Akademik CV Nasıl Oluşturulur?

Akademik bir kariyer düşünseniz de düşünmeseniz de başvuracağınız iş için CV göndermeniz gerekir. Eğer başvurunuz bir üniversiteye olacaksa iş bulmanız biraz daha zorlaşıyor diyebiliriz. Durum böyleyse akademik CV tercih etmek işlerinizi biraz daha kolaylaştırabilir. Akademik CV yazmak için gereken tanımlamalar ve özellikler için okumaya devam edin!


Akademik CV Nedir?

Akademik bir CV, kronolojik CV formatına dayanır, ikisinin arasındaki fark ise iki sayfa sınırının akademik CV’de geçerli olmamasıdır. Genelde doktora ve diğer araştırmalarınızla ilgili belgeleri desteklemek için kullanılır. Genelde iki sayfadan fazla sürmesinin sebebi bireysel deneyime bağlıdır. Akademik CV, bilimsel birikime bağlı olarak ortalama 5 sayfa sürebilmektedir.
İlgili iş tanımına istediğini vermek söz konusuysa akademik bir işte de mesleki beceriler ve deneyimler ön plandadır. Onları alıcısına kendi dilinde konuşan bir CV ile iletmeniz gerekir. Öğretim üyesi olmak ya da bir araştırmanın parçası olmak tahmininizden fazla sorumluluk isteyeceği için gerekenlere sahip olduğunuzu akademik bir dille yansıtmanız şarttır.
Avantajları Nelerdir?
Akademik CV sayesinde araştırmalarınızı, yayınlarınızı, öğretim deneyiminizi, hibelerinizi, burslarınızı, lisanslarınızı, ödüllerinizi veya sizi iş için en iyi aday yapan diğer ayrıntıları sunabilirsiniz.
Akademik Özgeçmiş Nasıl Yazılır

Akademik bir CV, sadece uzunluk açısından değil içerik açısından da diğer CV türlerinden farklıdır. CV’niz aşağıdaki bilgileri içermelidir:
• Doktora ekstreniz ve ayrıntılı bir özet
• Geçmiş, şimdiki ve gelecekteki araştırma alanları
• Yayınlanmış araştırma ve makaleler
• Araştırma yöntemleri ve teknikleri
• Öğretim deneyimi ve öğrenci denetimi
• Yönetim becerileri
• Rolünüzü açıklayan konferanslar
• Finansman ve ödüller
• Profesyonel üyelikler

Tüm bunları göz önünde bulundurarak özgeçmişiniz, kişisel bilgilerinizi ve kariyer özetinizi, ardından eğitim, araştırma ve yayınlarınızı içermelidir. Daha sonra öğretim ve yönetim deneyiminize, finansmanınıza, ödüllerinize, profesyonel üyeliklerinize ve referanslarınıza değinmelidir.


Kişisel detaylar

Buna adınız, adresiniz, telefon numaralarınız ve profesyonel e-posta adresiniz dahildir. Denizaşırı bir pozisyon için başvuruyorsanız vize durumunuzu da ekleyebilirsiniz.

Kariyer Özeti / Kişisel Profil

Bu bölümün amacı, deneyiminiz, temel uzmanlık alanlarınız ve bir işte neler yapabileceğiniz hakkında genel bir görüntü sağlamak olacaktır. Bu genellikle sahada kaç yıllık deneyiminiz olduğu veya o alanda kayda değer araştırmalarınızı 5-6 cümle ile içerebilir.

Eğitim

Bu bölümde, en sondan başlayarak (ters kronolojik sırada) üniversite lisans ve lisansüstü derecelerinizin ayrıntılı bir konu dökümünüze değinmeniz gerekir. Ayrıca tez başlığınızı ekleyebilir ve yaptığınız araştırmanın kısa bir özetini de bu alanda sunabilirsiniz.

Araştırma Alanları

Araştırma deneyimlerinizi, bulgularınızı, ilgi alanlarınızı ve başarılarınızı vurgulamanız önemlidir. Akademik CV’nizde işverenlere geçmişte ne üzerinde çalıştığınızı, şu anda üzerinde çalıştığınızı ve gelecekte ne yapmak istediğinizi kanıtlayabildiği için öne çıkması gereken ana bölümlerden biridir.

Yayınlar

Akademik özgeçmişin önemli bölümlerinden olan “yayınlar” sekmesinde en saygın yayınlarınızı listelemeniz gerekir. Kitaplar, kitap bölümleri, dergi makaleleri, prestijli konferanslarda sunulan makaleler, gelecek yayınlar, raporlar, patentler vb. bu alanın parçası olabilir. Eğer tamamen kronolojik bir algıla CV’yi yürüttüyseniz burada da düzen o şekilde ilerleyebilir.

Onurlar ve Takdirler

Bu bölüm size dışarda bahsetmeyi belki de çok uygun bulmadığınız onurlar ve takdirlerinizi tüm somutluğuyla sunma fırsatı sunar. Araştırmalarınız ve çalışmalarınız için ödüller, onurlar veya diğer takdirler hakkında yazabilirsiniz. Her bir onur veya tanıma için yılı ve ödülün ne için kim tarafından verildiğini eklediğinizden emin olun.

Öğretim deneyimi

Çalıştığınız kurumlar, öğrettiğiniz zaman dilimi, öğrettiğiniz konular ve derslerin seviyesi de dahil olmak üzere her şeyi listelemek içindir. Bu, önde gelen seminerler ve pratikler de dahil olmak üzere öğretim ve sunum becerilerinizi göstermenize yardımcı olur.

Konferanslar

Burada katıldığınız veya yürüttüğünüz konferans ve seminerleri listelemeniz gerekir. Her bir maddeyi tarihi, konusu ve sizin unvanınızla (şirket, okul ya da bir kurumda) işlemelisiniz.

Referanslar

Genellikle üç referans yeterlidir. Diğer tüm CV türlerinde olduğu gibi, her referansın iletişim bilgilerini, iş unvanını, bulunduğu kurumu, telefon numarasını ve e-posta adresini eklemeniz gerekir. Onları seçerken araştırmanız, işiniz ve karakteriniz hakkında olumlu konuşabilen insanları dahil etmeniz gerekir. Ayrıca özgeçmişinize bilgilerini eklemek için izin istemeyi de unutmayın.

Ekler

Ek bilgi elbette gerekli değildir ancak uzun bir yayın listeniz varsa veya doktora programınızın ayrıntılı bir özetini sunmak istiyorsanız bu sekmeyi kullanabilirsiniz. Bu bölüm özellikle CV’nizin ana içeriğini kısa tutmak istediğinizde yardımcı olabilir. Yukarıdaki her sekme için daha fazla bilgi vermek isterseniz buraya başvurabilirsiniz.

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.