Merhaba sevgili Youthall ailesi,
Bu yazımızda iş hayatına yeni atılan, veya staj ve iş olanaklarını takip ederek atılmak üzere olanlar için iş ortamında kendinizi daha görünür ve başarılı kılmanın ip uçlarını vereceğiz.
Her ne kadar önceki nesiller arasında en eğitimli ve kültürel açıdan farklı olsalar da, bürokrasiden hoşnut olmayan ve geleneksel hiyerarşileri reddeden yapılarıyla daha sık iş değiştiren yeni nesli motive etmek ve elde tutmak için birçok kurum iş ve insan kaynakları süreçlerini baştan aşağıya yeniliyor.
Önümüzdeki yıllarda iş gücünün en büyük yüzdesini oluşturacak milenyum neslinin iş yerinde daha mutlu, daha üretken ve daha bağlı olması için sizlerde aşağıdaki tavsiyelerimizi göz önüne alabilirsiniz.
Çalıştığınız Kurumun Vizyonunu Öğrenin
Vizyon deyip geçmeyin, bugün bulunduğunuz noktadan sizi daha ileriye taşıyacak ve geliştirecek en önemli şey kendi kişisel vizyonunuzdur. Aynı şey kurumlar içinde geçerlidir. Çalıştığınız kurumun vizyonunu öğrenin ve kendi vizyonunuz ile nasıl uyumlayabileceğinizi düşünün:
- Siz, orada ne için varsınız?
- Siz, kurumun vizyonuna nasıl katkıda bulunabilirsiniz?…
- Ve bu şekilde çalışmalarınıza nasıl anlam ve etki katıyorsunuz?
Büyük resmin içindeki rolünüzü ve etkinizi anlamak bir iş yerinde belli bir saati doldurmaktan çok daha fazlasıdır. Buradan hareket ederek hayattaki hedef ve amaçlarınızla mevcut sorumluluklarınızı daha rahat birbirine bağlayabilirsiniz.
Sosyal Sorumluluk Projelerinde Daha Fazla Yer Alın
Pew Araştırma Merkezi tarafından 2010 yılında yapılan bir araştırmada, milenyum nesli için ihtiyaç sahibi insanlara yardım etmenin (% 21), yüksek maaşlı bir kariyere sahip olmaktan (% 15) daha öncelikli geldiği ortaya çıkmıştı.(1)
İçinde bulunduğunuz kurumun, sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgi alın. Birçok kurum sosyal farkındalık yaratmak için “eğitimden”, “çevreye”, “sağlıktan”, “engelli haklarına” kadar çok farklı toplumsal konularda komite ve çalışma grupları oluşturuyor.
Hem içinde yaşadığınız topluma katkı sunun, hem de organizasyon ve liderlik becerilerinizi daha da ileri taşıyacak fırsatlardan yararlanın.
Kariyerinizde İlerleme Fırsatlarını Siz Yaratın
Terfi ve ilerleme fırsatları konusunda yöneticinizle gelişim planınızı paylaşın. Hatta daha iyisi planlarınızı birlikte yapın!
Ara kademe görevleri ve rotasyonu göz ardı etmeyin. Sağlam bir kariyerin ünvandan önce eğitim ve gelişimden geçtiğini unutmayın.
Düzenli Geribildirim İsteyin
İşinizi çok iyi yaptığınızı ve sonuçlara odaklandığınızı düşünüyor olabilirsiniz ancak yol üzerindeyken geri bildirim almak sizi zannettiğinizden çok daha ileriye götürür.
Siz de yaptıklarınız, düşünceleriniz ve hissettikleriniz hakkında çevrenize yapıcı geri bildirim verin.
Yaptığınız işi önemsediğinizi, gelişime açık ve istekli olduğunuzu gösterin.
