Branşınız ve yetenekleriniz arasındaki farklar
Lisede seçmeye mecbur bırakıldığımız ve bilinçsizce yaptığımız branş seçimlerimizin aslında hayatlarımızda ne denli büyük bir rol üstlenmiş olduğunu ne yazık ki büyük bir çoğunluğumuz üniversiteye geldikten sonra fark ediyoruz.
Gelecekteki kariyer hayatımıza bu denli büyük etkisi olan bu faktörün bu kadar küçük bir yaşta yapılıyor olması ise başka bir trajedi. Fakat bu hayati kararı alırken hayatı ve kendinizi nasıl algıladığınızı göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Peki yeteneklerinize dayalı bir branş seçebilir miydiniz? Elbette.
Şimdi birlikte bu yeteneklere odaklanarak onları nasıl birer branş kapsamında algılayabileceğimizi görelim.
Mesela branşınızı biyoloji olarak kabul edelim. Sonuçta bu branş size bir şeylerin nasıl çalıştığını açıklamaya yardımcı olacaktır. Biyolojinin çalışma alanı hayattır. Bu oldukça havalı, öyle değil mi? Ancak herhangi bir tıp fakültesine gitmek istemiyor olabilirsiniz. Biyoloji hakkında çok fazla bilgiye sahip olmayabiliriz ama hangi yeteneklerinizi ön plana çıkarmanız gerektiğini iyi biliyoruz.
- Araştırma becerisi
- Gelişmiş matematik yeteneği
- Kritik düşünme, analitik ve değerlendirme becerileri
- İşleme ve karmaşık veri analizi
- Yazılı ve sözlü iletişim becerileri
- Zaman yönetimi ve organizasyon
- İzleme ve kayıt
Kişisel yeteneklerimizin çoğu aktarılabilir özellik barındırmaktadır. Çünkü hayat ve oynadığımız roller çok çeşitlidir. Bu sebepten ötürü işverenlerin dikkatini kendi kişisel gelişiminizin en iyi olduğu noktaya çekerek kendinize yeni fırsatlar kazandırabilirsiniz. Mevcut seçeneklere baktığımızda;
- Finansal Analiz
- İş Geliştirme
- Proje Yönetimi
- Satış
- Avukat
Bu seçeneklerden bazılarıdır.
Belki de branşınız antropolojidir. Ön planda tutmanız gereken özellikleriniz;
- Gözlem
- Araştırma
- Aktif dinleme
- Görüşme
- Diğer kültürlerde bireylerle etkili iletişim
- Kritik düşünce olacaktır.
Peki ya kariyer alanında?
- İnsan Kaynakları
- Pazar araştırması
- Kültürel kaynak yönetimi vb. branşlar kariyer adına güzel tercihler olacaktır.
Bu konudaki ana nokta; işverenlerin çoğu branşınızdan çok yeteneklerinizi nasıl idare edebilen bireyler olduğunuzu değerlendirmektedir. Belirgin özellikleriniz sizi yönlendiğiniz branşın çok daha ötesine taşıyacaktır. Aynı zamanda onları hangi oranda geliştirdiğiniz ise işinize ne kadar bağlı ve tutkulu olduğunuzun da birer göstergesi, işinizde ne kadar başarılı olduğunuzun bir anahtarı olacaktır.
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları