Daha verimli, daha etkili bir yaşamın ya da daha başarılı bir kariyerin sırrı çok çalışmaktan değil güçlü ve sakin bir zihne sahip olmaktan geçer. Peki, güçlü bir zihne sahip olabilmek için neleri yapmalıyız ya da neleri hayatımızdan çıkartmalıyız? Sizin için derledik.
İyi okumalar!
1) Kontrolü Başkasına Bırakmayın.
“Güçlü bir zihne sahip olmak istiyorsanız kontrolü asla başkasına bırakmayın. Mesela zihni güçlü bir insandan asla, ‘bugün hocamın söylediği bir söz yüzünden kendimi çok kötü hissediyorum’ sözünü duyamazsınız.”
Yani olabildiğiniz kadar gamsız olun. Hocanız “Bi daha devamsızlık yaparsan sınıfta kalırsın” mı demiş, desin. Kontrol sende. Ev sahibin “Üç kişi kalıcaz dediniz ama evde dört kişi kalıyomuş, çıkın evimden!” mi dedi? Olabilir. Sıkmayın canınızı. Sevgiliniz “ayrılmak” mı istedi, kendisi bilir. Nası olsa kontrol sizde. Zihin gücünüzle önce kaşıkları sonra da ev sahibini bükersiniz evelallah. Ne ka gamsızlık o ka zihin gücü.
2) Herkesi Memnun Etmeye Çalışmayın.
“Zihin gücü güçlü olan insanlar herkesi memnun edemeyeceklerini bilirler, bunun için ekstra çaba sarf etmezler. Gerekli gördükleri zamanlarda konuşmayı kesmekten geri kalmazlar.”
Belki de bir öğrencinin hayatını kurtaracak, “Evladım ne susuyosun karşımda mal mal, cevap versene” cümlesinin karşısında zafer kazandıracak en önemli maddelerden birisi bu maddedir. Memlekete döndüğünüzde evdekiler “Alttan ders var mı?” diye mi sordular, artık cevap vermeyebilirsiniz. Ya da “anne/baba zihin gücüm güçlü olduğu için sizi memnun etmeye çalışmıyorum ve konuşmayı kesmekten geri durmuyorum” diyebilirsiniz. Yaşasın güçlü zihin!
3) Zamanınızı Kendinizi Üzerek Geçirmeyin.
“Zihinsel yönden güçlü insanların özelliklerinden biri de çevresindeki olumsuz şeylerle ilgili kendilerini suçlamamaları ve üzmemeleridir.”
Sizin de anladığınız üzere biraz “geniş” olmaları, “ölüde ağlamaz diride gülmez” cümlesinin hakkını vermeleridir. Zihinsel yönden güçlü olmak istiyorsanız çevredeki olumsuz şeyleri takmayın kafanıza. Oturduğunuz sokağı bomba ihbarından dolayı güvenlik çemberine mi aldılar, amaaan mal sahibi misiniz size ne? Yoksa mal sahibi misiniz, boş verin canım dünya malı dünyada kalırmış. Etrafta bir yürüyüş mü var? Sakın katılmayın sizi şahit mahit yazarlar. Kayıtsız kalın böyle çevrenize. İleride sizin de başınıza (Allah korusun) bişi gelip de yalnız kaldığınızda, “canım onlar da güçlü bir zihine sahip olmak için böyle yapmışlardır” dersiniz artık.
4) Kontrol Edemeyeceğiniz Şeyler İçin Zamanınızı Harcamayın.
“Güçlü bir zihine sahip olanlar asla kontrol edemedikleri şeyler için zamanlarını harcamazlar. Zihni güçlü bir insanı ne olursa olsun trafiğe ya da kaybettiği bir cüzdana üzüldüğünü göremezsiniz.”
Demek ki neymiş cüzdanı kayıp mı ettik (yine Allah korusun), asla üzülmeyelim. “Amaaaan elden çıkacağı varmış, zaten yeni bi cüzdan almayı düşünüyodum, ben değil benim cüzdanım yüzünden hırsız olan şahıs üzülsün” diyerek madalyonun diğer tarafını görelim. Ama asla zihni güçsüz insanlar gibi üzülmeyelim. Üzülmeyelim.
5) Değişimden Korkmayın.
“Zihinsel anlamda güçlü insanlar değişim karşısında bocalamayan, değişime ayak uyduran insanlardır.”
Tabir-i caizse “gelene ağam gidene paşam” derler, ekmeklerine bakarlar. Bu yüzden siz de değişimden asla korkmayın. Sizin için “Adama bak anında değişti” mi diyolar, desinler. Onlara artık gönül rahatlığıyla “Değiştim çünkü zihinsel anlamda güçlüyüm” diyebilirsiniz.
6) Geçmişe Takılıp Kalmayın.
“Geçmişe takılıp kalmak zihinsel anlamda güçlü insanların asla yapmadıkları birşeydir. Zihinsel anlamda güçlü insanlar asla geçmişe takılmaz, asla keşke demezler.”
Dün dediklerini “geçmişe takılmama ayağına” bugün unuttukları için zihinleri hep güçlü olur. Dün verdiğiniz bir söz mü vardı? Takılmayın geçmişe. Deşmeyin şimdi boş yere maziyi. Anı yaşayın, zihniniz geçmişin örümcek ağları yerine şimdinin pırıllığıyla cillop gibi olsun. Ohh, bi rahatlama, zihinde bi aydınlanma, olmadı mı?