Türkiye’de son dönemde yaygınlaşmaya başlasa da Amerika başta olmak üzere yurtdışındaki pek çok ülkede yaygın bir iş çeşidi olarak görülen “Freelance” akımı aslında nedir? Siz de bu dünyaya adım atmaya karar verdiyseniz hemen şimdi aşağıdaki adımları uygulayarak harekete geçebilir, bir gelir elde ederken kazandığınız deneyimin ve bilginin tadını çıkarabilirsiniz.
Sabırlı olmanın, zaman konusunda cömert davranmanın ve kararlılığın temellerini oluşturan bu çalışma stilinde dikkat etmeniz gerekenleri sizin için derledik, keyifli okumalar!
Doğru kararı vermek için size uygunluğunu gözden geçirin
Normal çalışma düzeninde olduğu gibi “freelance” çalışmanın da artıları ve eksileri vardır. Bunların bir kısmına değinecek olsak da bu anlayışın yakınından geçemeyen çalışma stiline sahip karakterler mevcuttur. Eğer gereken disiplin ve istikrar sizde varsa evet, ilk adımı geçtiniz. Kendi programınızı oluşturma ihtiyacı doğacağı için –ve çalıştığınız kadar kazanacağınız için- kariyer yolculuğunuzda risk almaya değip değmediğine siz karar vereceksiniz.
Zaten mevcut, tam zamanlı bir işiniz varsa ve soru işaretlerinizi netleştiremiyorsanız işinizden kesin olarak vazgeçmeden önce bu dünyaya adım atın. Kendinizi test etmenin kimseye bir zararı olmayacağı gibi elinizdekinden de olmamış olursunuz. Müşteri ve proje arayışınız olumlu sonuçlanır ve güven verirse artık emin olabilir yani başlayabilirsiniz!
Nereden başlayacaksınız?
Aslında freelancer olmak için içerik yazarlığından özel derse; web tasarımından grafikerliğe kadar yeteneklerinizi değerlendirebileceğiniz birçok yerli ve yabancı platform mevcut. Bu gibi platformlar sayesinde sizden hizmet almayı bekleyen pek çok müşteriyle bağlantı kurmanız zahmetsiz hale gelir. Sürekli bir iş kaynağı her zaman vardır. İşin güvenilir kısmı ise hizmeti veren ve alanlar için koyulan kurallar ve işlenen politikalardır. Şartlara uyularak gerçekleşen bu alışveriş, kimsenin başını ağrıtmaz. Yaptığınız işin karşılığında alacağınız ücret ise muhtemelen başta belirlenecek ve sizi düşünmeye sürüklemeyecektir.
Kimliğinizi oluşturun, tanınmaya başlayın
Freelance çalışmanın en iyi yanı da bir anda işinizde yükselebiliyor olmanızdır. Verdiğiniz hizmetin ya da emeğin kalitesine ve verimine bağlı olarak istediğiniz yere gelebilirsiniz. Başlamak için bu tarz platformlarda bir CV kadar resmi olmasa da bir robot olmadığınızı kanıtlamak için profilinizi tamamlamanız, fotoğrafınızı yüklemeniz gibi detaylar gerekecektir. Ardından biraz portföy oluşturmak için çok da gönlünüzün olmadığı işler yapmanız gerekebilir. Başlangıcı böyle gerçekleşen bu sürecin ardından seçici olmanıza kadar geçecek zaman dilimi tamamen sizin çalışmanıza bağlıdır.
Sizden hizmet almak isteyen herkes konu hakkındaki yetkinliğiniz anlamak için eğitiminizi ve deneyimlerinizi bilmek ister. Unutmayın, birçok rakibiniz var ve işi her zaman en iyi olanınız alacak! Çalışmanızın hemen başında 5-10 yıllık deneyime sahip insanlar kadar kazanamayacağınız gerçeğiyle başlamanız size fayda sağlar. Ne verdiğiniz emeğin karşılığını alamadığınız yerlerde bulunun, ne de bulutların üzerinde olun.
Gelelim avantajlar ve dezavantajlara…
Her zaman iş fırsatı yakalayabilirsiniz: Saat kaç olursa olsun ve hangi serbest çalışma platformunu kullanırsanız kullanın onlarca yeni iş ilanı eklenir. Tabii ki, bunların her biri için işe alınmayacaksınız, ancak üzerine düşünebileceğiniz çok sayıda teklif olacak.
Programınızı siz kontrol edersiniz: İşin kuralı çok basit: istediğiniz zaman, istediğiniz gibi ve istediğiniz kadar çalışırsınız. Tatil günleriniz için kimseye bağlı kalmaya ihtiyacınız yok. Gece yarısı daha iyi çalıştığına inanan biriyseniz sabah 7’ye alarm kurmanıza daha gerek yok. Ne zaman ve nerede verimli olacağınıza sadece siz karar verirsiniz.
Deneyim toplamak çok kolay: Klasik bir ofis ortamında elde edilmesi belki de imkansız olan çeşitli projeler ve birikmiş deneyimler üzerinde farklı müşterilerle çalışabilmek freelance çalışmanın en güzel yanıdır!
Kiminle çalışacağınızı siz seçersiniz. Bir müşteriyle işler yolunda gitmiyorsa bir daha onunla çalışmamak kendi tercihinizdir. Onun dışında ve ona benzer, sizden hizmet almak isteyen insanlarla yine karşılaşabilirsiniz.
Serbest meslek sahibi olmanın sevilecek çok şeyi olsa da bazı dezavantajları tabii ki var.
Disipline ve rutine ihtiyacınız var, sağlayabilir misiniz?: İyi bir serbest meslek sahibi olmak istiyorsanız, kendi kendinizi motive edebiliyor olmanız gerekir. Başınızda bekleyen bir yönetici ya da patron olmasa da onun hayatınızdaki misyonunu kendi kendinize sağlamanız gerekir. Bazen kendinize sert ve acımasız olmanız gerekse bile!
Bazen işiniz olmayabilir: Kabul edebileceğinizden daha fazla projeye başvuru bırakacağınız ve kabul edilmeyeceğiniz zamanlar olacak. İstikrarlı bir müşteri profili oluşturmadan önce rutin işinizi bırakmamanızı önermemizin sebebi aslında tam da buydu!
Belki de daha uzun saatler çalışacaksınız. Düzenli bir iş akışını sürdürmek ve gelirin normal çalışma saatlerinin dışında çalışmak anlamına geldiği zamanlar olacak. En az işinizin hiç olmaması kadar sizi zorlayabilecek bu durum getirisi olduğu için çekilebilir gelebilir. Bunu yaparken tam zamanlı bir çalışandan daha çok çalışırken kendinizi “Neden?” diye sorgularken de bulabilirsiniz.
Şimdi nereden başlayacağınızla, artıları ve eksileriyle “freelancer” tanımına hakimsiniz. Oturup düşünmenizin ardından yeteneğinizi karşılayacak pek çok siteden birine girin ve kaydınızı oluşturun. Unutmayın, denemekten asla zarar gelmez!
İlginizi Çekebilir: Herkes İçin CV Hazırlama Rehberi | Ücretsiz CV Hazırlama Eğitimi