Günümüzde neredeyse her alanda İngilizcenin önemli olduğu su götürmez bir gerçek ancak İngilizce tek başına yetmemekte ve ikinci bir dile ihtiyaç duyulmakta. Bu ikinci dil; merak ettiğimiz kültürlere, yaşanılmak istenen coğrafyalara ve çalışmak istediğimiz sektörlere göre değişmekte. İkinci dil dediğimizde Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Arapça, Çince, Japonca, Korece veya kalan 7104 dilden biri aklımızda uçuşmaya başlayacaktır.
Peki ikinci dili neye göre seçmeliyiz?
Öncelikle eğer yurt dışına çıkma değil de yurt dışından ortaklar ile işbirliği kurmak gibi bir idealiniz varsa sektördeki öncülere göre 2. yabancı dili seçmeniz oldukça önemlidir. Eğer yurt dışına çıkmak istiyorsanız ve bu işiniz üzerine gelişmiş olmayan farazi bir tercihse o coğrafyada konuşulan dili öğrenmeniz iyi olacaktır. Bugün ise bahsedeceğimiz konu, seçeceğiniz sektörde öncü olan coğrafyalar ve dilleri. Gelin, bakalım!
Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
Çin’in ana dili olan toplumda Çince olarak bilsek de Mandarince adını verdiğimiz dil 2. yabancı dil için bilişim ile ilgili sektörlerde özellikle mühendisliklerin yazılım ve bilgisayar alt dallarında ekonomide gitgide büyüyen payı sebebiyle gün geçtikçe önem arz etmekte.
İnşaat Mühendisliği
İnşaat mühendisliği için aklımıza ilk gelen iki büyük dil var: Rusça ve Arapça. Irak, Libya, Katar vb. ülkelerde inşaat üzerine taleplerin olması, malzeme ihtiyacını Türkiye’den karşılaması nedeniyle önemli bir paya sahiptir.1984’te Rusya ve Türkiye arasında yapılan anlaşma her ne kadar doğal gaz ile ilgili olsa da Türklerin, Rusya’ya gitmesi orada çeşitli yapılar üzerinde büyük bir hacme sahip olması nedeniyle Rusça da büyük bir önem arz teşkil etmekte.
Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği
Mühendislik fakültelerinin en öncü bölümlerinden olan bu alanlarda 2. yabancı dil olarak Almanca açık ara önde. Almanya’nın bu sektörlere yatırım için ağırlık vermesi nedeniyle bu alanlarda Almanca önemlidir. Bunlar dışında diğer mühendislik bölümleri için en önemli diller İspanyolca, Portekizce ve Fransızcaya yer verilir.
Sağlık
Almanya yine bu sektörde de oldukça ileri bir seviyede ve sağlık alanındaki teknolojik gelişmelere önem vermesiyle elde edilen kolay teşhis koyma, tedavi etme ve birçok soru daha kolay çözülebildiği için Almanca bu sektörde de öncü.
Finans ve Bankacılık
Ekonominin küresel çapta önemi azımsanamaz bir gerçek. Tabii ki çoğu yerde etkisi şiddetli olduğu için spesifik bir sınırlama koyamıyoruz ancak İsviçre ve Çin finans ve bankacılık alanında öncü ülkelerden. İsviçre’de birden fazla ana dil olması da dil skalasını geliştirmekte.Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romanşça. Bu diller de eğer bu alanlara ilginiz varsa ve işiniz de bu alanlara yönelikse oldukça faydalı olacaktır.
Mimarlık ve Restorasyon
İnşaat ve mimarlığın birbirine benzer olması ve ülkelerin önem vermesine bağlı olarak göre burada Rusça önemli bir tercih. Bunların yanında Avrupa’da mimari yapının korunması için büyük bir efor sarf edilmesi nedeniyle Avrupa ülkelerinden İtalya, Fransa, Almanya, İspanyolca popülerdir.
Moda ve Kozmetik
Moda sektöründen bahsedildiğinde aklımıza ilk gelen ünlü markalar ve öncülerinden İtalya bizi selamlıyor ardından Fransa. Hem parfüm alanında hem de moda ve kozmetik alanında öncü ve büyük markalara sahiplik eden bu ülkeler ve dilleri bu sektörler için oldukça yararlı olacaktır. Başta da bahsettiğim gibi 2. yabancı dil için ilk önce nedeninizi belirlemeli sonra bu yola koyulmalısınız. Dil öğrenmek kulağa ne kadar güzel gelirse gelsin oldukça zorlu bir yolculuğa delalet eder. O yüzden üzerinde iyice düşünülmesi gereken bir konu olduğu kanaatindeyim.
Eğer yeni bir dil öğrenmeye başlıyorsanız, şimdiden kolaylıklar dileriz. 🙂
İlgini çekebilir: İnternet Üzerinden Yabancı Dil Öğrenmek İçin 9 İpucu