Bir Endüstri Mühendisinin duymaktan bunaldığı cümlelerden biri muhakkak “Siz mezun olunca ne yapıyorsunuz?” sorusudur. Bu soruya maruz kalan mühendisler içlerinden emin olun “Bir bitmediniz be” diye söyleniyorlar. (Kendimden biliyorum 🙂 ) Bir de “Hepsinden biraz biraz, hiçbirinden tam değil” esprisi arkasından gelmiyor mu? İşte bu söz acımıza tuz biber ekiyor…
Peki Ama Bu Endüstri Mühendisleri Ne İş Yapar?
Endüstri Mühendisinin genel görevi; İşletme içinde ve dışındaki ürün veya hizmetlerin üretilmesi, tasarımı, planlanması, uygulanması ve yönetilmesi etkinlikleri içerir. Bu kapsamda bu mühendislerinin en önemli artısı sektör sınırlaması olmaması ve her alanda çalışabilme kabiliyetlerinin bulunmasıdır.
Otomotivden tekstile, sağlıktan bilişime, eğitimden enerjiye, lojistikten danışmanlığa, finanstan kimyaya kadar birçok alanda faaliyet gösteren sektörlerde çalışabilmekte ve istihdam yaratılabilmektedir.
Bu Sektörlerde Ne İşleri Var?
Stratejik planlama, iş geliştirme ar-ge, iş zekası alanlarında firmanın geliştirilmesi, yöneticilere bilgi desteği sunulması, uygulama aşamasında gerekli operasyon ve süreçlerin tasarlanması ve yönetilmesinde görev alırlar.
Diğer Mühendislik Alanlarından Farkı Nedir?
En belirgin farkı parçayı değil bütünü göz önüne alarak çalışması yani sistemin bütünüyle ilgilenmesidir. İkinci önemli farkıysa her türlü uygulamada insan faktörünü dikkate almasıdır.
İnsan faktörüyle yakından ilgilenen tek mekanik mühendisliktir.
Kısaca Endüstri Mühendisliği ne İşletme, ne Makine ne de Bilgisayar Mühendisliğidir. Parçayı birleştirip bütünü gören Sistem Mühendisliğidir.
Yazan: Derya AKARSLAN