İş bulma süreci, özellikle de iş dünyasına yeni adım atanlar için oldukça zorlayıcı olabilir. Kimileri bu süreçte bir kariyer koçunun yardımına başvurmayı tercih etse de genellikle üst düzey yöneticiler için tasarlanmış (ve fiyatlandırması da buna göre yapılmış) kariyer koçluğu, bazıları için biraz lüks bir hizmet olarak kalabilir. Bu da finansal gücü yeterli olmayan genç profesyonellerin çoğunun bu hizmetten yararlanamadığı anlamına gelir.
Peki, ya size iş bulma serüveninizde kariyer desteği sağlayacak daha yenilikçi ve erişilebilir bir yol olduğunu söylesek? Evet, günümüzün teknolojisi yapay zekadan bahsediyoruz.
Yapay zeka, iş arama dünyasında oyunun kurallarını değiştirecek bir potansiyele sahip. Çoğu insanın hem günlük hem de profesyonel ihtiyaçları için başvurduğu, kimilerinin psikolojik destek için bile faydalandığı yapay zeka, pek tabii iş arayışınızda da bir telefon uzağınızda olabilir.
Gelin, yapay zekayı bir kariyer koçu olarak nasıl kullanabileceğinize ve bu teknolojinin geleneksel koçların yerini doldurup dolduramayacağına birlikte bakalım.
Yapay zeka, Geleneksel Kariyer Koçlarının Yerini Alabilir mi?
Geleneksel anlamda kariyer koçluğu, erken arama iş arayışında uzun zamandır geniş çapta erişilemez bir güç. Hal böyle olunca, henüz iş dünyasına yeni giriş yapan yeni mezunların profesyonel yardım almadan doğru CV’yi hazırlamak, özelleştirilmiş ön yazılar yazmak ve mülakatlara katılmak arasında kaybolması da oldukça normal. Gelgelelim, NYU’dan İnsan Sermayesi Yönetimi Bölümü Klinik Profesörü ve Başkanı Anna Tavis’e göre bu aşamada gereken desteğin bir formülü mevcut ve yapay zeka bu formüle çok iyi bir şekilde uyum sağlayabilir.
Yapay zekanın insanların yerine geçemeyeceğini ancak eksik kaldıkları noktalarda onları tamamlayıp geliştirebileceğini belirten Travis, yapay zeka araçlarının sadece kullanışlı değil “gerekli” olduğuna dikkat çekiyor. Geldiğimiz noktada temel ve tekrarlanabilir görevleri yerine getirmekte oldukça iyi olan yapay zeka araçları, bu açıdan iş arayışında koçluğu daha erişilebilir bir hale getirebilir.
Daha eski nesiller yapay zekaya şüpheyle yaklaşırken yapay zekaya adapte olmuş genç nesiller, bu gücü rahatlıkla iş arayışlarına adapte edebilir. Hatta, çoğu için bir yapay zeka aracı ile etkileşimde bulunmak, WhatsApp üzerinden mesajlaşmak kadar sezgiseldir. Bu nedenle, geleneksel kariyer koçlarına finansal olarak erişemeyenler için yapay zeka kişiselleştirilmiş bir kariyer koçu görevi görebilir. Burada önemli olan, yapay zekayı iş arayışınız çerçevesinde nasıl ihtiyaçlarınıza cevap verecek şekilde yönlendireceğinizdir.
Peki, bunu nasıl yaparsınız? Merak etmeyin, onun da cevabı burada.
Kariyer Yolculuğunuzda Yapay Zekadan Nasıl Faydalanabilirsiniz?