İş-Yaşam Dengenizi İyi Ayarlayın
İş-yaşam dengesinin milenyum neslinin bir iş yerinde kalıcılığını sağlayan en önemli etkenlerinden biri olduğu artık tartışmasız kabul edilen bir gerçek. Griffith Sigorta Eğitim Vakfı tarafından 2012 yılında yapılan bir araştırma, milenyum jenerasyonunun daha fazla tatil zamanı ve ofis dışında çalışabilme olanağı için kazancından fedakarlık edebileceğini gösterdi.(2)
Esnek çalışma saatleri, teknolojinin sunduğu imkanlarla iletişimi kesmeden ofis dışında çalışma, hatta tutarlı ve sürdürülebilir performans karşılığında süresiz tatil seçenekleri şirketlerin öne çıkan uygulamaları arasında.
Peki çalıştığınız kurum esnek çalışma saatleri yada dışardan çalışma (home-office) gibi imkanlar sunmuyorsa ne yapabilirsiniz?
Eğer esnek çalışmak sizin motivasyonunuz için önemliyse, son kararınızı vermeden önce çok iyi bir hazırlık yapıp yöneticinizden talepte bulunabilirsiniz.
Hazırlığınızı yaparken;
- Neden esnek çalışma saatleri yada dışardan çalışma (home-office) talebiniz olduğunu,
- Hangi gün ve saatlerde dışarda bulunacağınızı,
- Bu şekilde çalışarak nasıl bir katkı sağlayabileceğinizi(nasıl fark yaratacağınızı),
- Ofis dışında bulunacağınız zamanda yöneticiniz ve ofisle iletişiminizin sürekliliğini nasıl sağlayacağınızı,
Açıklıkla aktarın.
Esnek çalışma karşılığında kazancınızdan da bir miktar fedakarlık yapmanız gerekebileceğini de göz önünde bulundurun.
Bazı işlerin doğası gereği “home-office” yada esnek saatli olamayacağını unutmayın.
Eğitime ve Mesleki Gelişime Önem Verin
Kendinizi sürekli geliştirin. Bunun birinci yolu projelerde görev almaktır. Bir işin içerisine daldığınızda beyniniz sizi o işe adapte edecek ve kendi kendinizi geliştirecek yol ve yöntemler aramaya başlayacaksınız.
Ayrıca birçok kurum eğitim ve gelişime ciddi bütçeler ayırıyor. Bu eğitimlerde edindiğiniz bilgiler kariyeriniz boyunca itici güç olacaktır.
Sizde kendiniz ve kurumunuz için eğitimler araştırın. Ancak talep edeceğiniz eğitimlerin sizi olduğu kadar kurumunuzu da geliştirmesi gerekli olduğunu hatırlayın.
Yaratıcı Olun ve Önerilerde Bulunun
Daha önce düşünülmemiş, farklı bir fikriniz/projeniz varsa bunu kendinizde öneri olarak getirebilirsiniz.
3M, Google gibi şirketlerde bir sene içinde belli dönemlerde çalışanların serbestçe oluşturduğu proje ekipleri toplanır. Bu ekipler çalışacakları konuları tamamen kendileri belirlerler ve beyin fırtınası teknikleri ile tüm yaratıcılıklarını ve insiyatiflerini ortaya koyarlar.
Siz de çalıştığınız kuruma benzer öneriler getirebilirsiniz.
Getireceğiniz önerilerde;
- Mevcut durum/aksayan/eksik kalan ne?
- Ben neler yapabilirim? Bunun bana ve kuruma faydası ne?(Geri dönüşü ne olacak?)
- Nasıl yapabilirim? Nelere ihtiyacım var?(kaynak planlaması; bütçe, insan vd.)
- Ne kadar zaman alacak?(zaman planlaması; zaman taahhüdü)
- Başarılı olduğumuzu nasıl anlayacağız?(nasıl, hangi metrikle ölçüm yapacağız)
Sorularının cevaplarını sağladığınızdan emin olun.
Herkese mutlu ve başarılı bir çalışma hayatı diliyorum.
Kutlu Yıldızhan
SOA Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti. Kurucu Ortağı, Eğitmen ve Kariyer Koçu
kutluyildizhan@soadanismanlik.com
www.soadanismanlik.com