Ders Çalışırken Müzik Dinlemenin Faydaları

Sınavların başlamasıyla beraber hiçbir şey keyifli gelmeyebilir ama biliyoruz ki ders çalışırken işleri daha eğlenceli hale getirmek için müzik çok doğru bir tercihtir. Kitap okurken, kütüphanede rapor yazarken kulaklık takan öğrenci sayısını düşündüğümüzde, aynı şeyin ders çalışmak için de geçerli olabileceğini söylemek yanlış olmaz. Ama siz hala müzik dinlemenin size fayda sağlayıp sağlayamayacağı konusunda kararsızsanız, sizin için neden denemeniz gerektiğini anlatan bir liste hazırladık.


1. Daha Eğlenceli Hale Getirir

Müzik dinlemenin bilimsel olarak bir insanı daha mutlu, daha motive ve rahat hissettiren dopamin salınımına neden olduğu kanıtlanmıştır. Çoğu kişi hala müzik dinlemenin fayda sağlayıp sağlayamayacağı konusunda açık olsa da, üniversite hayatının onsuz çok daha sıkıcı ve sıkıcı olacağını inkar edilemez. Bir miktar müzik, başınızı eğmek ve kendinizi işinize zorlamak için ihtiyacınız olan tek şey.


2. Daha İyi Görselleştirmenizi Sağlar

Doksanlı yıllarda popüler bir teori olan Mozart dinlemenin sizi daha akıllı yapacağını iddia eden birçok tartışma oldu. Son araştırmalar bu iddialara itiraz etmeye hazırlanırken bu, annelerin ve öğretmenlerin çalışma döneminde müzik dinlemelerini engellemedi. Bunun nedeni ise klasik müziğin mekansal-zamansal akıl yürütmeyi ya da şekilleri zihinsel olarak manipüle etme yeteneğini gerçekten geliştirebileceğini düşündüren hala çarpıcı veriler olmasının nedenidir.


3. Daha Az Endişeli Hissetmenizi Sağlar

Geçtiğimiz yıllarda  İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre her 4 öğrencinin birinde zihinsel sağlık sorunları yaşadığını öğrenildi. Katılanlar arasında kaygı ve stres en yaygın olanı gibi görünmektedir. Öğrencilerin sürekli baskı altında olduğu göz önüne alındığında, bu istatistik tamamen şaşırtıcı değil ancak yine de oldukça endişe verici.

Anksiyete ve stresten muzdarip birçok öğrenci gibiyseniz, o zaman okurken rap müzik dinlemeyi denemek isteyebilirsiniz. Cambridge Üniversitesi Profesörleri tarafından yapılan araştırmaya göre, hip-hop müziği, dinleyicileri için zihinsel sağlık sorunlarını daha iyi kabul etmelerine, yönetmelerine ve daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olabilecek canlandırıcı bir etki sağlıyor.


4. Beyninizin Egzersiz Yapmasını Sağlar

Sayısız kez çalışmanın önemini duydunuzu farkındayız, ancak beyninizi kullanmanın önemi hakkında kimse gerçekten konuşmadı. Tıpkı vücuttaki diğer organlar gibi, beyin de yaşlanır ve uygun bir bakım yapılmadan çok kötü yaşlanabilir. Okumak, bulmaca çözmek ve yazmak gibi beynin icabına bakmanın birçok yolu var ama müzik dinlemek belki de hepsinden daha kolay ve en uygun olanı.

Neuropsychology dergisinde yayınlanan bir makalede, profesör Brenda Hanna-Pladdy, müzikal aktivitenin gelecekte daha fazla zorluk için eğiten beyin için bilimsel bir egzersiz olarak hizmet ettiğini belirtti. Bu nedenle, özellikle yedi yaşından önce müzik eğitimi almış kişilerin daha sağlıklı beyinleri vardır. Buna ek olarak Alzheimer gibi zayıflatıcı hastalıklara yakalanma olasılığı daha düşüktür. Müzikten yararlanmak için belli bir yaş için beklemeniz gerekmez.


5.Rahatlamanıza Yardımcı Olur

Sayısız araştırma, rahat hissetmenin size bolca yoldan fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Olumlu olmaya yatkınsanız, bilgiyi daha iyi koruyorsunuz ve nasıl bir tatsızlık olursa olsun kolayca kaybolmuyorsunuz. Öğrenciyken rahat olmak, özellikle beyninizin her zaman bildiği şeyleri hatırlamakta zorlandığı şeylere dönüşebilir. Şimdiki zamana odaklanmak yerine, daima paniklemiş bir zihin durumuna neden olacak bir sonraki ne yapılacağını düşünmeye çalışıyorsunuzdur. Müzik sizi sakinleştirirken, tansiyonunuzu düşürerek, kas gerginliğini azaltır ve rahatlatarak dikkat sürenizi arttırmanıza yardımcı olabilir.

İlgini Çekebilir: Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