Staj, iş hayatına atılan ilk adım olup, iş hayatındaki “Sen” i tanımak için harika bir fırsattır ve zorunlu olsun ya da olmasın mutlaka staj yapmak gerekir! Gözlerini devirerek “Fotokopi çektirecek, angarya işlerle uğraştıracaklar.” dediğini duyar gibiyim. Sakın ha! Bu tamamen senin elinde. Evet, yalan yok, öyle işler yapmanı da isteyecekler ve yardımcı olmak adına elbette yapmalısın ama asıl görevin haline hiçbir zaman gelmemeli.
Fotokopi çekmeyi reddettiğin zaman olduğun departmandan deyim yerindeyse sürüleceksin de ama pes etmek yok. Zaten çalışkanlığını gördüklerinde kendileri tekrar isteyecek seni. Unutma! Sen iş hayatıyla ilgili bir şeyler öğrenmek için oradasın ve sen yokken ’angarya’ işleri nasıl yapıyorlarsa sen varken de öyle devam edebilirler.
1) Kendine Güven!
Stajdaki heyecan dolu ilk gününe “Merhaba!” de. Çalışma arkadaşlarınla tanışacaksın ve haliyle gerginsin ama gülümsemeyi unutma! Hem sevdiğin bölümü okuyorsan yapacağın işi de bir o kadar seveceksin, gülümsememen için hiçbir neden yok. Ayrıca bugün senden mutlusu mu var yahu? Çalışmaya hazır ve çok hevesli olduğunu yüzündeki kocaman gülümsemeden anlamalılar. Özgüveninle göz doldur ve enerjini ortama bir güzel yay! ☺
2) Girişken ol!
Ofiste her şey yolunda gidiyor, işlere alıştın ve kendince bir düzen oturttun ama bazı işler ofis içinde olmayıp sahaya, depoya ya da iş takibi için ofisten çok uzak bir semte gitmeni gerektirebilir. E tabii ki bilgiye aç bir stajyer olarak asli görevin ‘her işi öğrenmek’ olduğu için tüm işleyişi anlamak adına gelen tüm fırsatları değerlendireceksin.
Ve hazırsan ilk engel hikayesi geliyor! ☺
Depoya gidilmesi gerekir ve heyecanla “Ne zaman gidiyoruz?” diye soran stajyer “Kadınsın, ne işin var depoda!?” diye bir cevap alır. Kadının iş hayatındaki öneminden bahsettiğimiz ve kadın istihdamını arttırdığımız şu güzide yıllarda gelen cevap karşısında stajyer şok, stajyer iptal!
Ve iç ses rahat durmaz: “Saçmalama stajyer! Kendine gel ve haklarının peşinden koş!”
İlk şoku atlatan stajyer, içinde kopan fırtınalara rağmen sakin bir şekilde gülümseyerek kadının iş hayatındaki yerinden bahsetmeye başlar. Yılmadan, sabırla dil döken stajyerin ısrarları ve haklılığı karşısında bunalan şef sonunda depo için yeşil ışık yakar. Depodaki işlere oldukça hevesli bir şekilde koşturan ve çaktırmadan yapılan sınavlardan geçen stajyer, şefinin güvenini kazanarak gururla günü bitirir. Bundan sonra kim tutar stajyeri? ☺
3) Anlatmaktan Yılma!
Çalıştığın yerde kadının arka planda olması gerektiğini düşünen kadın çalışma arkadaşların da olacak. Öyle bir ortamda kalmak zorunda olmamanı dilerim ama sanırım birkaç yıl daha böyle sürecek. Her şeye rağmen yine söylemek isterim ki her şey senin elinde, bizim elimizde. Anlatmaktan yorulmayacaksın! Kadının her yerde olabileceğini önce kadına anlatacaksın ki kız kardeşlik ruhu güçlensin. Önce kadın bilinçlensin ki her yerde olabilelim.
Gergin girdiğin o ofisten daha bilgili ve güçlü bir sen olarak çıkman dileğiyle …
Not 1: Tavsiyeler tecrübeyle sabittir ☺
Not 2: Kız kardeşlik bilincini oluşturan Leyla Alaton’a sevgiler… ♥
Halime Zeynep SÜRÜCÜ
Uluslararası Ticaret ve Lojistik/4
Havacılık Yönetimi/2
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.