Evet, kurumsal bir iş (başta) yeni bir girişimde çalışmaktan daha fazla kazandırabilir, daha kolay ve rahat bir çalışma ortamı da sağlayabilir. Ama yeni girişimlerin baştan çıkarıcı şarkısına kendinizi kaptırmak için de son derece gerçekçi ve bundan sonraki kariyerinizi tanımlayacak nedenler var.
Diyelim ki üniversiteden mezun oldunuz, diplomanız elinizde ve önünüzde saygın kurumlardan gelen bir kaç iş teklifi var. Evet kendinizi şanslı hissediyor olabilirsiniz ama önünüzde başka alternatifler de var. Örneğin yeni yeni yükselişe geçmeye başlamış bir teknoloji girişimi.
Bu yeni teknoloji girişiminin ürünlerini gördünüz, amaçlarına inandınız ve yaklaşımlarını beğendiniz ama yeni bir işletmede çalışma riskini almaya hazır olup olmadığınızı bilmiyorsunuz. Kurumsal işe ve sağladığı rahatlık ve olanakları seçmeye daha yakınsınız. Akıllıca bir seçim.
Peki gerçekten de öyle mi?
Aşağıda neden bir teknoloji girişiminde çalışmayı, büyük bir kurumda sıradan bir işi kabul etmeye tercih etmeniz gerektiğini gösteren 8 neden sunuyoruz size. Son karar sizin tabii.
1.Daha fazla sorumluluğunuz olacak.
Yeni biri girişimde çalışmanız durumunda, büyük olasılıkla küçük bir takımda çalışıyor olacaksınız. Böylesi küçük bir takımda olduğunuz için, ne sizin gibi düşünen, ne sizin bilgi birikiminize sahip, ne de problemlere sizin gibi yaklaşan insanlar olacak.
Ben Wanderfly’da çalışmaya başladığım zaman ana takım neredeyse oturmuştu, iş geliştirme müdürleri, pazarlama ve üretim yeri belirlenmişti.
Buna rağmen, yazarlık diplomamla ve oldukça geniş kapsamlı gezi tecrübemle Wanderfly’a yazar, gezgin ve gezi alanında önemli bir söz hakkı elde etmelerini sağlamam için içerik yöneticisi olarak işe girebildim. Bir kaç hafta sonra blog, yazı ve düzenleme konusunda tek adam oldum. Bir kaç ay sonra ise, ben ve kendimden oluşan bir içerik yönetim bölümünün bir parçasıydım.
İçerik ihtiyaçları, geliştirmeleri ve yönetimi için herkes bana ve içinde bulunduğum küçük sorumluluk adasına geliyordu. Bu, beni daha önce yaptığım işlere – okulda veya önceki işimde – göre, daha becerikli, daha güvenilir ve daha yapıcı olmaya zorladı.
Daha büyük bir şirkette aynı imkana sahip olamayabilir veya bütün şirketin benim yaptığım işe sırtını dayamasını bekleyemezdim. Takımın en önemli parçası ben miydim? Tabii ki hayır. Ama önemli bir parçası mıydım? Kesinlikle. Ve bu okuldan çıktığınız gibi kendinizi güçlü hissedeceğiniz bir konum.
2.Size daha fazla imkan sunulacak.
Yeni işletmelerin çoğunun, kurumsal veya büyük ve tanınmış bir şirket kadar hatırı sayılır bir maaş vermediğini söylememe gerek yok herhalde. Siz (ve diplomanız) yeni girişimin ödeyebileceği miktardan daha değerli olabilirsiniz. Ama yeni bir işletmede çalışmanın değişik bir getirisi var: para yerine kazanılan yetenekler ve kazanılan başarılar üzerine kurulu bir teşvik sistemi.
Kazandığınız tecrübe, aldığınız paradan daha ağır basacak. Bunu (neredeyse) kesin olarak garanti ederim. Wanderfly’a ilk başladığımda, bir kaç yerel yayın dışında, ismimin geçtiği başka bir yer yoktu. Bir yıl sonra Huffington Post’ta bir köşem oldu, National Geographic’te tanıtıldım, Wanderfly için 150’den fazla blog yayınladım ve Fast Company gibi müthiş bir dergide bir makalem bile yayınlandı.
Eğer daha yüksek maaş veren ve tanınmış bir seyahat şirketinde daha düşük pozisyonda bir işe girmiş olsaydım, hala yollanan çamurlu yazıların arasında debeleniyor olacaktım. Almayayım, teşekkürler.
3.Bir çok değişik şey yapabiliyor olacaksınız.
