Hayalinizdeki işle karşılaştınız ve son derece mutlusunuz. Ama bir sorun var, bu işle ilgili kelimenin tam anlamı ile iş deneyiminiz sıfır. Kariyerinde değişikliğe giden biri de olsanız yeni mezun ya da stajyer olsanız bile ne yapmalısınız ki olabildiğince nitelikli görülebilin.
Endişelenmeyin. Sahip olduğunuz farklı özelliklerinizin yanında sizi o iş için tecrübeli gösterebilecek birkaç püf noktası derledik:
İlgili ve Transfer Edilebilir Yetenekler
Çoğu özgeçmiş ilgili iş deneyimleri ile başlar ya da yeni mezunsanız staj deneyimleri ile. Başvurduğunuz işle ilgili bir tecrübeniz yoksa bu sorun haline gelir. Ancak o zaman da yapmanız gereken şey bu alanla ilgili becerilerinizi göz önüne çıkarmaktır.
Hiçbirinin olmadığını söylemeyin. Bu işi yapabileceğinizi düşündüren bir sebep olmalı. Daha önceki, ilgisiz bir deneyimden aktarılacak yeteneklere sahip olabilirsiniz veya akademik projeler yaparken okulda beceriler geliştirmişsinizdir. Her halükarda, kariyer değişimi yapıyorsanız ise özgeçmişinizin başında özet olarak tüm becerilerinizi birleştirmeyi deneyin. Yeni mezunlar, yetenekler bölümünüzü özgeçmişinizin altında değil de eğitim bilgilerinizin altındaki noktaya getirin.
İlgili Yanlarınız ve Akademik Projeler
Akademik projelerden bahsetmişken, bunların kesinlikle özgeçmişinize eklenmesi gerekmektedir. Aynı şey, iş veya okulun dışında yaptığınız yan projeler için de geçerlidir. Bu tecrübeyi proje çalışması olarak belirttiğiniz sürece, özgeçmişinize eklemenizi engelleyen hiçbir sakınca yoktur ve mutlaka yapmanız gerekir! Tabii ki de CV’nizde yalnızca full-time deneyimler yer almak zorunda değil.
Bunu yapmanın bir yolu, CV’nizde bir “Projeler” bölümü oluşturmaktır. Buraya, proje çalışmanız hakkında iş deneyiminiz hakkında bilgi veriyormuş gibi yazmalısınız. Mesleki kariyerinizi anlamanıza yardımcı olan deneyimlerinizi düşünün. Bu bir sınıf projesi miydi? Belki hayalinizdeki kariyer hedefinize ilerleyen yolda bir şey için gönüllü olarak yardım ettiniz. İşte bu, “Projeler” bölümü altında özgeçmişinize ekleyebileceğiniz bir deneyimdir. İşe alım görevlisinin, bunun ilgilendiğiniz pozisyon için adaylığınızı değerlendirirken değerli bir deneyim olduğunun anlaşılmasına yardımcı olmak için vurgulayın.
Spesifik ve İstekli Bir Ön Yazı
Bu teknik olarak özgeçmişinizin bir parçası olmayabilir ancak güçlü bir ön yazı CV’nizi daha ilgi çekici bir hale getirecektir. Bu özellikle ilgili iş tecrübesi olmadığında ve kariyer yolunda değişikliğe gittiğiniz de çok önemlidir. Kariyer uzmanı Ryan Kahn bu konu hakkında “Tutkularınızı ve hayat tecrübelerinizi şirketle ilişkilendirebilmenin bir yolunu bulun ve işe başladığınız anda diğer çalışanlara nasıl etki edeceğini açıklayın. Bu bağın, işverenlerin yeni mezunlarda aradığı bir tecrübe türünün olduğunu göreceksiniz. ” diyor.
Yeni bir mesleğe girmek zor iştir, özellikle birçok başlangıç seviyesinde işler iki ya da üç yıllık bir deneyim istemektedir. Bunun üstesinden gelmenin püf noktası, ilgili beceriler ve ilgili yan projeler gibi bu ayrıntıları gerçekten teşvik etmek ve özgeçmişlerinde ön ve merkeze dahil olmamanızı engelleyen “kurallar” başlığını ortadan kaldırmaktır. Merak uyandıran bir ön yazı ve biraz şans birleşimi ile yakında bir işe alım müdürünün ilgisini çekeceğinizden emin olabilirsiniz.
İlgini Çekebilir: Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar?
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.