İhtiyaç kredisi vadeleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nca (BDDK) alınan kararla değişti. Buna göre, BDDK’nın 13 Şubat 2025 tarihli ve 11152 sayılı kararı ile 9 Haziran 2022 tarihli ve 10222 sayılı kararı kapsamında belirlenen tüketici kredilerine ilişkin vade sınırlamalarında, makro ekonomik koşullara bağlı olacak şekilde güncellemeye gidildi.
İhtiyaç Kredileri için Yeni Vadeler Ne Oldu?
BDDK, konuya ilişkin açıklamasında söz konusu güncellemelerin, finansal istikrarın korunması hedefiyle alınan önlem ve atılan makro ihtiyati adımların bir parçası olduğunu ifade etti.
Yeni düzenleme kapsamında, ihtiyaç kredileri için geçerli olan vade süreleri, kredi tutarı göz önünde bulundurularak şu şekilde oldu:
- 125 bin TL ve altındaki ihtiyaç kredileri için 36 ay vade,
- 125 bin TL – 250 bin TL arasındaki ihtiyaç kredileri için 24 ay vade,
- 250 bin TL üzerindeki ihtiyaç kredileri için 12 ay vade.
Yapılan değişiklikler, daha önce 36 ay vade ile 50 bin TL ve altı ihtiyaç kredisi kullananların şimdi aynı vade ile 125 bin TL’ye kadar kredi kullanabileceği anlamına geliyor. Benzer şekilde, daha önce 24 ay vade ile 100 bin TL’ye kadar ihtiyaç kredisi kullanmak mümkün iken yeni düzenleme ile aynı vadede 250 bin TL’ye kadar ihtiyaç kredisi kullanılabilecek.
Son Güncelleme 2022’de Yapılmıştı
Yeni karar öncesinde, BDDK tarafından ihtiyaç kredisi vadelerine ilişkin yapılan son güncelleme Haziran 2022’de gerçekleştirilmişti. Bu süreçte belirlenen sınırlar, yüksek enflasyonun hakim olduğu dönemin piyasasında denge sağlanması hedefiyle uygulamaya konmuştu. Yapılan son güncelleme ise güncel makroekonomik durum çerçevesinde ihtiyaç kredisi piyasasının daha sağlıkli bir şekilde gelişmesini amaçlıyor.
İlginizi çekebilir: Dünyanın En İyi Üniversiteleri Açıklandı: Türkiye’den Hangi Üniversiteler Var?