Hayatımızdaki tüm evrelerde bilgiye ihtiyaç duyarız. Öğrenmenin, keşfetmenin sınırı olmadığını görürüz. İşte tam da bu konuda bize en yardımcı olan şey kitaptır. Kitaplar bizim bazen en önemli yol göstericimiz, bazen yakın arkadaşımız, bazen ise uzun bir yolculuk yaptığımız zaman makinesidir. Kısacası hayatımızda çok büyük bir yere sahip olan kitapların önemini daha detaylı anlatmak istiyorum.
1. İletişim kurabilme yeteneğini arttırır!
Kitap okudukça iletişim kurmamız kolaylaşır. İfade etmek istediklerimizi karşı tarafa çok daha akıcı ve açık bir dille anlatmamızı sağlar. Özellikle konuşmada cümle kurarken sözcükleri kolay bir şekilde bütünleştirmemizi ağlar.
2. Stres azaltır!
Yoğun tempodan, sınavlardan, sorumluluklardan bunaldığınızda kaçmak istediğiniz tatil gibidir kitap. Herkesin bazı dönemlerde yapması gerekenleri bırakıp kaçmak istediğini tahmin ediyorum. Böyle bir dönemde en iyi arkadaşınızın kitap olabileceğini söylemek istiyorum. Çünkü kitaplar sizi alır farkı diyarlara götürür, hiç tatmadığınız tatlar tattırır, hiç yaşamadığınız serüvenlerin içinde bulursunuz bir anda kendinizi. Bir bakarsınız ki ne stres kalmış, ne sıkıntı.
3. Empati kurmanızı sağlar!
Bir insanı tam anlamıyla anlamanın yolu empati yapmaktan geçer. Bu konuyu tartışmaya açık bile bırakmıyorum. Ben onun yerinde olsaydım ya da o benim yerimde olsaydı ne olurdu sorularına cevap verebilmemizdir empati. Kitaplar bize bunu en iyi şekilde öğretirler. Bunu kendi hayatımızda uygulayabilmemizi sağlarlar.
4. Hayata bakış açınızı değiştirir!
Yaşadığımız çoğu sorundan büyük bir dertmişçesine bahsederiz. Halbuki dert diye anlattığımız şeyler hayatımızda nokta kadar önemli olmayacak derecededir. Hatta belki de başka birinin hayatı için gülüp geçilecek bir durumdur. Şu kısa hayatta yaşadığımız her olaya dert dememeyi öğretir kitaplar. Bunun bilincine getirir bizi. Öte yandan sanata, müziğe, insanlığa, duyarlılığa daha çok yaklaştırır bizi.
5. Daha hızlı düşünmenize yardımcı olur!
İnsan beyni sürekli olarak düşünmeye ve öğrenmeye açıktır. Sürekli olarak bunu gerçekleştirmeyen beyin ister istemez hızını düşürür, temposunu kaybeder. Ama okuyan birinin beyni sürekli aktif ve dinamik olacaktır. Dolayısıyla hızını kaybetmesini engellenmiş olur, üretkenliğine devam eder.
6. Odaklanmanızı sağlar!
Kitap okumak için en uygun ortamların sessiz mekanlar olduğu bilinir. Aslında gürültülü ortamlarda okuyabilen insanların daha fazla odaklanabildiğini söylememiz gerekir. Odaklanma gücü konsantrasyonu da beraberinde getirir. Yaptığımız herhangi bir işte başarılı olabilmek için özellikle konsantrasyonumuzun fazla olması gereklidir. Bunun için daha sesli ortamlarda bile kitap okuyabilen insanların odaklanma gücü daha yüksektir.
Bu yazımda kitap okumanın birkaç faydasından bahsettim ve sizleri de kitap okumanız için motive etmeye çalıştım. Bu denli faydası olan bir aktiviteyi hayatınızdan eksik etmeyeceğinizi umuyorum. 😊
Yazar: Beray Velioğlu