Günlük diyaloglarda, toplantılarda, konferans gibi topluluk önünde yapılan konuşmalarda ne söylediğimiz kadar, nasıl söylediğimiz de oldukça önemlidir. Söylemek istediklerimizin karşı tarafa etkileyici şekilde aktarılabilmesi, söylenenlerin anlam kazanabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Burada da aklımıza gelen bir terim olacaktır: Diksiyon… Peki, diksiyon nedir? Diksiyon nasıl geliştirilebilir ? Bu ve bunun gibi soruların yanıtları bu yazımızda. Keyifli okumalar!
Diksiyon Nedir?
Diksiyon, karşılıklı sohbet ortamlarının, topluluk önündeki konuşmaların oldukça önemli bir parçasıdır. Diksiyon söylenen kelimelerin karşı tarafa etkileyici bir şekilde ulaşması, anlamlı hale gelmesi, diyalogların net bir hal alması için olmazsa olmaz bir unsurdur. Diksiyon; sesin doğru ayarlanması, konuşma hızına dikkat edilmesi, vurgu ve tonlamaların doğru yerde ve doğru şekilde ayarlanmasını ifade eder. Diksiyonda uygun kelimelerin seçimi de oldukça önemlidir. Diksiyonun iyi bir şekilde sağlanması iş toplantısı, konferans, seminer gibi topluluk önünde gerçekleşen konuşmalarda etkililik sağlayabileceği gibi, günlük sohbetlerde oluşabilecek yanlış anlaşılmaların önüne geçebilir ve sözü ilgiyle dinlenen kişi imajı çizmeye yardımcı olabilir. Sözsüz iletişimin ana unsurlarından olan jest ve mimikler, etkili diksiyonun da tamamlayıcısıdır.
Diksiyon Nasıl Geliştirilebilir?
Diksiyonu geliştirmeye yardımcı olmak amacıyla çeşitli sertifika kursları verilmektedir. Bunun yanı sıra, kendi yöntemleriniz ile de diksiyonunuzu geliştirebilirsiniz. Diksiyon geliştirmek için hazırlanan çeşitli tekerlemeler bulunmaktadır. Bu tekerlemelerin akıcı ve anlaşılır bir biçimde okunmasına yönelik alıştırmalar, diksiyonu geliştirmeye yardımcı olacak aktiviteler arasında yer almaktadır. Diksiyon geliştirme yöntemleri dendiğinde akla gelenlerden birisi de kalem alıştırmasıdır. Bu alıştırma, kalemin dişlerin arasına yerleştirilmesi ve cümlelerin söylenmesi ile gerçekleştirilir. Bu alıştırmaların düzenli aralıklarla yapılması sonucunda başarıya ulaşılabilir. Ek olarak, bir yazıyı yüksek sesle diksiyon kurallarına dikkat ederek okumaya çalışmak etkili bir yöntemdir. Yazının okunması sırasında farkettiğiniz hataları düzeltmeniz, zamanla o hataları yapmamanızı sağlayacaktır. İnternet ortamında diksiyon geliştirmeye yönelik çeşitli metinler mevcuttur. Bunun haricinde, uygun yavaşlıkta ve anlaşılır bir ses düzeyinde konuşmak, konuşma sırasında ilgili kelimeleri seçmeye özen göstermek, nefesi doğru ayarlamak iyi bir diksiyonun olmazsa olmazlarındandır.
İnsanlar tarafından ilgiyle dinlenmek, anlaşılır olmak ve karşı tarafa düşünceleri doğru bir şekilde aktarabilmek için iyi bir diksiyon olmazsa olmazdır. Diksiyon; ses ve tonlamaların doğru ayarlanması, vurgu ve tonlamalara dikkat edilmesi, kelimelerin özenle seçilerek, doğru cümleler içerisine yerleştirilmesi ile iyi bir konuşma sağlanmasıdır. Bunu yaparken jest ve mimiklerin ise doğru bir şekilde ayarlanması gerekir. Etkili iletişimden bahsetmek için ise gelişmiş bir diksiyon şarttır!
İlginizi çekebilir: Myers Briggs Kişilik Tipleri Ve Özellikleri
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!