Eşyanın Hikayesi: Üretmeden Tüketmek

Pek çoğumuz küresel iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi sorunların farkında olsak da yaşam tarzımızda bu yönde değişiklikler yapmak için bir türlü aksiyon alamıyoruz. Yetersiz bilgi, umursamazlık, üşengeçlik gibi bahanelerle çevre sorunlarına göz yummaya devam ederken aslında kendi sonumuzu kendi ellerimizle hazırlıyoruz. Buzulların erimesi gibi iklim değişikliğinin ekstrem sonuçları yaşantımızdan çok uzakta görünse de bu olaylar aslında yakın gelecekte bizleri de bire bir etkileyecek. Küresel iklim değişikliğinin kişisel yaşantımızı çok da etkilemeyen bir sorun olduğu algısını yerle bir eden “The Story of Stuff” projesi, çevreye fayda sağlamak için hem bireysel hem de örgütlü çabanın önemine vurgu yaparken bir yandan günlük hayatımızda kullandığımız son derece basit eşyaların kendi sağlığımıza ve çevremize ne kadar büyük zararlar verdiğini sevimli animasyonlar eşliğinde açık ve net bir dille anlatıyor.

The Story of Stuff projesi, çok fazla eşyaya sahip olduğumuz ve üstelik bu bolluğu adaletli bir şekilde paylaşmadığımız sorunundan yola çıkarak hazırlanmış bir belgesel olarak 2007 yılında başladı. Projenin kurucusu Annie Leonard’ın online olarak yayınladığı bu animasyon belgesel günlük hayatımızda kullandığımız bazı eşyaların üretim, dağıtım ve satın alma süreçlerini basit bir dille anlatarak zengini daha zengin, fakiri daha fakir hale getiren bu sistemin dünyaya ve sağlığımıza verdiği zarardan da bahsetmeyi ihmal etmiyor. Büyük ses getiren ilk belgeselin ardından kozmetik ürünleri, şişelenmiş su gibi daha spesifik konularda belgeseller de yayınlayan The Story of Stuff, şu anda ABD bazlı bir sivil toplum kuruluşu olarak belgesellerini hazırladıkları sorunlarla gerçek hayatta da mücadele etmek için çalışıyor. The Story of Stuff topluluk bilincine önem veren bir proje. Yayınladıkları belgesel filmlerin eğitim amaçlı kullanımı tamamen ücretsiz ve serbest. Tabii her şey eşyanın hikayesini öğrenmekle bitmiyor. Peki, bu sonsuz tüketim zincirini kırmak ve daha sağlıklı yarınlara ulaşmak için neler yapabiliriz?

Hiçbir eşya gördündüğü kadar masum değil!

Dünyanın yüzleşmekte olduğu en önemli çevre sorunlarından biri plastik kirliliği. İçtiğimiz sudan yemeklerimizi sakladığımız kaplara, yüz temizleme jellerine, hatta giysilerimize kadar neredeyse tüm eşyaların içinde yer alan plastik, artık yediğimiz balıkların bünyesinde bile mikroplastik halinde bulunabiliyor. Plastik kirliliğinin bağlı olarak geliştiği diğer bir büyük sorun da içme suyu sorunu. Büyük şirketlerin şişelediği sular hem su kaynaklarını kirletiyor hem de plastik kullanımını büyük oranda arttırıyor. Lorax filminde şişelenmiş temiz hava satılması gözümüze ne kadar distopik geliyorsa aslında temel bir insan hakkı olan suyun şişelenerek satılması da bir o kadar absürt. 

Bu büyük kirlilikle yaşam tarzımızda değişiklikler yaparak tek başımıza mücadele etmek maalesef verimli sonuçlar vermiyor çünkü dünyada üretilen plastiğin miktarı akıl almaz boyutlarda ve bunun çok küçük bir kısmı geri dönüştürülebiliyor. Kirliliğin asıl ve en büyük kaynağı olan büyük şirketler üzerinde kurulacak kamuoyu baskısı, devletlerin bu konuda daha sıkı tedbirler almasını sağlıyor. Elbette kişisel olarak uyguladığınız çevre dostu yaşam tarzını etrafınızla paylaşarak ve plastik kirliliğine sebep olacak ürünleri elinizden geldiğince boykot ederek siz de plastik kirliliğini azaltmak için önemli adımlar atabilirsiniz.

Unutmayın ki hiç düşünmeden kullandığımız eşyaların pek çoğu hiç de göründüğü kadar masum değil. Giydiğimiz polyester “sweatshirt”lerin her yıkamada suya bıraktığı mikroplastikler bile gezegenimizin sağlığını inanılmaz boyutta tehdit ederken, plastiğin yaygın kullanımının sonuçlarını tahmin etmek zor değil. Tek başıma ne yapabilirim diye düşünüp hayatınıza devam etmektense gezegene küçük de olsa katkı sağlamak hem kendiniz hem de çevreniz için çok daha sağlıklı olacaktır. Çok beğendiğiniz polyester sweatshirt yerine daha farklı ama pamuklu bir sweat tercih edebilirsiniz. Her gün pet şişede su almaktansa cam şişe veya termos kullanarak tek kullanımlık plastik tüketimini azaltma şansınız var. Kendimizi olumlu yönde değiştirmenin önemi, toplum bilinciyle hareket ederek tepkimizi asıl kirlilik kaynaklarına yöneltmenin önemi kadar büyük. Siz de bugün yapacağınız küçük bir değişiklikle daha büyük bir amacın parçası olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Evden Çalışırken Takım Olgusu ve Kurgusu Nasıl Olmalıdır?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın