacaktır.
2) Bullet Journal’la neler yapabilirim?
Her şey hazırsa; yapacağımız şeylerden bahsetmek istiyorum. Öncelikle defterimizin bizi tam olarak yansıtması ve bir o kadar da içten olması önemli. Defterimizi kişiselleştirerek bu yolculuğa adım atabiliriz. Bullet Journal ile birlikte kendimize düzen yaratmaya çalışarak; düzensiz bir defter hazırlayacağız. Tüm planlayıcıların aksine; altı bizi vicdan azabına sürükleyecek bir sürü boş sayfa ve satırın aksine, içimizden geçenleri “o an” yazacak bir defter tasarlayacağız.
1 haftanın planını yapmak istiyorsun; sayfayı günlere böldün, ruhun sınav haftasından bıkkın, aklın hala o sinemada…Hemen sinema biletini yapıştırıp altına iki üç cümle karaladıktan sonra hafta planlamaya devam ederek hem zihnini boşaltmış, hem rahatlamış hem de planlama yapmaya devam etmiş oluyorsun.
3) Bullet Journal ipuçları!
Bullet Journalı oluştururken, ayları planlamak yerine haftaları tercih edersen, haftaya hâkimiyet gücün daha kolay olacağı için, motivasyonunun artmasında önemli bir rol oynuyor. Her haftaya başlamadan önce bir motto belirleyerek farklı bir yolla kendini haftaya hazırlayabilirsin. Sayfaları günlere böldüğünde ise o günkü modunu da belirtmekten kaçınma ki duygu kontrolünü de yapabilesin.
Defterin farklı sayfalarında daha “hedefsel” alanlar oluşturabilirsin. Aylık kitap okuma hedefleri, ulaşılması planlanan haftalık ders çalışma saati ve bunların kontrolü güzel örnekler olabilir. Aynı zamanda her 4 haftanın bitişinde o ayın değerlendirmesini yapıp, kendini 1 aylık değerlendirerek ilerleme şansı yakalayabilirsin. Yeni başlayan aylardaysa; “Yapılacaklar” “Davetler” “Hedefler” “Doğum günleri” ve “Notlar” kısmıyla aylık planlarını da genel olarak gözden geçirebilirsin.
Kafasını dinlemek isteyenlere ise tavsiyem, “Brain Dump” sayfası yani aklınızda olan her şeyi bölmeler halinde yazarak, beyninizde sizi yoran düşüncelerden kurtulmak. Mesela, uçak bileti alacaksınız aslında çok gününüz var ama bu istemeden sizin beyninizde bir yer kaplıyor. Bunu Brain Dump kısmına yazarak hem unutmamış olacaksınız hem de istemeden bunu en kısa sürede halletmeye çalışacaksınız.
En başında da dediğim gibi, Bullet Journal karmaşıklık içindeki bir düzenle zihni boşaltarak, hedefleri yazıya dökerek ve hiçbir detayı kaçırmadan (arkadaşınızın doğum günü, proje teslim tarihi gibi) hayatınızı takip etmenize olanak sağlıyor. Ben bu sayede sıkıcı dersleri Bullet journal içerikleri üreterek keyifli hale getirdim. Hayatımı çok daha içinden kontrol ederek zihnimi boşaltma şansı yakaladım. Sizler de bu sistemi uygulayarak başarıya kısa yoldan “kontrollü” bir şekilde gidebilirsiniz.
Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle. 🙂
Buşra KUŞKIRAN