Daha düzenli ve kurumsal bir şirkette çalışan meslektaşlarımın çoğundan duyduğuma göre en büyük şikayetlerden biri, yapacakları tek göreve odaklı kalmak zorunda olmaları ve farklı alanlarla ilgilenememeleri oluyor. Yaptıkları iş yazmak, tasarım yapmak, Excel dosyaları doldurmak veya ne olursa olsun – bir görev bir insan – gibi bir pozisyonda çalışıyorlar.
Size bunu söylemekten nefret ediyorum ama, yanlış bir şeyler yapıyorsunuz. Yeni bir girişimde çalışmak bir çok değişik konuda, hiç sevemeyeceğinizi düşündüğünüz ama yaptıktan sonra sevebileceğinizi öğrendiğiniz o garip konularda bile, kendinizi denemenize olanak sağlıyor.
Wanderfly’da çalıştığım seneye geri dönüp baktığımda dahil olduğum o kadar fazla değişik iş, video editörlüğünden tutun, varış yeri sınıflandırmasına kadar, var ki çoğunu unuttum bile. Wanderfly’a bir yazar olarak girdim, ama artık kendimi çoğu farklı konuda oldukça rahat konuşabilecek halde görüyorum. Geçenlerde bir yazılımcıya sitelerini nasıl bozduğumu ve onların yardımına ihtiyacım olduğunu sadece kod dilinde konuşarak açıkladım mesela. Hala kendime inanamıyorum.
4.Gerçek yenilikçilerden öğreneceksiniz.
Kendi şirketlerini kuran insanların, kendi kendilerine bir şey yaratmamış insanlara göre, daha farklı zihinsel ve profesyonel bakış açıları oluyor. Girişimciler, bir problemle karşılaştıklarında uyguladıkları yenilikçi ve özgün yöntem ile tanımlanabilirler pekala. Bu yenilikçi kişilikleri yüzünden girişimciler, kendilerinden çok şey öğreneceğiniz en etkili insanlardandır.
Problemlere farklı bir bakış açısı getirirler, sürekli değişik çözümler ararlar ve yaptıkları işin, harcadıkları zamanın hakkını vermek konusunda hırslılardır. Wanderfly’ın kurucuları onlara bir problem sunduğumda, bakış açılarının farklılığından ve çözüm bulmak için kullandığım alanları geniş tutmamı sağlamaları açısından, beni sürekli gelişmeye zorluyorlardı.
İnovasyon yaratıcılıktan çok daha fazlasıdır. İnovasyon etki ve tepki demek, sorunları vizyon açıcı bir şekilde çözmek demektir. Her yeni girişimin içerisinde bir yenilikçi vardır, ve eğer doğru olanları bulursanız çok şey öğrenirsiniz.
5.Çalışmalarınızın farkına varılacak (tabii ki başarısızlıklarınız da)
Eğer TV veya film izlerken bir şey öğrendiyseniz o da, büyük bir şirkette çalışırken, müdürünüzün sıkı çalışmanızı görmezden gelmesi veya yaptığınız işi bir başkasına kendisi yapmış gibi göstermesi olacaktır.
Ancak yeni bir girişimde, iyi ve başarılı şekilde yapılan bir işin fark edilmemesi ve hakkedene hakkının verilmemesi gibi bir şans neredeyse yoktur. Eğer başarılıysanız küçük takım bunu hemen fark edecektir ve bütün şan şöhret sizin olacaktır. Gururla kollarınızı iki yana açın arkadaşlar, başarınız fark edildi.
Madalyonun diğer yüzünde ise başarısız olduğunuzda çok açık şekilde belli olması durumu var. Aslında bu, iki nedenden ötürü iyi bir şey.
Birinci neden, işi baştan savmanız neredeyse imkansız. Bir kaç gün içinde işi savdığınız belli olacak ve takımdaki diğer insanlar neden çalışmaları gerektiğinden daha fazla çalıştıklarını sorgulayacaklar. Bu sizin odaklanmanıza, ve oyunda kalmanıza yardım eder.
İkinci neden ise, başarısızlıklarınızın göz önünde olmasından dolayı iş arkadaşlarınızı yüz üstü bırakmama adına hatalarınızı ortadan kaldırdığınıza emin olmanız. Odaklan ey yeni girişim çalışanı ve başarılarınız fark edilecek ve hatalarınız minimuma düşecek. Takımınızın geri kalanı “Sen olmasaydın yapamazdık,” derlerse bunu gerçekten samimiyetle söylediklerine emin olabilirsiniz.
6.İnanılmaz bir ortamda çalışacaksınız.
Şöyle özetliyeyim:
- İşe kotla gidiyorum. Yazın ise şortla ve parmak arası terlikle gidiyorum.
- Bir saat içinde en az bir gerçekten güzel bir espri yapılmazsa, bugün muhtemelen yavan bir gün olacaktır.
- Yeni girişim çalışanı, neredeyse herkes senin yaratıcılık konusundaki ateşini ve açlığını paylaşıyor.
