2016 yılında dünyada ileri gelen, Google, Microsoft, Amazon, Facebook gibi büyük şirketlerin, teknoloji dünyası için üstüne basa basa bahsettikleri bir konu; Yapay zeka.
Geçtiğimiz yıllarda, akıllı ev sistemleri, sanal gerçeklik gözlükleri vb. ürünler ile hayatımıza yavaş yavaş giriş yapan yapay zeka robotları yakın yıllarda sağlık hizmetleri, nakliyat ve taşımacılık, imaliyat gibi sektörleri de etkisi altına almaya hazırlanıyor.
Şirketlerin karşılaştığı başlıca sorun ise, bu alanda çalışabilecek eleman bulmak. Nano teknoloji ürünleri artık hayatımız içerisinde çok yaygın olsa da, yapay zeka (AI) alanında henüz o denli bir yaygınlık görülmediği gibi öğrencilerin de eğitim almayı çok fazla tercih ettiği bir konu değil.
Bu duruma yardımcı olmak üzere ileri düzey eğitim vermeyi amaçlayan Columbia Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, yapay zeka alanında ilk programı başlattı. Bir nevi sertifika programı olan bu eğitimde tamamlanan 4 sertifika, herhangi bir alanda master eğitimine denk gelmekte.
Columbia Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dekanı Mary C. , eğitime katılan bireylere, kariyer hayatları için tarifi olmayan bir gelişim garantisi veriyor. Hem kampüs üzerinden hem de internet üzerinden online eğitim veren programın başlıca amacı dünya çapında bir ulaşılabilirlik sunmak.
Program ilk olarak 16 Ocak 2017 tarihinde, Columbia Üniversitesi Bilişim Sistemleri departmanı profesörü Ansaf Salleb-Aouissi ile başladı. Disney’in en son animasyon filmi olan Moana’nın, gerçeğe çok yakın bir ekran figürünü oluşturmaya yardımcı olan, Elektrik-Elektronik Mühendisliği profesörleri John Paisley ve Ethan Grinspun’da bu programa destek veren değerli öğretmenlerden.
“Günümüzün nice teknolojik imkanlarını kullanarak sunduğumuz bu eğitim ile, tamamen ulaşılabilir olduğumuz araştırma ve bilgilendirme programımızdan oldukça memnunuz” diyen profesör Matei Ciocarlie, “yakın zamanda verilme imkanı dahi olmayan bu eğitimi şu anda dünyaya sunuyoruz.” kelimelerini de ekliyor.
Teknoloji çağının gelişmeleriyle birlikte her gün piyasaya çıkan yeni nesil obje ve figürleri takip etmek gerçekten zorlaştı. Ancak geleceğin parlayan yıldızı olan yapay zekalı robotik ve dijital sistemler konusunda gelişen eğitim olanakları her geçen gün artmaya devam edecek. Geleceğe bu yolda yatırım yapmak isteyen öğrencilere sunulan imkanlar gerçekten insanı hayran bırakacak nitelikte. Hedefini bu yönde çizmiş öğrencilere başarılar diliyoruz.