Eğer 2024’e girerken hedefleriniz arasında daha iyi finansal alışkanlıklar edinmek bulunuyorsa, önce sahip olduğunuz finansal alışkanlıkları gözden geçirmek iyi bir başlangıç olacaktır. Para konusunda kendimizde suç aramak bazen zor olsa da bazı kötü finansal alışkanlıkların cüzdan tanımayacağını hatırlamakta fayda var. Bu nedenle, size daha iyi finansal alışkanlıklar edinebilmeniz için önce geride bırakmanız gereken beş alışkanlığı derledik. Keyifli okumalar!
1. Gereksiz Aboneliklerden Kaçının
Halihazırda abonesi olduğunuz Netflix, Spotify, Canva vb. servisler arasında artık eskisi kadar kullanmadıklarınız bulunuyorsa, aboneliğinizi gözden geçirmeyi düşünebilirsiniz. İlk başta fark yaratmayacak gibi gözüküyor olsa da gereksiz abonelikler zamanla birikip aylık harcamalarınızda ciddi bir fark yaratabilir. Bu nedenle artık ihtiyacınız olmayan aboneliklerinizi iptal edebilirsiniz.
2. Birikim Yapmayı Ertelemek
Birikim yapmak isteyen kişi sayısı fazla olsa da birikim yapmayı erteleyen kişi sayısı da bir o kadar fazla. Maalesef erteledikçe hem bu alışkanlığı oturtmak hem de sağlam bir birikime sahip olmak daha da zorlaşıyor. Eğer bu hataya düştüyseniz, kendinizi yalnız hissetmeyin ve bu sorunu çözmeye odaklanın. Her ay gelirinizin belli bir miktarını birikime ayırmaya özen gösterin ve bu konuda disiplinli olun.
3. Dürtüsel Alışveriş Yapmak
“Değerli bir müşteri olduğumu söylediler. Şimdi bana nefret mektupları gönderiyorlar.” – Confessions of a Shopaholic, 2009.
Dürtüsel alışveriş yapmak, bir ürün veya servisin düşünmeden satın alınmasıdır. Instagram’da dolandığınızı ve bir reklama denk geldiğinizi düşünün. Aslında şu anda bu ürüne ihtiyacınız yok ama alışverişten gelen anlık dopamin dozu kazandı ve ihtiyacınız olmayan bir şey satın aldınız. Hepimiz bazen bu hataya düşebiliriz. Ama bu dürtüsel alışverişler arttıkça, kredi kartı ekstrenizde kontrolsüzce artabilir. Bu nedenle duygularımıza yenik düşmeden önce, ihtiyacımız olmayan bir şey alırken birkaç kez düşünmekte fayda var.
4. İmkanlarınızın Ötesinde Yaşamak
Eğer harcamalarınız genellikle gelirinizi aşıyorsa ya da hiçbir zaman birikime ayıracak paranız kalmıyorsa yüksek ihtimalle imkanlarınızın ötesinde yaşıyorsunuz. Başka bir deyişle, karşılayamayacağınız bir şekilde para harcıyorsunuz. Para harcama alışkanlıklarınızı inceleyerek bu sorunu çözmek için ilk adımı atabilirsiniz. Nerede değişiklikler yapmanız gerektiğini saptayıp kesintiler yapabilir, böylece kendinize yeni finansal hedefler belirleyebilirsiniz.
5. Acil Durum Fonu Oluşturmamak
Acil durum fonu acil ve beklenmedik durumlar için ayrılan paradır. Örnekler vermek gerekirse arabanız bozulduğunda, işten ayrılmanız gerektiğinde, sağlık sorunlarınız olduğunda bir acil durum fonu yardımınıza koşar. Böylece bu tarz durumların sizi finansal çıkmaza sürüklemesini engellemiş olursunuz. Gelirinizin bir kısmını acil durum fonuna ayırarak kendinizi beklenmedik durumlar için güvenceye alabilirsiniz.
Kötü finansal alışkanlıklarınızdan kurtulmak için çok geç olmadığını unutmayın. Kötü alışkanlıklar bir günde yok olmayabilir ama bu onları daha iyi alışkanlıklarla değiştiremeyeceğiniz anlamına gelmez. Size finansal hedeflerinize ulaşabileceğiniz bir yıl diliyoruz!
İlginizi çekebilir: Üniversitedeyken Finansal Becerilerinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.