Hepimiz hayatımız boyunca türlü ikilemlerle karşı karşıya kalmışızdır. Bu ikilemlerin en önemlilerinden biri de muhakkak “Vakıf Üniversitesi mi, Devlet Üniversitesi mi?” sorumuza cevap vermekte yaşadığımız güçlüktür.
Şunu unutmamak gerekir ki, hepimiz birer markayız ve bu markayı üste taşımak bizim ellerimizde. Okuduğunuz okulun, seçtiğiniz bölümün size yapışacağından ve sizi takip edeceğinden hiç şüpheniz olmasın. Biz de bu yüzden yıllardan beri süregelen “Devlet Üniversitesi” mi “Vakıf Üniversitesi” mi ikilemine bir de biz ortak olalım dedik. 🙂
Gelin iki seçeneğimizi de beraber inceleyelim:
Devlet Üniversiteleri;
1.Öğretim görevlileri ve öğrencileri kalitelidir. Sizin gibi donanımlı olmak isteyen birçok arkadaşınız vardır. Haliyle daha çok çalışmanız ve efor sarf etmeniz gerekir.
2.Vakıf üniversitelerinde tek tip insanlarla karşılaşmanız kuvvetle muhtemeldir. Ancak Devlet Üniversitelerinde türlü türlü insanlarla karşılaşmanız mümkündür. Bu durum sizin iş hayatınızda çalışma arkadaşlarınızla daha iyi iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.
3.Okulu ne kadar uzattığınızın bir önemli yoktur. Çünkü bursunuzun kesileceği veya her yıl harcın artacağına dair söylentilere kulak asmak zorunda kalmazsınız. Gönül rahatlığıyla, güle oynaya okulunuzu bitirmeye gayret edersiniz.
4.Vakıf Üniversitelerinde 10 liraya yiyeceğiniz bir yemeği, devlet üniversitelerinde çok cüzi rakamlara (1-2 liraya) yersiniz.
5.Bazı devlet üniversiteleri itibar demektir ki çoğu zaman “Ben X okulunda okuyorum” derseniz konuşmanızın devamını getirmenize gerek kalmaz.
Vakıf Üniversiteleri;
1.Devlet üniversitelerine kıyasla teknolojik imkanları daha yüksektir. İyi bir donanıma ve öğretim kadrosuna sahiptir.
2.Sanılanın aksine eğitime fazlasıyla önem verilir. “Valla ben anlatır çıkarım, alırım yine maaşımı olan size olur” algısı yoktur. Çünkü öğretim üyesi anlatmazsa başına geleceği bilir.
3.Devlet üniversitelerinde çok iyi öğrenciler olabilir ancak vakıf üniversitelerini imkanları için tercih eden zeki öğrencilerin varlığı göz ardı edilmemelidir.
4. Derslerin kötü olması halinde YÖK bursun kesilmez. Ancak okuluna göre istisnalar söz konusu olabilir. Bu yüzden seçeceğiniz üniversiteyi üşenmeden en ince ayrıntısına kadar araştırmanız gerekir.
5.Bazı Vakıf üniversiteleri kendi vakıf bünyelerinde veya anlaşmalı kurumlarında staj imkanı (“Staj demişken, stajımı nerede yapacağım” diye içinizden geçiriyorsanız, Stajim.net‘e göz atabilirsiniz 😉 )
6.Devlet Üniversitelerine nazaran öğrenci sayısının az olmasından dolayı hocaların başı kalabalık değildir. Onlara sürekli sorular yöneltebilir, birçok konuda rahatlıkla fikirlerini alabilirsiniz. Emin olun sizin gibi öğrencilere yardım etmek için can atıyorlar.
7.Biri size durup dururken “Yoksa sen burslu musun?” sorusunu yöneltmez, hatta burslu olduğunuz için hocalarınız size saygı gösterir. Bu durum kendinizi özel hissetmenize neden olur.
8. Dizi ve filmlerde rastladığınız, ukala tavırlar sergileyen öğrencilere pek rastlanmaz. Böyle bir durumla karşılaşılırsa kapı dışarı bile edilebilir. Nihayetinde orası da bir eğitim yuvasıdır 🙂
Son olarak diyeceğim şudur ki: Devlet üniversitelerinden de vakıf üniversitelerinden de çok başarılı insanlar yetişir. Nerede olduğunuz farketmez. Nerede okuyor olursak olalım işin her zaman bizde biteceği gerçeğini hiçbir zaman unutmamalıyız.
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları