Yalnızca nitelik ve başarılarımızı sergilediğimiz bir belgeden çok daha fazlası olan CV’miz, aslında Aday Takip Sistemi’nden (ATS) geçmemizi sağlayan, iş alım görevlilerinin dikkatini çeken ve başvurduğumuz iş için mülakat hakkı kazanmamızı mümkün kılan bir “vitrin” görevi görür. Bu nedenle, CV’mizin kusursuz olması oldukça önem arz eder.
Peki, ilgi çekici ve kusursuz bir CV nasıl hazırlanır? Bu sorunun cevabı, aşağıdaki 10 ipucunda saklı! Gelin, birlikte bakalım.
Teknik Becerilerinize Odaklanın
Kariyer koçu Mark Misiano’ya göre kusursuz bir CV’ye giden yol, ATS’i anlamak ve ihtiyacınız olan anahtar kelimeleri bilmekten geçiyor. Bu noktada, odaklanmanız gereken ilk şey de teknik beceriler olarak öne çıkıyor.
Misiano, mülakat kapılarını açan şeyin genellikle teknik beceriler olduğunu belirtiyor. Buna göre, sahip olduğunuz teknik becerileri temel yetkinlikler veya uzmanlık alanları gibi CV’nizde öne çıkan alanlarda listelemeniz öneriliyor. Mesela, yazılım alanında uzman biriyseniz ve teknik becerileriniz programlar, sistemler ve araçlardan oluşuyorsa, rol için en alakalı olan becerileri vurgulamak ve alfabetik bir sıraya dizmek işe alım görevlisinin aradığını bulmasını daha kolay bir hale getirecektir.
Buna ek olarak, becerilerinizi net ve daha okunabilir hale getirmek için boşluk, madde işaretleri ve renk gibi unsurları kullanmak da işinize yarayacaktır.
İş Tanımlarından Başlayın
CV’nizi başvurmak istediğiniz rollere göre uyarlamanızın oldukça önemli olduğunu belirten Misiano, CV’leri “uyarlama” ve “hedefleme” olarak ikiye ayırıyor. Uyarlama, başvuracağınız rolün türüne odaklanarak hızlı başvuru yapmayı mümkün kılan CV türünü ifade ederken hedefleme ise spesifik bir şirketteki spesifik bir role odaklanmayı içeriyor. Missiano, CV uyarlama sürecini şu şekilde açıklıyor:
“Bir müşteriyle çalışırken, ilgilendikleri roller için birkaç farklı iş tanımını mutlaka alırım. Daha sonra, bu iş tanımlarında hangi anahtar kelimelerin olması gerektiğini belirlemek için yapay zekayı farklı şekillerde kullanırım. ChatGPT gibi bir araca, bu iş tanımları arasında en yaygın görülen anahtar kelimeleri ve ifadeleri belirlemesini isterim. Bu sayede, müşterilerimin deneyimlerinden hangi ifadeleri seçip nasıl uyarlayacağımızı ve özgeçmişte değerlerini nasıl anlatacağımızı şekillendiren bir dil kullanırım.”
Öte yandan, CV’nizi spesifik bir role göre hazırlamanız yani hedeflemeniz için de ilk olarak iş tanımını çok dikkatli bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Özellikle nitelik, gerekli beceriler ve görevler listenin ilk birkaç maddesine odaklanmak gerektiğinin altını çizen Missiano, bu noktaların anahtar kelimelerle açık bir şekilde vurgulanmasını tavsiye ediyor.
Yanıltıcı Olmaktan Kaçının, CV’nize Yalnızca Sahip Olduğunuz Becerileri Ekleyin
Bir iş tanımından anahtar kelimeleri ifadeleri alırken CV’nize her şeyi dahil etmek kulağa oldukça cezbedici gelebilir. Öte yandan, bu, mülakata çağrıldığınızda CV’nizde yazan becerilerinize ilişkin deneyimlerinizi anlatamama gibi bir riski de beraberinde getirir.
Bu nedenle, CV’nize yalnızca sahip olduğunuz beceri ve deneyimleri dahil etmek en sağlıklısı olacaktır. Örneğin, hiç proje yönetimi deneyimizin yoksa CV’nize proje yönetimini dahil etmeniz, işe kabul edildiğiniz ve proje yönetmenizi gerektiren noktada sorun çıkarabilir.
Kısacası, yalanlarla örülmüş bir CV’nin sizi başarısızlığa sürükleme ihtimali oldukça yüksektir.
Farklı İsimlendirmeler Yüzünden Fırsatları Kaçırmayın
Beceri ve deneyimler, farklı şirketler ve kişiler tarafından farklı şekillerde adlandırılabilir. Bu yüzden, deneyimlerinizi farklı şekillerde tanımladığınız bir fırsatı kaçırmadığınızdan emin olun. Bu durumun özellikle de aktarılabilir beceriler veya farklı sektörler arasında geçiş yaparken geçerli olduğunu belirten Misiano, yapay zekanın bu konuda oldukça yardımcı olabileceğini ifade ediyor.
Buna göre, ChatGPT ya da başka herhangi bir yapay zeka sohbet robotuna girerek kendi becerilerinizi girebilir ve becerilerinizin başka bir beceriye benzer olup olmadığını ya da farklı bir şekilde isimlendirilip isimlendirilmediğini öğrenebilirsiniz.
CV’nize Her Şeyi Dahil Etmekten Kaçının
CV’nize ekleyeceğiniz beceriler konusunda seçici olmak, yalnızda başvurduğunuz rol ile alakalı ve ilgi çekici becerileri dahil etmek sizin için en iyisi olacaktır. Misiano’ya göre temel yetkinlikler, uzmanlık alanları veya beceri ve nitelikler altında çok uzun bir liste oluşturmak, yeteneklerin tümünde yeterince uzmanlaşmadığınız izlenimi yaratarak asıl yeteneklerinizin etkisini azaltabilir.
