İleride yürüyeceğimiz yolu seçmek, bugünkü sağlam adımlarımızdan geçiyor. Bugün sağlam adım atabilmek ise kendimizi tanıyıp, yapabileceklerimizi bilmekten. Çoğu zaman kendimizi tanımanın öneminden bahsederiz. Sahi, nasıl tanıyacağız kendimizi? Sizin için kendimizi tanıma yollarından birini inceledik 🙂
Hangi yolu seçersek seçelim, takımımızdaki insanlara liderlik yapmamız gerekecek. Peki soralım o halde: Nasıl bir lider olurdunuz? Bunun bilincinde misiniz? Sadece yapabileceğiniz liderlik tipine karar vererek nasıl bir kariyer çizmeniz gerektiğini bulabilirsiniz.
Öncelikle genel bir bakış açısı yakalayalım. 6 farklı liderlik tipi var. Hiçbiri birbirinden iyi ya da kötü değil; her birinin geliştirilmesi gereken yönleri mevcut. Bu liderlik tiplerinden hangisinin bize uyduğunu kişisel özelliklerimizden çıkarabiliriz. Öyleyse başlayalım:
1) Esnek:
Bu liderlik tipindeki kişi gündelik hayatında sakin bir insandır. İşleri ne duruma gelmiş olursa olsun telaşlanmaz, kendini rahatlatabilir. Tabii ki bu durum bir noktaya kadar iyiyken bir noktadan sonra kötü sonuçlar doğurabilir. İş hayatında çalışanlarını daha az kontrol eden ve daha az geri dönüş alan bir lider olma ihtimali yüksektir. Bu sebepten çalışanlarının, tecrübeli ve ne yapması gerektiğinin farkında olan insanlar olması onun için daha iyi olur. İkinci bir önerimiz ise sorumluluklarını bilen bir asistanının olup söz konusu liderimiz için gerekli planlamaları yapması olacaktır.
2) İmparator:
Üslup konusunda insanlardan uyarı alan birisi bu liderlik tipine sahip olabilir. Tavsiye almaz, eleştirilince kırılır ve bolca yorum yapar. Kriz anında çok güzel liderlik edeceğinden kuşkumuz yok fakat bunu çalışanlarının kalbini kırarak yapacaktır.Çalışılan yerin huzurlu olması bu noktada çok önemli. Bu liderimizin birlikte çalışacağı arkadaşlarının duyguları ile hareket etmemesi muhteşem olacaktır. Analiz gücü yüksek ve çabuk algılayabilen aynı zamanda kendini iyi tanıyan insanlarla çalışması daha doğru olur.
3) Ebeveyn:
İlk iki maddemizin karışımı diyebiliriz. Liderimiz gündelik hayatında anaç yapılı, çözüm odaklı bir insandır; algılama gücü ve sezgileri kuvvetlidir. Çalışma hayatında ise çalışanların her zaman ulaşabildiği bir liderdir. Karar sürecini yönetirken aynı zamanda bu sürecin bir parçası olur. İlk iki maddedeki dezavantajlardan kurtulursa ortaya mükemmel bir lider çıkar.
4) Öngörülü:
Bu kişi konuşmayı seven, sosyal hayatında aktif biridir. Fikirlerini söylemekten çekinmez. İletişim onun için çok önemlidir, küçük bir parçadan tüm olayı görebilir. Bu şekilde fikirlere katkı sağlaması işi güzel sonuçlandıracak olsa da olayın içine biraz daha karışıp, süreci yönlendirmesi gerekir. Bu tip bir lider eğer çalıştığı yerde üst düzey bir yöneticiyse çalışanlarla arasında köprü görevi gören insanların olması şirketin hayatını kurtarır. Öngörülü lider sınıfındaki biri, planlaması sağlam olan kurumsal bir şirkette daha başarılı olur.
5) Bedelci:
Bedelci bir liderin gündelik hayatında adalet duygusu çok gelişmiştir. Kötü özelliği ise kin tutuyor olmasıdır. Bir görevin iyi ya da kötü yapıldığını unutmazken, iyi yapanı ödüllendirip kötü yapanı ise cezalandırmaktan taraftır. Bu durum başarılı zamanlarda çok işlevsel olsa da başarısız olunan zamanlarda şirket profili açısından zararlıdır. Çalışanların birbiriyle veya çalışanla yöneticinin arasının açılmasına neden olabilir. Kurum içi iletişimin güçlendirilmesi bu sıkıntıyı çözer. Lider, rekabet ortamının daha az olduğu bir çalışma ortamında çalışırsa daha verimli olur.
6) Koç:
Kendini önemseyen bir insandır, aynı zamanda çok anlayışlıdır. Yönettiği işi insanlara sevdirir, çalışanlarını mutlu etmeyi bilir. Hep destekleyici olan bu kişi iyi bir mentör olur. Akademik kariyer düşünüyorsa, bu da ona çok yakışır.
Aslında hepimiz iyi birer lideriz, sadece nasıl bir lider olduğumuzun farkında değiliz. Bu yazı sayesinde bunu fark ederek kariyerimiz için doğru bir başlangıç yapabiliriz. Unutmayın, iyi bir başlangıç, iyi bir gelecek demek! 😉