Yapay zekanın (AI) neye benzediğini hayal ettiğinizde, birçok bilim kurgu filminin tasvir ettiği gibi insanlar tarafından geliştirilen bir bilinci düşünüyor olabilirsiniz. Yapay zeka, normalde insan zekası gerektiren görevleri yerine getirebilen bir sistemdir. Bunlar, problem çözmeyi, duyguları tanımayı ve hatta hastalıkları teşhis etmeyi bile içerir.
Online alışverişin de böylesine hız kazandığı bir çağda yapay zekanın pazarlama alanına entegre edilerek başarıyla çalışması kaçınılmaz ve oldukça keyifli bir son olmuştur. Bazılarımız için araştırdığımız bir ürüne Instagram sponsorlu gönderi olarak rastlamak hala şaşırtıcı olsa da şirketlerin çalıştığı bu algoritmalar, müşteriler üzerinde oldukça başarılı ilerliyor.
Bir Bakışta Yapay Zeka Pazarlaması
Yapay zeka pazarlaması, müşteri deneyimini iyileştirmek için teknolojiden yararlanmanın bir yöntemidir. Pazarlama kampanyalarının getirisini artırmak için de kullanılabildiği gibi hedef kitle hakkında fikir edinmek için “big data” analizi, makine öğrenimi ve diğer süreçler kullanılarak gerçekleştirilir. Müşterilerin taleplerini yakalamak adına ister e-posta pazarlaması yapıyor olun, ister müşteri desteği sağlıyor olun; yapay zeka, müşteri etkileşimleriyle ilgili tahminlerin çoğunu ortadan kaldırır.
Daha büyük ölçekte bir zamanlar insanlara bağımlı olan süreçleri otomatikleştirmek için kullanılabilir. İçerik oluşturma, reklamlar ve hatta web tasarımı, yapay zeka pazarlaması için oldukça kolayca gerçekleştirilebilen uygulamalardır.
AI ve Dijital Pazarlama
Dijital pazarlama dünyasında AI, pazarlama kampanyalarını kolaylaştırabilir ve şirketler için optimize edebilir. Ayrıca insan hatası riskini de ortadan kaldırabilir. Dijital pazarlama dünyasının çoğu hala insan zekasına bağlı olsa da bir “AI” programı verilerden başka hiçbir şey kullanmadan rapor oluşturabilir. Tabii yine de müşterilerle gerçek anlamda bağlantı kurmak için bir insan dokunuşuna ihtiyaç olsa da yarattığı kolaylık ile yapay zeka, yerini uzun yıllar koruyacağının ve geliştireceğinin sinyallerini veriyor.
Şu anda içerik pazarlaması küresel bir endüstriye dönüştü. Hatta bazı şirketlerin pazarlama kültürlerinde o kadar yaygın ki bunu tek pazarlama türü olarak görüyorlar. Yapay zeka, içeriği hem iyileştirme hem de üretme potansiyeline sahiptir, ardından onu doğru platformlarda doğru kişilerin önüne yerleştirir. Bu da ürünü ya da hizmeti doğru hedef kitleyle buluşturmak için önemli bir adımdır.
Yapay Zeka ile Geliştirilmiş Dijital Reklamcılık
Bu pazarlama stratejisinin işletmelerin reklam verme şeklini de değiştirmeye devam edeceğine inanılıyor. Aslında çok genel anlamda düşündüğümüzde günümüzün dijital reklam stratejileri, ilkel bir yapay zeka formu olmadan imkansız olurdu. Caddelerde gördüğümüz elektronik reklam panoları bile yapay zeka tabanlı dağıtım sistemleriyle güçlendirilebiliyor.
Çok uzun zaman önce reklam geliştirme çoğunlukla yaratıcılıkla ilgili bir çabaydı. Hala öyle olsa da işletmeler, reklamlarının etkili olmasını istiyorlarsa artık yaratıcılığın ötesine odaklanmalı. Bir yandan tüketicilerine ulaşmak isteyen işletmeler birçok insanın önüne yanlış reklamlar çıkmasına ve bu kirliliğe de sebep oluyor. Alakasız reklamlarla karşılaşan alıcılar reklamı kapatıp işlerine devam ediyor fakat bu esnada reklam verenler çoktan para kaybediyor.
İşletmeler, reklamları yalnızca alakalı izleyicilerin önüne yerleştirerek gelirlerini optimize edebilir. Reklamlar satın alındıktan sonra istenilen geniş ölçekte kişiselleştirilebilir. Günümüzde büyük ya da küçük oranlı birçok reklamveren kolay yollarla Instagram tanıtımlar bölümü ile bile zaten bu teknolojiyi kullanıyor.
Chatbot Teknolojisi
İşletmelerin doğru hamleler yapmasına katkı sağlayacak bir yapay zeka türü varsa bu kesinlikle “sohbet robotları”dır. Chatbot denilen sistemle muhtemelen karşılaşmışsınızdır. Müşterilerin sık sorulan sorularını yanıtlamada çevik ve etkili oldukları için zaten çok sayıda web sitesinde yaygın şekilde kullanılırlar.
Chatbotların bir silahı da müşteri deneyimi üzerinde sahip olabilecekleri etkidir. Bazı işletmeler için müşteri sorularının hızlı bir şekilde yanıtlanması için mesai saatlerine ya da elemana ihtiyaç yoktur. Chatbotlar, onlar için müşterilerine yardım edecektir.
Her şeyde olduğu gibi chatbotları kullanmanın bir doğru ve yanlış yolları vardır. Bu teknoloji, bir müşteri şikayeti konusunda asla son söz hakkına sahip olmamalıdır. Olası hatalara yol açabileceği gibi deneyimsel olarak da müşterilerin tercih edeceği bir format değildir.
Gelecekte akıllı chatbotların satış araştırması, müşteri adayı oluşturma ve müşteri hizmetleriyle ilgilendiğini görmek hiç de şaşırtıcı olmayacaktır!
Davranış Analizi ve Tahmine Dayalı Analitik
Giderek daha fazla şirket, pazarlama departmanları için veri bilimcileri ve programcılar gibi profesyonelleri işe alıyor. Bunun temel nedeni, becerilerinin yakında çoğu pazarlama kampanyasının bel kemiği olacak olması.
İnternet dev bir davranış bilimi laboratuvarı gibidir ancak o kadar çok veri kümesi vardır ki insanların yardımsız şekilde hepsini analiz etmesi düşünülemez. İşte yapay zeka tam da burada devreye girer.
Yapay zeka, makine öğrenimi ve büyük veri analizini kullanarak işletmelere müşterileri hakkında derinlemesine dönüşler sağlayabilir. İşletmeler bu sayede sadece etkileşimleri aşırı derecede kişiselleştirmekle kalmayarak aynı zamanda toplanan verilere dayanarak gelecekteki müşteri davranışlarını da tahmin edebilirler.
İşletmeler yapay zeka yatırımlarına bol miktarda bütçe ayırıyor ve gelecekte de ayıracak gibi gözüküyor. Yapay zeka kullanılabilirliği arttıkça , bu teknolojinin dijital pazarlamadaki yansımalarını hep birlikte keşfedeceğiz!
İlgini çekebilir: Uzaktan Çalışma Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Youthall’u takip et; dijital etkinlikleri, iş ve staj imkanlarını kaçırma!
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.