Humanspire’ın dördüncü röportajında kariyerine Albayrak Grubu’nda başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir röportaj ile karşınızdayız. Albayrak Grubu CHRO’su Hüseyin Yavuztürk’e merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.
Albayrak Grubu’nun son dönemde geçirdiği süreci, COVID-19 dolayısıyla yaşadığı değişiklikleri ve şirket kültürünün anlatıldığı röportaj için keyifli okumalar dileriz!
1. Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
Bizim yetiştiğimiz lise ve üniversite dönemlerinde (85-90’lı yılar), ebeveynler arasındaki ilişkiler daha çok emir komuta zinciri şeklinde gelişmekteyken, şimdilerde kuşak farklılıklarının teknolojik imkanlarla birleşmesiyle çok farklı mecralara evrildi. Yani artık ebeveynler birbirlerinin fikirlerini dinlemekte ve çocuklarının hangi alanda gelişim sağlayacağına çoğunlukla beraber karar vermektedirler. Dolayısıyla yeni neslin meslek planlamaları, lise yıllarına gelmeden önce görece büyük oranda aile bireyleri ile beraber yapılmaktadır. Bu ise meslek seçiminin doğruluk oranını arttırırken, o meslekte mutlu olabilme ihtimalini de çoğaltmaktadır.
Hem lise, hem de üniversite seçimlerimde böyle bir şans bulamadığım için, benim üniversite ve kariyer gelişimim çalışma hayatında şekillendi diyebilirim. İktisat Fakültesi mezunu bir çalışan olarak Mali İşler-Finans Departmanlarında başlayan profesyonel kariyerim, insan ilişkilerindeki başarım ve çalıştığım firmadaki ani ihtiyaç sebebiyle bir anda yön değiştirdi ve bu zorunlulukla içine girdiğim İK fonksiyonlarında gösterdiğim başarı ve aldığım keyifle, kariyerime artık İnsan Kaynakları alanında devam etme kararı aldım.
Bu kararla birlikte mesleğimi daha iyi yapabilmek için Çalışma Ekonomisi okudum. Sağlık alanında çalışmaya başladığımda da, Marmara Üniversitesi Sağlık Yöneticiliği MMBA programını tamamladım. Devamında ise Medipol Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans programını bitirdim.
Eğitim ve meslek seçiminde başlangıç planlamam olmamasına rağmen; ülkemizin alanında en büyük Holding/Şirketlerinde çalışma ve deneyim edinme fırsatı buldum. Patron olmak ve kendi işimi yapmak üzere profesyonel hayata veda ettiğim ve iflas edip tekrar döndüğüm 1,5 yılı saymazsak yaklaşık 25 yıllık iş hayatımda;
- Banka, üretim, sanayi, medya gibi şirketlerini içinde barındıran, 10 bini aşkın çalışanı olan bir şirkette Üst Düzey İK Yöneticiliği,
- Hemen akabinde Türkiye’nin en hızlı büyüyen, çalışan, şube sayısı ve büyüklük bakımından birinci sırada olan sağlık grubunun merkez ofisinde Üst Düzey İK Yöneticiliği,
- Ardından şu anda mensubu bulunduğum ve bünyesinde üretim, medya, sanayi, inşaat, yurtdışı yatırımların da bulunduğu, dünya genelinde yaklaşık 15 Bin çalışanı olan Albayrak Holding Merkezinde yine Üst Düzey İK Yöneticiliği.
2. Kariyerinizin en büyük noktası dönüm noktası ne oldu?
Mali İşler Yöneticiliği yaptığım dönemde işletmenin ani ihtiyacına binaen İnsan Kaynakları mesleğini seçmem diyebilirim.
Yukarıda da kısaca değindiğim gibi, erkenden kariyer planlama fırsatı (okul/meslek seçimi) bulamamış olmama rağmen, bazen şartlar ve/veya sonradan fark edilen yetkinliklerimiz, bize farklı alanlarda kariyer imkânları sunmaktadır. Bu da gösteriyor ki, öncesinde fırsat bulamamak ömür boyu aynı işte/meslekte çalışıp mutsuz olmayı gerektirmiyor.
Öncelikli yapmamız gereken şey; yetkinliklerimizin farkına varmak, başarılı olduğumuz işleri önemseyip o alana doğru vakit kaybetmeden hızlı adımlar atmaya başlamaktır. Sonrasında çalıştığımız alanda “huzur bulmak başarıyı, başarı da istikrarı” beraberinde getirecektir.
3. Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?
Büyük Hayal Kurmak
İlk patronumun kulağımda hala çınlayan çok anlamlı bir sözüdür bu. “Büyük hayal kuramayan büyük işler başaramaz” diye ifade ederdi her defasında.