Bu nedenle, 30 beceriniz olsa dahi başvurduğunu rol ile en alakalı 8-10 beceriyi şeçerek odağı bu becerilere çekmek çok daha etkili olacaktır.
Sizi Özel Kılan Bir Beceriniz Yok Gibi mi Hissediyorsunuz?
Özellikle de uzun süredir aynı sektörde, aynı işte veya aynı şirkette çalışan kişiler, becerilerinin özel olmadığı; sadece her gün yaptıkları rutin şeyler olduğu izlenimine kapılabiliyor. Bu nedenle de bazen sizi özel kılan şeyin ne olduğunu bulmanız gerekiyor.
Bu gibi durumlarda Misiano, müşterilerinden 20 dakika boyunca yaptıkları işlerden bahsetmelerini istediğini aktarıyor. Müşterilerin bunu yaparken farkında olmadan yeteneklerinden bahsettiğini kaydeden Misiano, “Kendinizi gururlandıran şeyleri düşünün, çünkü gurur duyduğunuzda bunu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğinizde bunu özgeçmişinize ekleyebilir, onu güçlendirebilir, doğru anahtar kelimelerle vurgulayabilir ve mülakata girdiğinizde bu konuda konuşabilirsiniz.” ifadelerini kullanıyor.
Bir Beceriye İhtiyacınız Varsa Onu Öğrenin
Başvurmak istediğiniz işlerde sıkça karşılaştığınız ancak sahip olmadığınız bir beceri varsa, bu beceriyi öğrenmeye başlamanın tam zamanı olabilir. Bu durumda beceriyi öğrenmeye başladığınızı ancak bu sürecin hala devam ettiğini göstermek için CV’nize tarih eklemesi yapmanızı öneren Misiano, bunun kişide daha fazla öğrenme istediğini de pekiştirdiğini aktarıyor.
CV’nize Yumuşak Becerileriniz Eklerken Yaratıcığınızı Kullanın
Misiano’ya göre yumuşak becerilerin CV’de ne kadar gerekli olduğu, rolün gereksinimlerine göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, bir CEO’nun CV’sinde daha fazla yumuşak beceri yer alabilirken bir mühendisin CV’sinde teknik beceriler daha çok bulunabilir.
Bununla birlikte, Misiano, yumuşak becerilerin adayları birbirinden ayırmayı zorlaştırdığını, bu nedenle bu becerilerin CV’ye eklenmesinin oldukça zor olduğunu belirtiyor. Bu becerilerin çok sık kullanılmalarına bağlı olarak anlamlarını yitirdiğine dikkat çeken Misiano, doğru formülün “Yumuşak Beceri + Teknik Beceri” şeklinde olduğunu ifade ediyor.
- “Aktif dinleme ve empatiye dayalı açık kapı politikası sayesinde bir yıl boyunca %0 çalışan devri sağlandı.”
- “Sektördeki değişimden önce ihtiyaçları öngörerek önemli olduğunu belirlediğim yeni bir ürün piyasaya sürerek iki yılda karı %90 artırdım.”
CV’nizi ATS’e Göre Yazmayın
Çoğu insan ATS konusundaki endişeleri nedeniyle CV’sini bu sisteme uygun bir şekilde yazmaya çabalıyor, ancak Misiano’ya göre bu çaba biraz yersiz. Misiano, adayların ATS’den geçememesinin sebebinin genellikle anahtar kelimeleri iyi optimize etmemiş olmamaları değil de ele sorularına verdikleri yanıtların ya da deneyim yıllarının yetersiz olması olduğunu belirtiyor.
Bu nedenle Misiano, anahtar kelimelere takılarak bir kelimeyi tekrar tekrar CV’nize dahil etmek yerine CV’nizi onu okuyacak kişiye göre yazmanızı öneriyor. Asıl karar merciinin bu kişiler olduğuna dikkat çeken Misiano, “İnsan hataları ve önyargılarıyla programlanmış bir bilgisayara güvenmek istemem. Karar veren kişinin karşısına doğrudan çıkıp doğru anahtar kelimeleri kullanarak, bu işi ilk günden itibaren yapabileceğime dair güven oluşturmak istiyorum. Bu yüzden her zaman insanı düşünerek yazarım,” diyor.
Her Şey Anahtar Kelimelerle İlgili Değil
Misiano, anahtar kelimelerin “her şey” olmadığına dikkat çekiyor:
“Sadece tıklayıp başvuru yapıp sonra da bekliyorsanız, yanlış yapıyorsunuz. Anahtar kelimeleri optimize ediyoruz ki biri özgeçmişinize baktığında, ‘Evet, evet, evet, ihtiyaç duyduğum tüm becerilere sahipsin!’ diyebilsin. Özgeçmişi bir insan için yazıyoruz çünkü iş arama stratejisinin özü, ilişkiler kurmak, insanlarla tanışmak, merak uyandıran konuşmalar yapmak, sektördeki insanlarla iletişim kurmaktır. İşte bu, sizi işe alım yöneticisinin karşısına çıkarır.”
Misiano, başvuru sürecinde CV’nizi olabildiğince güçlü hale getirmek için iş arama stratejinizin farklı unsurlarına odaklanmanız gerektiğini belirtiyor. Ancak bunun ötesine geçerek insanlarla yüz yüze görüşmeye çaba harcamak ve kelimelere güvenmek yerine ilişki kurmayı önceliklendirmek çok daha sağlıklı olacaktır.
İlginizi çekebilir: Bu 6 İpucu ile “Neden Sizi İşe Almalıyız?” Sorusunu En İyi Şekilde Cevaplayın!