Gelecek Vadeden Mühendislik: Fintech Mühendisliği

Zaman ilerledikçe ve teknoloji geliştikçe, dünyadaki ihtiyaç mekanizmasının değişmesiyle yeni iş kolları ortaya çıkmaya başlar. Bu iş kollarından biri Fintech mühendisliği olup gelecekte yükselişe geçeceği önemli görüşler arasında yer alır.  

Fintech Ne Demek?

En kaba tabiriyle finansal teknoloji olarak ifade edilse dahi bu kadar basite indirgemek doğru olmaz çünkü hayatımıza kattığı yenilikleriyle beraber müşterilerin daha rahat ve etkin bir süreç geçirmelerine katkı sunar. Yani geleneksel finans hizmetlerinin teknoloji ile entegre olması sonucunda ortaya çıkarılan mobil bankacılık işlemleri, kripto para birimleri gibi teknolojik altyapı gerektiren faaliyetlerin temelinde yatar. Dolayısıyla finans alanında gerçekleştirilen işlemleri hızlandırıp kolaylaştırma amacı güden gelişmiş ve gelişime açık bir bankacılık sistemidir.

Fintech alanında ABD ve İngiltere gibi teknolojide çığır açan değişimlere en önden yer ayıran ülkeler önemli yatırımlar yapmaktadır. Türkiye ekseninde bakıldığı zaman ise son dönemlerde popüler bir kavram olmaya başlamıştır. Özellikle 2019 yılına gelindiğinde Türkiye girişim ekosistemi adına yayınlanan verilere göre en çok yatırım fintech tarafına yapıldığı ortaya koyulmuştur. Öyle ki 2019 yılı içerisinde Türkiye’de gerçekleştirilen 17 fintech teşebbüsü, yaklaşık 8.4 milyar dolar gibi önemli bir yatırım almıştır.  

Covid-19 Sürecinde Fintech 

Günümüz koşullarında tahminlerin çok ötesinde bir yatırım potansiyeline sahip finansal teknolojilerin 2018 yılının ilk yarısında 57,9 milyar dolarlık bir yatırımla dudak uçuklatan seviyelere eriştiği gözler önüne serilmekte ve yıldan yıla daha da yükseliş göstermekte. Bu durumu tetikleyen 2 unsur ile karşılaşılır. Bunlar: 

  • Blockhain teknolojisinde yaşanan gelişmeler
  • Covid-19 pandemisi döneminde müşterilerin hizmet tercihlerindeki değişim 

Özellikle pandemi koşulları sonucunda insanların hareket alanını sınırlandıran düzenlemeler, müşterilerin çevrim içi finans faaliyetleri sunan kurum ve kuruluşlara yönelmesini daha da etkilemiştir. Öyle ki pandemi koşulları her ne kadar önemli ölçüde olumsuzluklara yol açsa da fintech sayesinde finans sektörünün ayakta durabilmesine hatta yükselebilmesine katkı sağlamıştır. 

Nasıl Fintech Mühendisi Olunur? 

Fintech mühendisleri hem finans alanında hem de teknoloji alanında kalifiye bir bilgi birikimine sahip olduğu için bu alanda çok yönlü olma durumu gereklilik gösterir. Dolayısıyla yazılım mühendisliği veya bilgisayar mühendisliği gibi teknoloji ağırlıklı lisans bölümlerinden mezun olan kişilerin bu alana yönelmeleri daha kolay karşılanır. Ek olarak, ekonomi, işletme ve bilişim sistemleri gibi bölümlerden mezun olan kişilerin de kendilerini bu alanda geliştirmesiyle, fintech mühendisi olma unvanına erişebilir.

Neden Fintech Mühendisliği?

Fintech, sunmuş olduğu çeşitli fırsatlar sebebiyle mühendislerin önde gelen tercihleri arasında yerini almaya başlamaktadır çünkü son dönemlerde fintech alanında birçok kuruluşun oluşması, çeşitli yatırımların gerçekleşmesi ve çok sayıda müşterinin hizmet ihtiyacı, fırsatlar havuzunu da beraberinde getirmektedir. Nitekim bu alanda çalışan şirketlerin teknolojik gelişmeleri sıkı sıkıya takip etmesi, özgün düşünceleri göz önünde bulundurması ve ekip ruhunu asla terk etmemesi ile yaratılan bu ortamda bir mühendisin hızla gelişip yol almasına katkıda bulunulur. İlave olarak mühendislik alanında sadece gelişime katkı sunmayıp doğrudan müşteriler vasıtasıyla sağlanan geri bildirimlerle gelişime çeşitli destekler sağlanmasının yanında yüksek maaş avantajları ile rahat bir hayat sunabilme imkanı taşımaktadır. 

Fintech Mühendisi Ne İş Yapar?

Fintech mühendisleri genel anlamda müşterilerin kullanmış olduğu finansal teknolojilere dair çözümler ve iyileştirmeler üretir. Bununla birlikte zaman ilerledikçe teknolojinin yaratmış olduğu fırsatlara ayak uydurarak toplumdaki her kesiminin finansal teknolojilere erişmesini, maliyetlerin azaltılmasını ve bu teknolojilerin daha da yaygınlaşmasını hedefler. Buna göre fintech mühendislerinin iş kollarını 10 maddede toplayabiliriz.

Bunlar: 

  • Akıllı Ödeme Teknolojileri
  • Bulut Tabanlı Yazılımlar
  • Blokzincir Teknolojisi
  • Kripto Para Birimleri
  • Robo Uzmanlar
  • Peer To Peer Kredi
  • Mobil Bankacılık 
  • İnternet Bankacılığı 
  • E-ticaret
  • Sigortacılık Teknolojisi 

İlginizi çekebilir: İş Hayatınızda Finansal Güvence Elde Edebilmenizi Sağlayacak İpuçları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Share

Bir yanıt yazın