Doğru Hedef Tespiti
İçinde kişisel misyon ve kişisel vizyonu da barındıran bu madde çalışma hayatının olmazsa olmazı olarak görüyorum.
Zevk Aldığımız Mesleği Yapmak
Yukarıda da bahsettiğim gibi, ayaklarımızın geri geri gitmeyeceği ve çalışırken zevk alacağımız bir mesleği seçmek ve/veya ilerleyen zamanlarda bulmak.
Kişisel, Milli ve Manevi Değerlerimizi Unutmamak
Aslında etik değerlerden insan sevgisine, adaletten ayrımcılığı reddetmeye kadar giden içinde çok şey ihtiva eden önemli maddelerden birisidir benim için.
4. Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?
Tüm adaylarımız için genel bir tavsiye olarak;
- Öncelikle iyi bir öğrenim hayatı geçirin. Bunun yolu çok yorulmak, çok çalışmak ve az uykudan geçiyor. Bunları yaparken asosyal olmamaya gayret edin fakat sosyalleşmek isterken de derslerinizden ödün vermeyin.
- Kişisel hedefler Ama öncesinde hayal edin. Hayallerinizi kovalarken gideceğiniz yolları ve bu yollarda karşılaşacağınız tehlikeleri düşünün ve şimdiden tedbir alın. Yani proaktif olun.
- Kişisel gelişiminiz için sunum tekniklerini öğrenin ve fırsat buldukça topluluk karşısında sunumlar yapın. Ne kadar size yorucu gelse de Üniversite Topluluklarına/Sivil Toplum Kuruluşlarına/Öğrenci Kulüplerine/yeteneklerinizi geliştirecek projelere dahil olun. Linkedin gibi sosyal iş mecralarını şimdiden takip edin ve etkin olun.
- Şimdiden, “Türkiye’nin en büyük şirketlerinde iş bulmam gerek” şeklinde kendinizi sabitlemeyin. Hayal kırıklıklarından sonra toparlanmak ve hedefe ulaşmaya çalışmak zor olmaktadır. Nice küçük ölçekli ismi duyulmamış ancak insani uygulamaları bakımından lider firmaların olduğunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Aklınızdan hiç çıkarmamanız gereken bir şey daha var ki; başarı hikâyeleri bazen evimizin garajında, bazen çalıştığımız işimizden kovularak ve bazen de İflas ederek başlıyor.
İnsan Kaynakları alanında olmak isteyenler için de;
- Üniversitelerde İK kulüplerine üye olun ve etkin bir şekilde takip edin.
- Mümkünse İnsan Kaynakları departmanlarında staj yapın, değilse diğer departmanlarda staj yaparken İK’ yı sürekli gözlemleyin.
- Eğitim programlarına katılarak, kişilik envanterleri, mülakat teknikleri gibi İK alanında önemi gittikçe artan konularda bilgilerinizi arttırın.
- İletişiminizi kuvvetlendirin.
- Ücret hesaplama, bir takım analiz gerektiren çalışmalar, ilgili raporlar vb. konular için istatistik ve sayısal işlemler yapma noktasında kendinizi geliştirin.
- İş kanunu ve ilgili kanunlar ile ilgili de temel seviyede bilgi sahibi olun.
- Akademik bir kaygınız yoksa çalışırken Yüksek Lisans yapın.
5. Albayrak Grubu’nda genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Staj, MT işe alım programlarınız ve genç yeteneklere yönelik projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Albayrak Grubu olarak yeni mezun adaylar ve talebeler için farklı programlarımız mevcut. Üniversitelerde gerçekleşen kariyer günlerine mutlaka katılım gösterip genç arkadaşlarımız ile tanışıyoruz, iş ve staj başvurularını alıyoruz.
Üniversiteler ile sektörel ders anlaşmaları yapıyoruz. Bu uygulama ile genç arkadaşlarımıza, seçtikleri derslerin bir kısmını, kurumumuz üst düzey yöneticileri vermektedir. 2019 yılında, Arel Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencileri iletişim uygulamaları derslerini medya yöneticilerimizden okullarında değil, bizzat anlatılanların birebir yaşandığı yerinde eğitim ile aldılar. Bu program ile amacımız, talebelerin mesleki hayatlarında karşılaşacakları teorik bilgileri, Albayrak Holding’in medya kuruluşlarında pratiğe dökerek uygulamalı olarak deneyimlemesidir.
Ayrıca yeni mezun yetiştirilmek üzere olan adaylarımız için zaman zaman işbaşı eğitim programları düzenleyerek, hem eğitip hem de tecrübe kazanmalarını sağlamaktayız.
