Değişim Yönetimi aslında günümüzde çok fazla bilinmemekle beraber olup, öneminden haberdar olmadığımız bir konudur. Peki, nedir bu Değişim Yönetimi? Neden üzerinde bu kadar duruyoruz ve gelecek için neden bu kadar önem taşıyor?
Değişim Nedir?
Değişim aslında önce bireysel olarak başlayan daha sonra bütün hayatı kapsayan bir var oluştur ve aynı kalmama durumudur. Geliştirmek ve daha ileriye taşımak için verdiğimiz çabanın bizde oluşturduğu histir. Bunun yanı sıra değişimin; hedefin zorluğu, direncin gücü, kararlılık gibi çeşitli boyutları da vardır.
Değişim Yönetimi Nedir?
Değişim yönetimi, bir başarıyı ve bu başarının sonuçlarını doğru yönlendirmek adına; bireylerin değişimi başarılı bir şekilde benimsemeleri için hazırlanmaları ve desteklenmelerine rehber olan sistematik bir yaklaşımdır.
İnsanların değişimlere ve yeniliklere direnç göstermesi, varoluşundan kaynaklı olarak doğal bir tepki olsa da bireyler değişim anlarında doğru desteklendiği takdirde başarılı bir şekilde bu sürece adapte olabilirler.
Bireysel değişim yönetimi aslında insanların değişim sırasında neler yaşadığını bununla beraber değişime başarılı bir şekilde adapte olmaları için neler yapması gerektiğini bilmeyi gerektirir. Bu noktada başarı unsuru ise, bireylerin günlük rutinlerinde ortaya çıkarılan aksaklıkların ve değişikliklerin yanı sıra kurumun değer sistemi, kültürü ve geçmişte değişimlerle olan deneyimleri gibi özellikleriyle de bağlantılıdır.
Prosci, yıllarca bireylerin değişim anlarında neler yaşadıklarını ve bu yaşananlardan nasıl etkilendiklerini incelemiştir. Bu araştırmalar sonucunda da bugün dünyada en yaygın olarak kullanılan değişim modellerinden biri olan ADKAR Modeli’ni geliştirmiştir.
İlginizi çekebilir: Davranış Ve Düşüncelerin Değişimi: NLP Tekniği