İş arayan herkesin sıklıkla gerçek cevabını aradığı bir soru vardır: “CV nedir?” Cevabı ararken bir de yapılan yanlış, CV ve özgeçmiş kavramlarının karıştırılmasıdır. Şimdi tüm bu yanılgılara son vermek adına ikisinin arasındaki farkları inceleyeceğiz.
CV, Latince’de “yaşamın anlamı” demek olan bir terimin kısaltmasıdır. Çalışma geçmişini ve deneyimleri listeleyen özgeçmişin yanında becerilerinizi ve eğitiminizin kısa bir özetini de içerir, yani daha kapsamlıdır. Başarılar, ödüller, onurlar ve yayınlar CV’nin birer alt başlığı olabilir. Tek taraflı ve bir sayfadan nadiren daha uzun olan özgeçmişin aksine CV, profesyonel başarılarına bağlı olarak iki, altı hatta on iki sayfa bile olabilir.
Ana fark nedir?
Kısa cevap vermek gerekirse: uzunluk. Gelelim açıklamaya…
Her ikisini de profesyonel kariyerinizde iş başvurularınızda kullanabiliyor olsanız da ikisi de her zaman değiştirilebilir değildir. CV’niz sertifikalarınız, sunumlarınız, araştırmalarınız vb. gibi birçok alt başlığı bünyesinde barındırdığı için doğal olarak çok daha uzundur. CV, özgeçmişten çok daha fazla akademik geçmiş bilgisi barındırır.
Genellikle ABD’de akademi ve tıp alanındaki insanlar CV yerine özgeçmiş (resume) kullanma eğişimi gösterirler. İkisini de şablonunuza göre hazırladıktan sonra yazım hataları ve bilgi yanlışlığı anlamında sağlam bir kontrolden geçirmenizi tavsiye ederim. Karşı taraf sizi nitelikleriniz, başarılarınız hatta kimliğiniz anlamında bile ilk kez bu belgelerle değerlendirecek, bunu sakın unutmayın.
Her ikisine de doğru anahtar kelimeleri ekleyerek karşı tarafa istediğinizi vurgulayabilirsiniz. Tüm anahtar kelimeler, işvereninize o pozisyon için doğru aday olduğunuzu kanıtlamak için göz kırpacaktır. Hatta belgenizi bir otomatik robot bile bu anahtar kelimelere göre eliyor olabilir. Bunun yanı sıra biçiminizin tekdüze olduğundan emin olmanız gerekmekte, bazı şeyleri numaralandırdıysanız tüm alt başlıklarda numaralandırma taktiğiyle ilerlemelisiniz.
Özgeçmiş (Resume) nasıl yazılmalıdır?
Eğitim, çalışma geçmişi, kimlik bilgileri ve başarıların özetini içermesi yeterli olan özgeçmiş, olabildiğince kısa olmalıdır. İş başvurularında talep edilmesi oldukça olası olan bu belgenin kronolojik, işlevsel ve kombinasyon formatları da bulunmaktadır. Sizden istenilene, yani iş türünüze, göre en uygun formatı seçmeniz gerekmektedir.
Artık CV ve özgeçmişin farklarını biliyorsunuz, kendinize uygun formatı hala oluşturmadıysanız CV Hazırla bölümünü de ziyaret edebilirsiniz!
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.