Dijital devrim tüm şirketlere sürekli bir yenilenme şartı sunuyor. Birkaç yıl öncesine kadar, kendilerini günün teknolojisiyle baştan yaratan şirketlerin başarısı bir şehir efsanesiydi çünkü bu sürdürülebilirliği olmayan bir durumdu. Dijitalleşme kendine doğru neredeyse bütün şirketleri çeken bir girdap gibi yeni bir değişim çağı yaratıyor. Araştırmalara göre kendi sektöründe ilk 10’a giren 4 şirket, artık aynı yerde olmayacak. İşleri kolaylaştıracak Agile Learning tekniğini sizin için inceledik!
Başarıya ulaşmış kuruluşlar, çalışanların beklentilerini ve müşterilerin taleplerini kaşımak için öğrenme kültürlerini baştan tasarlamaya gayret ediyor. Bu duruma ayak uydurmayan şirketlerin sektörlerinde tutunabilmesi tahmin edileceği üzere zor.
Nasıl Uygulanır?
Çevik öğrenme geçmiş yeteneklerinizi inceleme çabası ve yeteneği olarak tanımlanabilir. Daha sonra bu çaba, yeni koşullarda başarılı olmak için taktik geliştirmede kullanılır. Tek bir metodu olmadığı gibi gelişim gösterebilir. Geçmiş tecrübelerden öğrenilebilecek birçok yeni fikir olduğu için aslında oldukça işlevsel.
- Rutin olarak feed-back mantığıyla ilerleyerek ve yararlı tavsiyeler dinleyerek farkındalığınızı artırın.
- Geçen hafta, geçen ay ve geçen yıl olanları düşünün.
- Kültür, tavsiye, insanlar veya iş konusunda yeni şeylere açık olun.
- Gündelik sorunlara yaratıcı çözümler üretmeye odaklanın.
- Size mantıklı gelen değişikliğe karşı risk almaktan korkmayın.
- Dünün sorunlarını çözmek için başkalarıyla çalışarak ortak bir paydada buluşacak ortam sağlayın.
Faydaları nelerdir?
- Çalışma kalitenizi artırır.
Çevik öğrenme hatalarınızdan ders çıkararak daha iyisini yapmak için sizi teşvik eder. İşinizin, ürününüzün ya da hizmetinizin kalitesini yükseltmek için sürekli bir gelişim sağlar. Kalitenin iyileştirilmesini sağlamak için Agile Learning sizi projelerin kusurlarını ve özelliklerini açık şekilde anlamaya iter.
- Yeni teknolojilere uyum sağlarsınız.
Çevik gelişim tamamen değişim ve inovasyonla ilgili olduğu için şirketinizi veya ekibinizi verimli olarak çalışmaya teşvik edebilirsiniz. Dijital araçları benimsemeniz halinde ürün geliştirme ve değişime karşı ayak uydurma konusunda kendinizi geliştirirsiniz.
- Ofiste ortak öğrenmeyi sağlar.
İşbirlikçi bir çalışma ortamı için artık büyük çabalar sarf etmenize gerek yok. Güncel sabit fikirlere ve güvenilmez öğrenim materyallerine bağlı kalmanız size yarar sağlamaz. Bunun yerine tüm masalar ve birimler arası beyin fırtınası, tartışmalar, işbirliğinin faydası tartışılmaz. Yönetim, stajyerler ve ara birimlerin birbirine aktardığı şeyler herkese yararlı olur, unutmayın öğrenmenin sınırı yoktur!
- Ekip kalitesini yükseltirsiniz.
Şirket bünyesindeki tüm beceriler ve bilgiler deneyimdir. Sürekli yeni bir şeylerle tanışma yolunda gitmeniz halinde sınırsız bir öğrenmeye de açık olursunuz. Bu sayede ekip kaliteniz git gide artacak hem de çalışanlarınıza rutin ve sabit bir kariyer vadetmiyor olacaksınız. Eğer ekibiniz işlerinde başarılıysa bu durum uzun vadede size fayda sağlayacaktır. Sosyal medya geliştirmekten web seminerlerine kadar eğitimi ve mesleki gelişimi birleştirmek için birçok seçenek var.
Çevik öğrenmeye nasıl başlarsınız?
Harekete geçmek gerekiyor, ama nasıl? Herkes için farklı bir yolu olduğundan bahsetmiştik. İşte bazı ipuçları!
- Önünüzde hangi öğrenme seçenekler olduğunu yeniden gözden geçirin. (Formatlar, maliyetleri zaman, konum vb.)
- Çevik öğrenmede kendinizi nasıl eğiteceğinizin farkına varın. Sınıf ortamını mı yoksa gerçek dünya deneyimini mi tercih ediyorsun?
- Yakın geleceğin neler getireceğine kulak verin. Uzmanların söylediklerine dikkat ederek, araştırarak ve inceleyerek geçmişi değerlendirirken geleceği ön görmeyi aksatmayın.
- Dijital içeriklerle entegre şekilde puanlama yaparak çevik öğrenmeyi keyifli bir oyuna benzetebilirsiniz.
Dijital öğrenme içeriklerinde neye odaklanmalı?
Şirketler çalışanlarına sürekli yeni ve taze içerikler sunmalıdır. Sürekli değişen ve gelişen içeriklerle çalışanlar değişime kolay adapte olabilir. Agile öğrenme metotları ise çalışan ihtiyaçlarına uyumlu “nokta atışı” bilgiler sunmalıdır. Bilginin devamlılığını sağlamak adına sıkıcı ve sıradan Power Point sunumları yerine eğitim tasarımcılarının gündemin ve tasarımın nabzını tutan güncel içerikler hazırlamaya yönelmesi gerekmektedir. Görsel olarak zengin bir bilgi aktarımı, çalışanları daha çok ve daha etkin işlerin içine dahil ediyor. İnsanların dikkati ve kavrama becerisi bu durumla doğru orantılı gelişiyor. Animasyonlu videolar kullanmak da bir seçenek olabilir.
Sıradan içerikler kolay üretilebilmesine rağmen istenilen beklentiyi karşılayamıyor. Masrafsız yaratılan eğitimler, işe yaramadığı sürece boşa gidiyor. Uzmanlara göre sağlıklı bir eğitim için konu üzerinde en az 50 ila 70 saat çalışmak gerekiyor. Oyunlaştırılmış e-öğrenme becerileri de işleri karmaşıklaştırdığı için çok sağlıklı sayılmıtyor. Ne çok karmaşık ne de çok sıradan içerikler tercih etmek doğru değil, önemli olan yalnızca denge.
En fazla tavsiye edilen metot ise video öğrenme çünkü hızlı, pratik ve dikkat çekici. İzleyenlerin hem işitsel hem duyusal taraflarına hitap ettikleri için izleyenleri konuya dahil etmeyi başarıyor. Çalışanlara hem metin hem video seçeneği sunulduğunda çoğunlukla video tercih ediliyor.
İlginizi Çekebilir: İşveren Markası Nedir? İşveren Markasına Yatırım Yapmak İçin 4 Neden
Youthall’da işveren markası profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.