- Yeni girişimlerden oluşan topluluk (Wanderfly’ın durumunda seyahatçiler topluluğu) çok iyidir ve birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Etrafınızdaki herkes, yıllardır süregelmiş problemlere yenilikçi çözümler getiriyor veya hayatınızı o veya bu şekilde kolaylaştıracak yeni araçlar buluyor. Girişimcilik ruhu bulaşıcı bir hastalık gibi; eğer bu hastalığa yakalanmıyorsanız, özellikle ondan kaçıyorsunuz demektir.
7.Tutumlu olmayı öğreneceksiniz.
Yenilikçi bir şirkette çalışmak demek, paranın az olması demek. Yatırımcılar sizi sevgi yağmuruna tutsalar da, şirket sahibinin çok zengin bir amcası olsa da, az parayla çok şey yapmak için değişik yöntemler düşünüyor olacaksınız. Gösteriş yok, savurganlık yok, gemi turları da yok (çok üzücü, farkındayım).
Bunun yerine, iş geliştirme stajyeri nasıl blog ve kod yazılacağını öğrenecek, yazar bazen bulaşıkları yıkayacak ve başlangıçta sekiz kişilik bir masaya nasıl dokuz kişi oturtabileceğinizi düşünmeniz gerekecek (ipucu: ekstra bir koltuk ile). Bu tutumluluk ve para konusundaki sorumluluklarınızın kendi hayatınıza da etki edecek ve sizi kazandığınız parayı yemek dışında başka arayışlara itecek.
Aksine, harcamaktan çok yaratmaktan ve yapmaktan daha fazla haz bulacaksınız. Başkalarının hayatını daha kolay, daha eğlenceli ve daha kolay başa çıkılabilir kılmaya çalışan bir takımın bir parçası olarak mutluluğu bulacaksınız.
Bütün hayatınız, yaratma üzerine kurulu olmaya başlayacak, hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha enerjik olacak ve yeni hobilere veya kendi projelerinize vakit harcamaya başlayacaksınız. Yeni işletme dünyasın her şey yaratma ve az harcama üzerine kurulu.
8.Sıkı çalışmanın, sahip çıkmanın ve kendi kendine yetebilmenin özüyle dolup taşacaksınız.
Yeni bir işletmede çalışmanızın size öğreteceği belki de en önemli şey, sıkı çalışmanın, yaratıcı düşüncenin ve azmin her şeyden daha değerli olduğunu fark ettirmesi olacaktır. Kendi başınıza bir şey yarattığınızda, somut bir bütün, elle dokunulur, hissedilebilir veya kullanılabilir, kendinizinmiş gibi sahiplenmeyi anlamaya gerçekten başlıyorsunuz.
Aktif bir şekilde bir şey meydana getirmeyenler veya sürekli başkasının yararına yaratan kişiler için, sahiplenmenin önemini ve bu sahiplenişin peşinden özgürce gidebilmeyi anlamak zordur.
Yeni bir girişimde var olması için sizin de yardım ettiğiniz ürün, sahiplenmeniz için size bir neden sunar ve işinizle gurur duymanızı sağlar. İşte bu gurur size, takımınızın sıkı çalışması ve yeteneğine duymuş olduğunuz bu gurur, yenilikçi fikirleri yaratanları korumayı ve risk almayı öğretir.
Yeni bir işletmede çalışmak, aynı zamanda başarınızın sadece sizin ve takımınızın sorumluluğunda olması anlamına gelir. Bu bazıları için, bir köşeye sığınma ve ağızlarına bir kaşık uzatılarak maaşının ödenmesini bekleme tepkisi yaratabilir.
Bazıları içinse, olabilecek en büyük motivasyon kaynağıdır. Bir başkasına ihtiyacınızı karşılaması için sırtınızı dayama durumu ortadan kalktığında, var olduğunu bilmediğiniz yeteneklerinizin ve azminizin su üstüne çıktığını göreceksiniz. Yeni bir işletmede o doğal kendi kendine yetebilme isteği büyüyecek ve katlanarak artacak ve, çoğunlukla başarı ve başarısızlık arasındaki ince çizgiyi, bitir veya öl güdüsünü tetikleyecek.
Yeni bir işletmedeki çalışmanız sona erdiğinde nereye giderseniz gidin, özellikle gidip kendi şirketinizi açacaksanız, bu kendi kendine yetebilme ihtiyacınız, bu ihtiyacı gidermenizi mümkün kılan yetenekleriniz sayesinde, yaptığınız her şeyin üstesinden gelebileceksiniz.
Bir teknoloji girişimi olarak biz de İş Geliştirme ve Dijital Pazarlama stajyeri arıyoruz. Açık staj pozisyonlarımızı kaçırma! 😉