Yapay zekayı CV’nizi Özelleştirmek ve Geri Bildirim Almak için Kullanın
Yapay zeka araçlarının hepsi, CV’niz için anından kişiselleştirilmiş geri bildirim sunabilir. Bunun için yapmanız gereken tek şey CV’nizi kullandığınız yapay zeka aracına yüklemeniz ve CV’nizin yapısı, içeriği ve alaka düzeyi hakkında geri bildirim istemenizdir. Bu sayede, geleneksel yapay zeka koçlarının aksine CV’nizde iyileştirmeniz gereken alanları anında belirleyebilirsiniz. Dahası, yapay zeka, CV’nize gerekli anahtar kelimeleri eklemenizi ve farklı sektörlerdeki farklı pozisyonlara göre özelleştirmenizi de mümkün hale getirir.,
Mülakat Hazırlığında Yapay Zekadan Faydalanın
Yapay zeka, CV’nizi mükemmelleştirmeye ek olarak mülakat hazırlığınızda da size yardımcı olabilir. Mesela, yapay zeka araçlarını, en sık sorulan mülakat sorularına en uygun cevabı oluşturmak için kullanabilirsiniz. Dahası, bu araçlarla “sahte” bir mülakat oluşturarak prova yapabilirsiniz.
Bazı yapay zeka platformlarının rol yapma ve simüle etme yetenekleri vardır ve bu platformlar, adayların mülakatlarda verecekleri yanıtları pratik yapmalarını, sunumlarını geliştirmelerini ve video kayıtları aracılığıyla performanslarını değerlendirmelerini sağlar. Dahası, yapay zeka, yüklediğiniz video üzerinden yüz ve beden ifadelerinizi, hatta bir soruya yanıt verme sürenizi dahi analiz ederek kendinizi nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda geri bildirim sunar.
Genel Koçluk ve Temel Destek
Yapay zeka araçları, kariyer keşfinden işyerindeki zorluklarla başa çıkmaya kadar pek çok açıdan harika bir yardımcı olabilir; kişilerin iş becerileri için tutarlı ve erişilebilir bir koçluk sağlayabilir. Örnek vermek gerekirse; yapay zeka araçları ile kendinize hedefler belirleyebilir ve zaman çizelgelerinizi yönetebilir, planlama aşamasını daha kolay bir hale getirebilirsiniz.
Bununla birlikte, yapay zeka ile ihtiyaçlarınıza uygun koç türünü bile yaratabilirsiniz. Daha katı kurallara sahip, disiplinli bir koç mu istersiniz yoksa daha ılımlı ve empatik bir koç mu? Karar sizin, yapmanız gereken tek şey kullandığınız yapay zeka aracından belirli davranış özellikleri talep etmek.
Çok Dilli ve Sesli Destek İmkanı
Yapay zeka sadece metin bazlı diyaloglarda değil, sesli diyaloglarda da giderek daha iyi ve insansı bir noktaya evriliyor ve işin içine sesin dahil olması, etkileşimerin çok daha sezgisel olmasına yardımcı oluyor. Yapay zeka araçlarının ses özelliğini kullanmanız ve bu şekilde etkileşimde bulunmanız, diyaloğun çok daha doğal ve organik olmasını sağlayacaktır. Ayrıca, çoğu yapay zeka aracı 80’i aşkın farklı dil imkanı tanıyor ve bu da kendi anadilinizde koçluk alabileceğiniz anlamına geliyor.
Yapay Zeka Koçluğunun Sınırları ve Vaatleri
Yapay zeka koçluğunın mülakat hazırlığında ve CV hazırlığında harika bir destek olabildiği doğru, ancak bu, mentorluğun daha derin, uzun vadeli kariyer rehberliği ve kişisel gelişim sunduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu noktada Tavis, ikisi arasındaki net çizgiyi “Koçluk daha işlem odaklıdır, iş bulmak veya bir sunuma hazırlanmak gibi belirli hedeflere ulaşmayı amaçlar. Oysa mentorluk daha uzun vadeli olup, kariyer gelişimi ve kimlik oluşturma üzerine odaklanır.” ifadeleriyle çiziyor. Başka bir deyişle, yapay zeka acil koçluk ihtiyaçlarını karşılayabiliyorken daha uzun vadeli bir ihtiyaç insan bir mentor gerektiriyor.
Tüm bunlarla birlikte, yapay zeka, genç profesyonellerin artık “keşfedilmemiş alana” yani iş dünyasına adım atarken yapayalnız olmadığı anlamına geliyor. Artık hepimiz cebimizde bir kariyer koçu taşıyoruz, ondan ne derece yararlanacağımız ise tamamen bizim elimizde.
İlginizi çekebilir: Terapi Chatbot’ları İnsan Psikologların Yerini Alabilir mi?