“Vakit nakittir.” sözünü duymayanımız yoktur. Bu söz iş hayatında saniyelerin bile önemli olduğu günümüzde daha önemli bir hal alıyor. Yapacak milyonlarca işiniz varmış ve hiçbir zaman yetişmeyecekmiş gibi hissediyorsanız bu yazımız sizin için 🙂
Zamanınızı nasıl planlayabileceğinizi öğrenerek yapmanız gereken her şeye vakit ayırabilirsiniz. Bu aynı zamanda hayatınızdaki öncelikleri de belirlemenizi sağlar. Peki bunu nasıl yapacaksınız? İşte 4 aşamada planlı bir insan olmak:
1) Önceliklerinizi Belirlemeyi Öğrenin:
Buna planlama yapmanın olmazsa olmazı diyebiliriz. Yapmanız gereken aktiviteleri göz önünde bulundurarak sizin için hangisinin daha önemli olduğuna karar verin. Bunu yapmanın çeşitli yolları mevcut. Bunlardan ilki Eisenhower yöntemi. Bu yöntem işlerinizi 4 farklı kategoriye koymanızı sağlar: Acil ve önemli olanlar, acil olmayan ama önemli olanlar, acil olan ama önemli olmayanlar (başka birisine devredebileceğiniz) ve acil ya da önemli olmayanlar.
Diğer bir yöntem ise 80/20 kuralı. Bu kural bize zamanımızın %80’ini çalışmamızın %20’si için harcadığımızı söyler. Yani eğer yapacaklarınızın içinden en önemli %20’sini seçebilirseniz çok daha etkin bir çalışma yürütebilirsiniz. Hangi işinizin daha önemli olduğunu bulmak için uzun vadede hangisi daha çok işinize yarayacak, görevinizi yapmanızda hangisi daha etkili bir faktör gibi ölçütleri kullanabilirsiniz.
2) Kendinizle Uzlaşın:
Hedefleriniz ve diğer uğraşlarınız arasında seçim yapmak her zaman için kolay olmaz. Çeşitli nedenlerden dolayı kaçamak yapmak isteyebilirsiniz ve bu durum bazen gerçekten can sıkıcı olur. Durun ve uzun vadedeki hayallerinizi düşünün! O an yapıyor olduğunuz şeyi neden yaptığınızı, seçeneklerinizden hangilerinin sizi hedefinize taşıyacağını düşünün ve öyle devam edin.
3) Planlarınızı Yazın:
Yapacaklarınızı yazdığınız bir not defteriniz olması hayat kurtarıcıdır. Gün içinde ne yapıyorsanız oraya süreleriyle birlikte not edin. Karışıklık olmaması açısından o iş için gerekebilecek ekstra zamanları da eklemeyi unutmayın. Bu şekilde her şey gözünüzün önünde olacağından zamanınızı daha rahat planlayabileceksiniz.
4) Esnek Olun:
Planlarınız her zaman kusursuz işlemeyebilir. Planların değişebileceğini, zaten bunun için taslak oluşturduğumuzu unutmayın. Duruma adapte olabilmeli ve yeni aktiviteleri programınıza yerleştirebilmelisiniz. Bunu yapabilmek için günün her saatini planlamaktan kaçının. Her gün serbest bir ya da iki saatiniz olsun. Böyle yaptığınızda programınızda ekstrem durumlara daha rahat yer ayırırsınız. Ayrıca bu şekilde her şey yolunda gittiğinde kendinize özgür bir zaman bırakmış olursunuz.
Doğru planlama yapabilmek hem hayatınız hem de kariyeriniz için vazgeçilmez bir olgu. Eğer planlamanın zaman kaybı olduğunu düşünüyorsanız plansız yaşadığınızda kaybettiğiniz zamanı düşünmeniz yeterli. Bu 4 aşamayı hayatınızda uygulayın ve doğru planlama ile zamanınızı doğru kullanın! 😉