Etkili Sunum Teknikleri – Etkili Sunum Yapmak İçin Gerekli 5 İpucu
İster 5 kişiye, ister 500 kişiye yapıyor olun bir sunum yapmak hiç de kolay değildir. Eğer bu konuda kendinizi çok da rahat hissetmiyorsanız, problemi aşmak için atabileceğiniz bazı adımlar mevcut! Kariyerinizi şekillendirdiğiniz bu yolculukta artık sık sık yapıyor olduğunuz bu sunumları bir rutin haline getirmeli ve kabullenmelisiniz.
Ayrıntılardan haberdar olun
Teknik ayrıntılarla her ne kadar siz ilgilenmiyor olsanız da ani bir durum gelişmesi halinde olacakları kestirmeniz açısından bile bilgi almanızda fayda var. Sunumunuz süresince konumunuz, mikrofon ve sahne durumunuz, kullanacağınız teknolojik araç gereçleriniz ve sizden beklenilen sunum sürenize dair bilgiyi önceden edinin.
Hedef kitlenizi tanıyın
Konuşacağınız konuda ne kadar yetkin olursanız olun en az onun kadar önemli bir mesele de hedef kitlenizin kim olduğudur. Konunun teknik detaylarını biliyor olmanız karşı tarafın onu anladığı düzeyde değer kazanacağı için birikiminizi karşıya bir şeyler katmadan ya da şekillendirmeden anlatmanız bir şey ifade etmeyecektir.
Konuşmanızı ve slaytlarınızı hazırlayın
Seçtiğiniz kelimeler, kurduğunuz cümleler ve konuşmanızın uzunluğu. Bu üç unsur aslında karşı tarafa bırakacağınız izlenimin ana parçalarını oluşturuyor. İfade etmek istediğiniz şeyleri kafanızda canlandırırken o esnada kullanacağınız doğru kelimeyi de tasarlıyor olun. Sunumunuza eşlik eden slaytlarınızı çok uzun tutmamaya özen gösterin. Siz de dahil hiç kimse 80 sayfalık, metinlerle dolu bir slayttan haz etmeyecektir.
Geri bildirim alın
Kendi kendinize prova yapmanız çok güzel fakat gerçek provanız insanlar karşısında olacak. İsterseniz kardeşinizden isterseniz bir arkadaşınızdan rica edin ve provayı ona karşı da gerçekleştirin. Sunumu gerçek insanların önünde yapmak işleri daha da kolaylaştıracaktır. Gerekli olması halinde kendinizi kayda alın ve seyirci koltuğuna bu kez de siz geçin. Kendinizi izlerken değiştirmeniz gereken durumları daha iyi değerlendirebilir ve müdahale edebilirsiniz.
Notlarınıza erişiminizi dengeleyin
Karşınızdaki kitlenin sizin onlar için bir şeyler anlattığınızı hissetmesi şart. Sürekli notlarınıza gömülerek yapacağınız konuşma verimi düşürecektir. Slaytlarınızdaki metinleri okumak yerine onlara arada ihtiyacınız oldukça göz atmanız ve insanlarla göz teması kurmanız gerekmektedir. Bunu yaparken ne kadar çok kişiden kişiye atlarsanız o kadar çok ilgiyi kendinizde sürdürürsünüz.
Tüm bunları uygulamanız hedef kitlenize uygun, verimli bir sunum geçirmenize katkı sağlayacaktır.
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En Sıra Dışı Google Ofislerini İnceleyelim!