Grup mülakatı tüm mülakat türleri arasında açık ara en streslisi ve sıkıntılısıdır. “Grup mülakatı çocuk oyuncağı, hallederim!” diye düşünen bir aday neredeyse yok gibidir. Her aday için grup mülakatı yeni stresler, heyecan, mide kramplarıyla birlikte gelir. Tek başına değilsinizdir ve herkesin birbirinin önüne geçmeye çalıştığı itici bir rekabet ortamı vardır. Tüm potansiyel rakipleriniz o odadadır ve herkes bir şekilde aradan sıyrılmaya çalışır. Bunu yaparken diğer adayların üzerine oynayanlar da vardır, size saldırmaya ve sivrilmeye çalışan da.
Ancak işveren tarafından, tüm adayları aynı anda gözlemlemek, zaman kazanmak, adayların stres – kriz yönetim performanslarını, ikili ilişkilerini, topluluk içindeki davranışlarını, takım çalışmasını, liderliklerini ve insiyatif yeteneklerini gözlemlemek için grup mülakatları sıklıkla kullanılır. O yüzden kötü haberi baştan söyleyelim: Her canlı grup mülakatını bir gün tadacaktır.
Ancak, aşağıdaki maddeler sayesinde grup mülakatı en azından eskisi kadar sorun olmaktan çıkacak, etkili bir hazırlanmayla ve aşağıdaki rehberi okuyarak, grup mülakatında en çok göze çarpan ve şov yapan aday siz olabilirsiniz:
- Tanışma Merasimini İlk Siz Başlatın: Bu “dakika bir gol bir” aksiyonudur. Grup mülakatında herkeste bir gerginlik olur ilk başta, kimse ne yapacağını tam olarak bilemez. Hemen otursak mı, konuya nasıl girsek, insan kaynakları mı yönlendirecek biz mi halledeceğiz durumu, nedir, ne değildir derken herkesin kafa ayrı bir dünyadadır. İşte tam bu sırada ses tonunuzun en etkileyici haliyle ve tüm proaktifliğinizle ‘arkadaşlar merhaba, ben xxx’ şeklinde bir tanışma cümlesi kurun, hemen diğer adaylara sıcak bir gülümseme ve eli tam kapsayan bir tokalaşmayla yaklaşın. Da-daaam! İşte ilk gol, herkes yediği golün şaşkınlığıyla ‘neden ilk ben başlatmadım şu tanışma merasimini!’ derken siz tribünlere doğru koşup gol sevincinin keyfini çıkartabilirsiniz. Bu mülakata giren yöneticilere sizin dışa dönük, proaktif ve iletişimi kuvvetli biri olduğunuzu gösterir, özgüveninizi tavan yapar.
- Riske Girmeyin, Ortalarda Seyredin: Çok pasif olup başından sonuna kadar sessizce tartışmayı dinlemek ve sadece kafanızla onaylamak da sizi eler, tüm mülakata tek başınıza liderlik edip kimseyi konuşturmamak da. Doğru zamanı kollayın, tüm mülakat boyunca yerinde kuracağınız 3 cümle bile sizi bir ‘sonuç odaklı takım oyuncusu’ yapabilir. Yanlış anlaşılmasın, lider ruhlu olmak tabi ki harika bir özellik, ancak sivri olmak değil. Grupta en çok hatırlanan ve en çok takdir edilen aday olmanın yolu sivri olmaktan geçmiyor, bilakis sivrilmek diğer takım arkadaşlarının fikirlerine değer vermediğiniz ve çok ‘benci’ olduğunuz kanısı doğurabilir, risklidir.
- Etkili İletişim Kurallarını Uygulayın: Özgüvenli bir gülümseme, sürekli göz kontağı, vurgulu ses tonu, tüm eli kapsayan sağlam bir tokalaşma, dik duruş, etkili dinleme. Bunların hepsi bir iletişimin etkili olması için gerekli özellikler. Dolayısıyla bunların hepsini kullanmalısınız. Konuştuğunuz kadar dinleyin, dinlediğiniz kadar konuşun. Konuşan kişiye tüm dikkatinizi verin, gözlerinizden vücudunuza tamamiyle ona odaklanın. Bu sizin sadece yöneticiler arasında değil takım arasında da iyi intiba bırakmanızı sağlayacak.
