Yıllar önce aldığınız ve memnun kaldığınız bir ürün bozuldu. Gidip aynı markanın aynı ürününü yeniden aldınız ama görünüşte aynı olmasına rağmen eski ürünün kalitesini hissedemediniz. Son birkaç yıldır, tüketiciler bu duruma çok sık rastlıyor. İnsanlar sürekli ürün kalitesinin eskiye göre azalmasından bahsediyor. Bu durumun ciddiyetini etrafınızdaki eşyalara bakarak bile anlayabilirsiniz. Telefonunuzu kaç yılda bir değiştirmeniz gerekiyor? Yırtılan üstünüzü daha geçen yıl almadınız mı? Annenizin doksanlardan kalan kazağı hala kullanılabiliyorken, sizin aylar önce aldığınız kazak neden çoktan tüylendi? Aldığınız her ürün artık daha kötü ve bunun birden fazla sebebi var.
2o.Yüzyılda başlayan ve günümüzde online alışveriş ile zirve yapan tüketim çılgınlığına seri üreticilerde yetişmekte zorlanıyor. Sürekli yeni trendler çıkıyor ve geri kalma korkusuyla tüketiciler daha fazla alışveriş yapma ihtiyacı hissediyor. Sırf 2000 ve 2014 yılları arasında, kıyafete olan arz %60 arttı. Seri üreticiler, bu arza yetişmeye çalışırken daha fazla harcama yapıyor ve fiyatları aşırı arttırmamak için ürettikleri ürünlerden kesinti yapmaya başvuruyor.
Satışların en önemli faktörü olan görünüşten ödün verilmiyor, bu nedenle üretici kaliteden ödün vermeyi seçiyor. Tüketici talebi günün sonunda aşırı üretimle karşılanıyor ama kalite gittikçe düşmüş oluyor, yani niceliğe nitelikten daha fazla önem veriliyor.
Elektronik ürünler içinde bu geçerli. Örneğin, üreticiler metal kullanmak yerine plastik kullanabiliyor veya parçaları vidalamak yerine yapıştırabiliyor. Yani, anneannenizin buzdolabı hala çalışırken, sizin yeni aldığınız buzdolabının kullanmaya başladıktan kısa süre sonra sorun çıkarması sebepsiz değil.
Elbette kurumsal açgözlülükte bu problemde önemli bir rol oynuyor. Nicelik niteliğin önüne geçtiğinden artık hiçbir büyük firma müşterilerin aldıkları ürünleri 10 yıl kullanmasını istemiyor. Bu sebepten dolayı elinizdeki bir ürünü tamir ettirmek, kasten yenisini almaktan daha zahmetli hale getiriliyor. Basit bir tamir işlemi bile kullanıcıları caydırmak için pahalı olabiliyor. Bunun yanında, özellikle Apple, Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri, kullanıcıların cihazlarını tamir edememesi için yedek parçalarını özellikle satışa sunmuyor.
Bu global sorunun önüne geçebilmek için yapabilecekleriniz sınırlı olsa da tamamen çaresiz değilsiniz. Alışverişlerinizde nicelikten çok niteliğe önem verebilir, kalitesiz beş ürün almak yerine kaliteli iki ürün almayı tercih edebilirsiniz. Böylece hem uzun vadede daha iyi ürünlere sahip olabilir, hem de kaliteli üretime öncelik veren üreticilere destekte bulunabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Buyology: Neden Satın Alıyoruz?