Yeni bir çalışma ortamına girdiğimizde genellikle acemi ve tecrübesiz iş hayatımıza karşın saçı beyazlamış, egosu kendinden yüksek, daha dolgun maaşlı insanlarla karşı karşıya kalırız.
Durumlar karşısındaki tecrübesizliğimiz bu gibi anlarda bize kendimizi olduğumuzdan daha ürkek hissettirebilir. Fakat şu unutulmamalıdır ki; siz bu iş için seçildiniz ve o koltuklardan birinde kurulu vaziyette oturmak en az diğer rakipleriniz kadar hakkınız. Dolayısıyla attığınız adımlar, verdiğiniz kararlar ve yaptığınız tercihler bakımından sizi bir sıraya sokmamız gerekirse, yazımızın başında bahsettiğimiz beyaz saçlı, hayli tecrübeli gözüken insanlardan çok da geri de olmadığınızı kendinize kabul ettirmeniz gerekir.
Bunu göz önünde bulundurarak aşağıda sıraladığımız bazı kelime hatalarından uzak durmanızı öneririz.
- Bunu bilmiyorum
Kesinlikle bütün cevapları biliyor olmanızı beklemiyoruz. Zaten doğası gereği bütün soruların cevabı pek de insana bahşedilmiş bir lütuf değildir. Fakat birlikte çalıştığınız insanlara sordukları soru karşısında ‘’Bilmiyorum’’ cevabını vermek sizin konuya ne denli ilgisiz olduğunuzu oldukça açığa vuracaktır. Bunun yerine; ‘’ aslına bakarsan ben de tam o konuyla ilgileniyordum’’ ya da ‘’ bu konu hakkında fikrini alabileceğin birini tanıyorum’’ demeniz size yeterli prestiji sağlayacaktır.
- Patronuma sormalıyım
Kariyerinizin hangi basamağında olduğunuz önemli değil, bazı durumlarda patronunuza danışmanız gereken kesin konular vardır. Fakat bu gibi olaylar son kararları her daim patronunuzun vereceğini göstermez. Kendi kararlarınızı alabiliyor olmanız aynı zamanda bilgi birikimi geniş bir havuza sahip olduğunuzu da açığa vurmanızı sağlayacaktır.
- Yeterince iyi mi?
Kendinden ve yaptığı işten emin gözükmeyen bir çalışan, patron tarafından göze batmaya yeter bir sebep gözükebilir. Eğer yaptığınız işten yeterince emin değilseniz; patronunuzdan size biraz daha zaman vermesi için ona küçük kelime oyunları yapabilirsiniz. Bu sizi daha tecrübeli ve kıvrak zekâlı gösterebilir ama kesinlikle acemi göstermeyecektir.
- ‘’Selam ben Ali’’
Sosyal bir platformda kendinizi sadece isminizi kullanarak gayet samimi ve sevimli bir şekilde kendinizi tanıtabilirsiniz. Fakat profesyonel bir çalışma ortamında bu sizi komik bir duruma düşürebilir. Aynı zamanda kulağa kişilik özelliklerinizden birinin yeterince öz güven sahibi olmaması olarak aksettirebilir. Bunun yerine yeterince etkileyici bir giriş size karşı bakış açılarının büyük oranda değişmesini sağlayacaktır.
‘’ Merhaba, Ali Yılmaz; iş görüşmesi için buradayım’’ daha etkili olacaktır.
- Senin için ne zaman müsaitse o zaman uygunum
Eğer iş arkadaşlarınızdan birisi sizi Salı sabahı 5.30 da kahvaltıya davet ettiyse, bu zaman dilimi sizin için herhangi bir sorun teşkil etmiyor olsa dahi (bütün samimiyetimizle söylüyoruz) onu reddedin. Ona öğle saatlerinin programınıza göre daha esnek olabileceğinden bahsederek biraz geciktirmeyi deneyin. Bu sizin ne kadar kabarık bir ajandaya sahip olduğunuzu ve onunla buluşmak için programınızın bazı yerlerinden fedakarlıkta bulunmak zorunda kaldığınızı hissettirecektir.
Saydığımız maddeler insan hayatı için yapay gözüküyor olsa da bazı durumlarda insan kendi kendini kurtarma mecburiyetindedir. Sıraladığımız maddeleri göz önünde bulundurarak atacağınız adımlar, hakkınızda herhangi bir düşünceye sahip olmayan insanlara, göz korkutucu sağlam ipuçları vermenize yardımcı olacaktır.