Birçok yetenekli kişi özgeçmişlerinde yaptıkları küçük hatalar nedeniyle iyi iş fırsatları kaçırıyorlar. Bir süredir iş başvurusu yapıyor ancak herhangi bir geri dönüş alamıyorsanız, aynı hataları yapıyor olabilirsiniz. Kaçınmanız gereken CV hatası listesinin en yaygın olanlarından bazılarına göz atalım.
1. Gereksiz detaylar içeren
CV’niz mümkün olduğu kadar kısa olmalı ve yalnızca başvurduğunuz işle ilgili gerekli ve ilgili bilgileri içermelidir. Din,ev adresi, sosyal güvenlik numarası, ilgisiz sosyal medya hesapları, kabarık kişisel detayların özgeçmişinizde yeri yoktur. Gereksiz detaylar bana göre CV hatası mantığının başını oluşturur.
2.Dil bilgisi ve yazım hataları
Dil bilgisi ve yazım hatalarının iş avınızı mahvedebileceğini biliyor muydunuz? Bu, özellikle “mükemmeliyetçi” olduğun veya ayrıntılara dikkat ettiğin için kendini övdüğünde, yapabileceğin en açıklayıcı hata.
3. Anahtar kelime içermeyen
Bir işe başvuruyorsanız, içinde bazı anahtar kelimeler olması gerekir. Anahtar kelimeler, becerileri tanımlayan ifadelerden, nitelikleri endüstri ile ilgili kavramlara kadar herhangi bir şey olabilir. Bunlar, işverenlerin görmesi için önemlidir, çünkü onlara rol ve endüstri için neye sahip olmanız gerektiğini anladığınızı gösterir.
4. Sıkıcı/Yanlış Dil Kullanımı
İyi bir izlenim bırakmak istiyorsanız, olumlu bir tutuma ihtiyacınız olacak. Nitelikleriniz hakkında olumlu bir şekilde konuşun ve olumsuz sözlerden ve çağrışımlardan uzak durun. Örneğin, bitmemiş bir dereceniz varsa, ‘Kursu tamamlamadım’ deyin, bunun yerine ne zaman yapmaları gerektiğini söyleyin. Ayrıca, karmaşık bir dil kullanmaktan kaçının. Hızlıca anlaşılabilen basit bir dil kullanın.
5. Diğer deneyimlerin değer düşüklüğü
Tüm deneyimlerinizi CV’nize dahil etmek iş başvurunuzu zedeleyebilir, çünkü odağını kaybetme riski vardır. Ancak, ilgili bir deneyiminiz yoksa, edindiğiniz beceriler ve bunların nasıl faydalı olacağı hakkında konuşmalarını sağladığınız tüm yarı zamanlı veya günlük işler hakkında konuşabilirsiniz. Sahip olduğun her işi listelemek zorunda değilsin. Sadece senin bu iş için iyi olduğunu gösterecek olanları seçin. Dışarıda bırakılması gerekenler, işle hiç ilgisi olmayanlar.
6. Başarılarınızı satmamak
Bunu yapmanın en iyi yolu hikayelerdir. Forbes’ten Liz Ryan, işe alım yöneticilerinin dikkatini çekmek için ejderha katliamı hikayeleri anlatmayı öğrenmeniz gerektiğini söylüyor. Ejderha öldüren hikaye nedir? Liz’in tanımı üç bölümden oluşan kısa bir hikaye – sorun, çözüm ve etki. Buradaki fikir, yaptıklarınız ve bunun şirketin performansını nasıl etkilediği hakkında daha fazla ayrıntı vermenizdir.
7. Yanlış format veya tasarım seçimi
Doğru CV formatını belirlemek başarının anahtarıdır. Her CV türü farklı bir amaca hizmet eder ve bunu kariyer ihtiyaçlarınıza göre ayarlamanız gerekir. Bunu yapmak için iş başvurunuzda neye ulaşmak istediğinizi kendinize sormanız gerekir. Durumlara bağlı olarak, niteliklerinizi en iyi şekilde sunan en uygun formatı seçmeniz gerekecektir.
8.Çok fazla iş açığı
İş boşlukları özgeçmişlerde iyi görünmüyor. İşverenlere güvenilir bir insan olmadığınızı, kariyerinizde ne istediğinizi ve kolayca sıkıldığınızı bilmiyorsunuz. Bununla birlikte, “iyi niyetli bir iş hunisi” iseniz ve yalnızca deneyim toplamak ya da nasıl daha fazla uyarlanabilir olacağınızı öğrenmek istiyorsanız, bunu kendi yararınıza kullanabilirsiniz. Aynı şekilde, boş bir yıl geçirdiyseniz, kendinize biraz zaman ayırdı veya serbest çalışmayı denediyseniz, işverenlere bildirmeniz gerekir.
9. Yalan söylemek
Yapılan bir ankete göre işverenlerin yarısından fazlasının CV’de yalan bulduğunu doğruladı. Adayların çoğu yeteneklerine, sorumluluklarına, çalışma tarihlerine, meslek unvanlarına ve akademik derecelere, her bölüme bazı süslemeler ekleyerek CV hatası yapıyor yani yalan söylüyor. Niteliklerini abartmak cazip gelebilir, ama hoş değil. Artı, CV’nizde yatmanın bazı gerçek sonuçları vardır. Sadece iş bulma şansınızı kaybetmekle kalmayacak, aynı zamanda dürüst olmadığınızı öğrenirseniz gelecekte işten atılabilirsiniz.
10.Yanlış ilgi alanları / hobiler
Yeni mezun olmadığınız ve bu alanda fazla bir tecrübeniz olmadığı sürece CV’nize hobiler eklemenize gerek yoktur. Bu bölüm, işverenlere kim olduğunuzu göstermek istiyorsanız – kişiliğiniz ve şirket mükemmel kültürel uyumu bulmak istiyorsa eklenebilir. Mümkünse, seçtiğiniz endüstri ile ilgili olabilecek hobilere bakın. Çok riskli ya da düz olanlardan uzak durun. Ve sadece bilmemeniz durumunda bunların hobiler olarak bile görülmediğini, örneğin sinemaya gitmek, arkadaşlarla takılmak, içmek ve sosyalleşmek!
Senin de İlgini Çekebilir: Ar-Ge Departmanı Nedir? Ne İş Yapar?