Okul, iş, sınavlar, raporlar, projeler derken dünyanın bütün yükünün omuzları sanki sizin üzerinizdeymiş gibi hissettiğiniz oldu mu hiç? Grup çalışmalarında grubun liderliğini üstlenmek ya da arkadaşlarınla kaldığın ev çekip çevirmek, patronunun sana hazırlaman için verdiği raporlara çalışarak başarılı bir şekilde üstesinden gelmek; bunları yaparken de sosyal hayatını da korumaya çalışmak kulağa imkansız gibi geliyor olmalı.
Aslında birçoğumuz günlük hayatımızda farkında olmadan kendimizi bu kadar sorumluluğun altına koyup, bunun kendimiz için ne kadar zor olabileceğinin veya olduğunun farkına varamıyoruz. Fakat, bu kadar fazla şeyle aynı anda ilgilenip başarılı olmayı beklemek yerine daha az işle ilgilenip daha çok şey başarmak mümkün. Peki nasıl?
Daha az işle ilgilenip, daha çok şey başarmanın tekniklerini sizin için derledik. 😉
İyi okumalar!
1) Kendinden çok fazlasını bekleme.
Günlük hayatımızda çok farklı ortamların parçası olabiliyoruz. Bu bazen işimiz, bazen okulumuz, bazen de arkadaş grubumuz. Bu kadar farklı ortamlarda ise birbirinden farklı yapılması gereken birçok iş olabiliyor.
Eğer ortada yapılması gereken bir iş varsa ve senin aklından. “Bunu benim yapmam lazım. Ben yapmazsam kimse yapmaz.” diye düşünüyorsan, belki de sakinleşip durumu tekrar düşünmek gerekebilir.
Bu kadar işin yükünü tek başına omuzlanman günün sonunda seni tahmin ettiğinden çok daha fazla yorabilir. Haya içerisinde bulunduğun her çevrenin yükünü omuzlamak zorunda değilsin. Sana hiçbir şeyden sorumlu olma demiyoruz tabi ki de. Fakat aldığın iş yükünü azaltmanın sana pozitif yönde faydası olacağına eminiz.
2) Başkalarına güven.
Çalışma grubunda yapılması gerek bir işi en iyi senin yapabileceğini düşünüyor olabilirsin. Hatta bu görevi başkaları alırsa yapmayacaklarını düşünüyor olabilirsin. Bu her ne kadar özgüvenli bir duruş olsa da takım çalışmasına bir noktada zarar verebilecek bir hareket olabilir.
Özellikle bir grubun lideriysen, başkalarıyla çalışırken onlara güvenmen bu noktada oldukça kritik. Güven, kurulması zor bir süreçtir. Fakat bunu bir şekilde beraber çalışarak başlatmak gerekir. Grupta güven ortamı kurulduğunda ise işlerin tek bir kişinin omzunda olmasındansa, bu yük grup içerisinde paylaştırılmaya başlanır.
3) Kendine düşünmek için zaman ayır.
Günlük hayatın hızına ve yapmamız gereken işlere yetiştirmek için yeri geldiğinde kendimizi bir düşünceden soyutlayabiliyoruz: “Neden bunu yapıyorum?”
Bazen yaptığımız işlerle ne kadar uğraşmamız gerektiğini ve ne amaçla yaptığımızı düşünmek için bu etkili soruyu ara ara durup kendimize sormamız gerekir. Etrafımızdaki insanların da yaptığımız işi anlayabilmelerini sağlayan en net çözüm de budur. Hem, amacımızı belirledikten sonra bir işi başarmak tahmin ettiğimizden daha kolay olacaktır.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.