Başarıya giden yolda sık sık tökezliyorsan, hayallerin hep hayal olarak kalıyorsa “Ben nerede yanlış yapıyorum?” diye sormanın zamanı gelmiş demektir: Çünkü, başarısızsan bir değil, bir çok nedeni vardır!
“Başarı bir yolculuktur.” Belki de başarısızlık bu yolculuğun ilk adımıdır. Bu nedenledir ki, başarısızlığa korkuyla ve bir son gözüyle bakılmamalıdır. Olumlu tutumlar geliştirerek bir öğretmen gözüyle bakılmalıdır. Zira en iyi öğrenme yöntemi, yaşamı okumak ve başarısızlıklardan tecrübe edinmektir. Aldous Huxley: “Bir insanın tecrübesini başından ne geçtiği değil, başından geçenlerden nasıl yararlandığı gösterir.” Önemli olan yere düşüp düşmemen değil tekrar ayağa kalkıp kalkmamandır.” der. Okuduğum üniversitede topluluğumuzca yaptığımız etkinlikte konuşmacımız olarak davet ettiğimiz Işıkören Danışmanlık kurucularından Hilmi Işıkören’in su özleri aklımın hep bir köşesinde kalmıştır. “Başarısızlıktan vazgeçmeyin! Aslında yapamayacağınız şey, yapmak istemediğinizdir. Tabi şunu da unutmayın; Başarı yalnızca hazırlıklı olana gider.”
Okuduğum bölümle alakalı 2 hafta önce bir staj başvurusunda bulundum. Mailimi açtığımda şu klasik mesajla karşılaştım; “İlanımıza yapmış olduğunuz başvurunuz için teşekkür ederiz. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda söz konusu pozisyonun gereklerine uygun diğer adayların tercih edildiğini üzülerek bildirmek istiyoruz. Şirketimizin büyüyen bir organizasyon olması sebebiyle ileride doğabilecek pozisyonlarda değerlendirmek amacıyla başvurunuzu bilgi bankamıza aktarıyoruz.”
İşte tam o an “Tamam ama ben nerede yanlış yapıyorum?” diye sordum. Kendimi sorgulayınca ve kendimle yüzleşince bir takım cevaplar buldum. Belki de gerçekten bu başarıya hazır değildim. Şimdi ise Youthall Uniguru ekibinde olarak size bunları yazıyorum. Çünkü o başarısızlık benim için bir başlangıçtı, son değil!
İşte, sizlere nasıl başarısız olunacağına dair bazı ipuçları;
1) Tutarsız, sabırsız ve aşırı kaygılı olduğun müddetçe başarısız olursun.
2) Eğer, bugün yapman gereken işlerini yarına ertelemeyi alışkanlık haline getirmeye başladıysan, başarısız olursun.
3) Önyargılarından kurtulamadığın sürece başarısız olursun.
4) Kararlarının sorumluluğunu üstlenmediğin sürece başarısız olursun.
5) Önünde bir hedefin yoksa başarısız olursun.
6) Belli bir çalışma düzenin, yani yöntemin yoksa başarısız olursun.
7) Zamanı değerlendiremiyor ya da nasıl değerlendireceğini bilemiyorsan başarısız olursun.
8) Doğru zamanda,doğru kararlar almadığın sürece başarısız olursun.
Ezgi Fırat
Mustafa Kemal Üniversitesi
İktisat Bölümü 3.Sınıf Öğrencisi