- Kimsenin Üzerine Oynamayın: Evet odadakiler sizin rakipleriniz, ancak birilerinin üzerinden yükselmek profesyonel dünyada halen takdir edilen bir şey değil –neyse ki-. Dolayısıyla birilerinin üzerine oynayıp sivrilmeye çalışmak oldukça itici görünebilir, bu riske girmeyin. Eğer fikirlerine katılmadığınız kişiler varsa ‘güzel noktalara değindin ancak fikrinin geneline katılmıyorum’ şeklinde yaklaşabilirsiniz, yani önce iyi bir nokta, sonra kendi fikirleriniz. Bu etkili bir iletişim yöntemidir.
- Tartışmaya Herkesi Katmaya Çalışın: Odada kaç kişi varsa hepsinin fikirlerini almaya ve sohbete dahil etmeye çalışın. Bu sizin ilerideki cümlelerde referans gösterilmenizi sağlayacak. “İbrahim Bey’in bahsettiği şeye katılıyorum” veya “İbrahim’in dediği gibi, ben de bu konuda şöyle şöyle düşünüyorum” şeklinde kurulan ve sizi referans gösteren cümleler kredi hanenize yeni notlar ekleyecektir. Bu, odadaki kanaat önderi rolünüzü pekiştirecek ve görüşlerine saygı duyulan aday pozisyonunuzu destekleyecektir.
- Erken Varın, Herkesi Karşılayan Olun: Bir yere erken ulaşmak en güzel özelliklerden biri. Bu size sakin sakin düşünecek zaman, kişilerle daha fazla konuşma fırsatı ve herkesi karşılama olanağı verecektir. Siz odada beklerken herkes odaya girecek ve böylece siz onları ilk karşılayan olacaksınız, ellerini sıkın ve kendinizi tanıtın. İsimleri aklınızda mutlaka tutun. Fırsatınız varsa mülakata katılacak yöneticilerle tanışıp kendinizle ilgili bir öngörü fırsatı verin.
- Olası Soruları Önceden Mutlaka Çalışın: Bu tüm mülakat taktiklerinin anasıdır. Tüm yazılarımda bahsediyorum, sizi çok rahatlatacak en önemli taktiklerden biri budur. Tüm olası mülakat sorularını ve cevaplarını bir kağıda yazın ve pratik yapın. Zaten mülakatlarda sorulan sorular bellidir, eğer erken hazırlanmaya başlarsanız en iyi cevabı kendiniz oluşturabilirsiniz. Mülakatta 10 saniyede düzgün bir cevap oluşturmaya çalışmaktan kat ve kat daha iyi bir yöntemdir.
- Diğer Başarılı Adayları Takdir Edin, Sessizleri Tartışmaya Dahil Edin: Eğer adaylardan biri gerçekten güzel bir cümle kurdu ve gerçekten yararlı bir fikir attıysa ortaya, onu takdir edin. ‘gerçekten iyi bir fikir, katılıyorum’ cümlesi sizin acizliğinizi ve başarısızlığınızı değil bilakis gerçekten takım oyuncusu olduğunuzu ve başarıyı kutladığınızı gösterir, özgüvenli bir harekettir. Ayrıca utangaç, içine kapanık ve konuşmayan kişileri de fikirlerini sorarak tartışmaya katmaya çalışın, bu da takım oyuncusu olduğunuzu gösteren başka bir davranıştır.
- Kapanışı Siz Yapın, Teşekkür Edin: Grup mülakatının, vaka çalışmasının ne zaman biteceği az çok bellidir, konuyu toparlayan, herkese katılımından ve fikir paylaşımından dolayı teşekkür eden siz olun. Konuyu özetleyip gerekiyorsa insan kaynakları ve yöneticilere sunun, bu grup mülakatının çıktıları bunlardır deyin. Sunum yapılması gerekiyorsa mutlaka siz yapın.
Grup mülakatı eğer iyi hazırlanırsanız ve yukarıdaki rehbere uyarsanız, birebir mülakat kadar kolay atlatabileceğiniz bir mülakat türü. Rakiplerinizle aynı anda sahaya çıkmanız dışında çok da fazla stres yapacak bir şey yok. Kendinize güvenin ve o mülakatı da başarıyla geçeceğinize inanın.
Başarılar!
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.