Bazı öğrenciler beni staja neden kabul etsinler ki diye düşünür. İşte en büyük yanlış burada başlıyor. Öncelikle sorulması gereken ‘’Beni staja niye kabul etmesinler?’’ sorusu olmalıdır. Soru böyle geldiğinde eksik yönlerinizi görmeniz daha kolay olmakla beraber kendinizi geliştirmeniz daha kolay olacaktır.
Her öğrenci kendinde birden fazla eksiklik görecektir ki bu gayet normaldir. Önemli olan bunlara belli sıralar vererek adım adım ortadan kaldırmaktır. Mesela; İngilizce günümüzde neredeyse tüm firmalar için olmazsa olmaz durumda ve biz eğer bu konuda yetersizsek onun üstüne yoğunlaşmalıyız ve sonunda ayağımıza dolanacak bir engeli ortadan kaldırmış olarak ilerlememizi kolaylaştıracağız.
Tabi ki bazı firmalar için referans çok önemlidir- özellikle kısa dönem yaz stajlarında- yine de nitelikli stajyer arayan firma sayısı da bir hayli fazladır. İnternet üzerinde sayısız staj ilanına başvuran stajyerlerde görülen şudur ki; başvuruların %50’sinden ilk adımı geçme, bu %50’nin %30’undan da olumlu sonuçlarla staja kabul edilme söz konusudur. Peki ya nasıl? Bu kadar insan staj bulmada zorlanırken kulağa inanılmaz geliyor dimi? Aslında bunun ana nedeni, kişinin kendine inanması ve eksik yönlerini zamanında fark ederek önlemini almasıdır.
Kısaca yapılacaklar listesi hazırlarsak;
1- Üniversitenin ilk yılında hemen bir sosyal sorumluluk kulübüne veya diğer kulüplere üye olarak iletişim yetkinliğini arttırmak ve tabi bunları yaparken dersleri de ihmal etmemek. (Yüksek not ortalaması çoğu firma için önemli değildir; fakat başarılı olmak sizin için artı olacaktır.)
2- Üniversite boyunca ilginizi çeken tüm seminerlere ve eğitimlere vaktiniz oldukça katılmak sizlere farklı bir bakış açısı kazandıracaktır. (Öğrendiğiniz bilginin ne zaman işe yarayacağını bilemezsiniz.)
3- Yaz döneminde bilgisayar yetkinliğini arttırmak için bir kurs desteği almak.
4- İkinci senede mutlaka bir İngilizce kursu ile takviye almak ve mümkünse Erasmus’a ya da farklı bir programla yurt dışı deneyimi için başvurularda bulunmak.
5- İkinci sınıfın ara döneminde güzel bir özgeçmiş hazırlamak.
6- İstediğiniz hayal ettiğiniz tüm firmalara başvurmak. (2. Sınıf olmak çoğu firma için dezavantajdır, umutsuzluk yok.)
7- Üçüncü senede yurt dışı deneyiminin ardından 2. Yabancı dil için yeni bir kursa başlamak.(Kurslar tabi ki şart değildir, ama öğrenmek için elimizden geleni yapmalıyız.)
8- Üçüncü sınıfın ara döneminde özgeçmişimizi güncelliyoruz ve neredeyse dopdolu bir özgeçmiş elinizde durmaktadır.
9- Bu adımdan sonra yaptığınız her başvuruda inanışınız, görünüşünüz ve bu gibi faktörler ne olursa olsun mutlaka bir olumlu dönüş alacaksınızdır.
Unutmayın bizleri seçenler de aynı yollardan geçti, önemli olan kendimizi tanımamız, ne istediğimizi bilmemizdir, geri kalan her şeyi inandığımız sürece başaracağımıza şüphe yoktur.
Sevdenur Özkurtuluş