MT programları ile de yeni mezun veya iş hayatında yeni başlamış genç yetenekleri bulup yetiştirerek geleceğin yönetici adayları olmalarını sağlıyoruz.
6. Albayrak Grubu olarak pandemi sürecine nasıl hazırlandınız ve bu süreci nasıl yönettiniz?
İş süreçlerinde herhangi bir aksama yaşamadan, pandemi süreci bitince de evden çalışmayı tercih edecek pozisyonlar muhakkak olacaktır. Açıkçası bu “yeni normal” durum, İnsan Kaynakları Yönetimi alanında bize, yeni çalışma sistemlerini rahatlıkla hayata geçirebileceğimizi de ifade ediyor. Şirket olarak kurumsallığa, çalışanların sağlığına ve ilham veren fikirlere önem veriyoruz. Yüksek performans için motivasyon çok önemli ve motivasyonun temelinde ise sağlıklı ve mutlu çalışanlar vardır.
Küreselleşme ve bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, organizasyon yapıları ve yönetim anlayışında da değişime sebep olmuş, çalışan profili ve çalışma şekillerini de etkilemiştir. Beyaz ve mavi olarak ayrılan çalışan tiplerine, bilgi çağının yeni işçileri “altın yaka” ve “dijital yaka” kavramları da eklenmiştir. Altın/Dijital yaka çalışanları için, internetin olduğu her alan ofise dönüşebilmektedir.
Pandemi sürecinde de hepimizin ve hatta tüm dünyanın gördüğü üzere, bilişim teknolojileri departmanlarımızda görev alan çalışma arkadaşlarımızın, çalışmalarında herhangi bir aksaklık yaşanmamış, aksine başlangıçta motivasyonlarında artış gözlemlenmiştir. Bunu başarmadaki en büyük etken ise, uzaktan çalışma için gerekli alt yapımızın ALBİL (Albayrak Bilişim) şirketimiz tarafından zaten pandeminin çok öncesinde, güvenilir bir şekilde kurulmuş ve hazır halde olmasıdır.
Pandemi Sürecinin Yönetilmesi;
Kriz yönetimi planlarını süratle gözden geçirdik. Dünyanın tüm kesimlerini etkisi altına alan ve belki de ilk kez deneyimleyeceğimiz bir süreç için kritik toplantılar yaptık. Tüm departmanların katkısı ile uzaktan çalışma modelini kurguladık. Bilgi işlem alt yapımızı kontrol ettik ve tüm süreçler için KPI lar tespit ettik. Her bir işin tamamlanma ve takip sürelerini yazdık. Çalışanlarımızdan görüş alınması kararı verdik. Yurt dışı çalışanlarımız için alınacak tedbirleri değerlendirdik ve ülkelerin resmi makamlarıyla temaslarda bulunduk. Yurt dışındaki çalışanlarımıza gerekli ekipmanları temin ederek özel izinle gönderdik.
Süratle personel girişlerine dezenfektan kabini, dezenfektan üniteleri ve ateş ölçerler koyduk. İstişarelerden hemen sonra evden çalışabilecek kişileri tespit ettik. Evden çalışma sözleşmesini hazırladık ve her bir çalışana bu sözleşmeyi imzalattık. Şirket dışına çıkarılan malzemeler için takip etiketleri ve formları ürettik. 5 gün içinde şirketimizde çalışan sayısı %10’lara düştü ve evden çalışma bir fiil başlatmış olduk.
Özellikle temizlik ekibimizi yoğun bir şekilde çalıştırdık. Uzman firmalardan dezenfektasyon desteği aldık. Personel girişlerine Termal Kameralar sipariş ettik ve yerleştirdik. Maske, koruyucu elbise vb. tüm materyalleri temin ettik. Fiziksel mesafe kuralları ile ilgili duyurular yaptık. Uzaktan çalışma planı oluşturduk. Uzaktan çalışmanın 1. Ayında Areda Danışmanlık firması ile “uzaktan çalışma memnuniyet durumunu” ölçmek için anket yaptık ve sonuçlarını medyada paylaştık. Devamında yeni normale dönüş takvimi oluşturup yayınladık. Ofise dönüşlerde riskleri azaltmak için belirli bölgelere servisler koyduk. Yemekhane, kafeterya ve sosyal alanlarda bilinç artırıcı materyaller yerleştirdik. Kurumsal İletişim departmanı ile birlikte ofise dönüş mottoları oluşturduk. Haftalık olarak personeli bilgilendirici yayınlar yaptık. Yeni normale dönüş takvimine uygun olarak ofislerimizi sürekli hazır halde tuttuk.
Youthall olarak Albayrak Grubu ve Hüseyin Yavuztürk’e bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!